Αυξάνεται η τιμή στα καύσιμα κι έρχονται νέες ανατιμήσεις – Ποιά προϊόντα θα αυξηθούν

 Αυξάνεται η τιμή στα καύσιμα κι έρχονται νέες ανατιμήσεις – Ποιά προϊόντα θα αυξηθούν

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα τρέχουν με διψήφιο ρυθμό εδώ και 16 μήνες. Την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν σε μονοψήφια επίπεδα ήταν τον Μάρτιο του 2022, και έκτοτε τρέχει με σπασμένα φρένα, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο 12,3% τον Ιούλιο.

Το ράλι των ανατιμήσεων έτρεξαν τον προηγούμενο μήνα τα φρούτα και τα λαχανανικά, ενώ μεγάλες ανατιμήσεις είδαν επίσης το λάδι και το ψωμί, με τις συγκρούσεις στη Μαύρη θάλασσα να εντείνουν τις ανησυχίες για τις τιμές των σιτηρών.

Ωστόσο, αρτοποιοί καταγγέλλουν ότι είτε πέφτουν είτε ανεβαίνουν οι τιμές των σιτηρών, οι ίδιοι αγοράζουν ακριβά το αλεύρι.

«Δεν γίνεται κάθε φορά που ακούγονται αυξήσεις να ανεβαίνουν οι τιμές μέσα σε ελάχιστα 24ωρα να ανεβαίνουν οι τιμές και στην αντίθετη περίπτωση που εδώ και 10 μήνες που μειώνονταν οι τιμές των σιτηρών να μην υπάρχουν μειώσεις στα άλευρα» ανέφερε στο OPEN η Πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

Η κερδοσκοπία έχει μπει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, με σαρωτικούς ελέγχους και πρόστιμα σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι καμπάνες μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως θα είμαστε αμείλικτοι και απόλυτα αυστηροί σε όσους προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Νέος γύρος ακρίβειας

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι έρχεται και νέος γύρος ακρίβειας λόγω αύξησης του μεταφορικού κόστους.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα είναι ακριβότερες. Ο λόγος είναι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Δεν βρίσκω άλλο τρόπο συγκράτησης των τιμών πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ», τόνισε ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η εντεινόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα έβαλε ξανά σε ανοδική τροχιά τον πληθωρισμό τον Ιούλιο μετά από 6 μήνες αποκλιμάκωσης.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα