Νέα Φιλαδέλφεια: Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης – Τι απαντά ο Οικονόμου

 Νέα Φιλαδέλφεια: Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης – Τι απαντά ο Οικονόμου

Η δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή και τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια προκαλούν έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση των άγριων επεισοδίων, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου. Αιχμηρή κριτική ασκούν και από τα υπόλοιπα κόμματα. «Θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση του συμβάντος, οποιαδήποτε ευθύνη θα αποδοθεί. Ήδη η σύλληψη περίπου 90 ατόμων για τα επεισόδια εχθές που οδήγησε στο τραγικό γεγονός. Βεβαίως υπάρχουν ερωτηματικά για τα επιχειρησιακά, ευθύνες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωσή του και συμπλήρωσε ότι ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κ. Οικονόμου θα είχε ήδη παραιτηθεί

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τι λέει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης; Συστυχώς έχουμε ακόμα ένα περιστατικό, όπου η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη αντί να προσθέτει ασφάλεια, δημιουργεί ανασφάλεια. Πρέπει να κάνουμε κάτι πριν να είναι αργά».

Ερωτήματα για το πώς μπήκαν οι χούλιγκαν στην Ελλάδα, διέσχισαν τη χώρα χωρίς να εντοπιστούν και να ακινητοποιηθούν θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Άλλο ένα δείγμα «αποτελεσματικότητας» του αποτυχημένου «επιτελικού κράτους». Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του κ. Οικονόμου», τόνισε.

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Ελάχιστη ένδειξη ανάληψης ευθύνης σημαίνει ότι κανείς από όσους εμπλέκονται στη διαχείριση των γεγονότων δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του, συμπεριλαμβανομένου και του αρμόδιου υπουργού» δήλωσε μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

Οι Σπαρτιάτες ανέφεραν: «Είναι προφανές ότι οι εκλεκτοί του κυρίου Μητσοτάκη έγραψαν μια νέα μελανή σελίδα ως αρνητικοί πρωταγωνιστές στην τροπή και το δραματικό αποτέλεσμα των γεγονότων».

«Το περιβόητο «επιτελικό κράτος» πρέπει να ξηλωθεί και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν» κατήγγειλε η Ελληνική Λύση.

Το κόμμα Νίκη, δημοσίευσε ανακοίνωση, μέσα στην οποία αναφερόταν: «Άλλος ένας άνθρωπος θυσιάστηκε εξαιτίας της κρατικής ανεπάρκειας».

Τα κόμματα ζητούν την αυστηρή τιμωρία των ενόχων.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν την Τρίτη σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντή του γραφείου του, Γιάννη Μπρατάκο. Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής: απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν για τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θάνατο του φιλάθλου της ΑΕΚ. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν κυρίαρχη η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση και πρωτοβουλίες που να μην επιτρέψουν σε κανέναν να εγείρει θέμα ότι δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά και για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα οπαδικής βίας.

«Έρχονται και άλλες καρατομήσεις…»

Κυβερνητικές πηγές προϊδέαζαν ότι εκτός από την αποπομπή των επτά στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, θα υπάρξουν κι άλλες απομακρύνσεις από την υπηρεσία και μετακινήσεις, αφού πρώτα όμως υπάρξει ενδελεχής έρευνα για τα γεγονότα.

Ήδη χτες ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ανέθεσε σε Ανώτατο Αξιωματικό να ερευνήσει την υπόθεση προς όλες τις κατευθύνεις.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα».

«Υπήρξε τραγική αποτυχία. Έγιναν πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha. «Πληροφορίες δεν αξιολογήθηκαν σωστά, κανείς δεν τους σταμάτησε…» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Νωρίς το μεσημέρι είχε ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Λάζαρο Μαυρόπουλο την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα ως την παρουσία τους στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

«Να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή» το μήνυμα του κ. Οικονόμου.

Τι απαντά ο Γ. Οικονόμου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Alpha Tv) απάντησε και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ κ.α. κομμάτων να υποβάλλει την παραίτηση του για τα τραγικά συμβάντα. «Είμαι μόλις 10 ημέρες στη θέση αλλά δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ αν το ζήτημα είχε να κάνει με έναν πολιτικό σχεδιασμό» δήλωσε.

«Ο κάθε υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι επιχειρησιακός για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν ή για να προβάλλει τα αυτονόητα, ότι δεν μπορεί να διανύουν τη μισή Ελλάδα χωρίς να σταματήσουν κάπου» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι ο δρόμος της παραίτησης «θα ήταν ο εύκολος δρόμος» για να αποφύγει την κριτική.

Σχετικά Άρθρα