Δολοφονία Κατσουρή: Ερωτήματα για ΕΛΑΣ που είχε ενημερωθεί από Europol, Αστυνομία Μαυροβουνίου και Κροατικές αρχές για τους χούλιγκαν – Οικονόμου: Τραγική αποτυχία (vid)

 Δολοφονία Κατσουρή: Ερωτήματα για ΕΛΑΣ που είχε ενημερωθεί από Europol, Αστυνομία Μαυροβουνίου και Κροατικές αρχές για τους χούλιγκαν – Οικονόμου: Τραγική αποτυχία (vid)

Ενήμερη εδώ και μέρες ήταν η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με την έλευση των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα, όπως προκύπτει μέσα από επίσημα κρατικά έγγραφα αλλά και την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ είχε ενημερωθεί από μία σειρά από υπηρεσίες, όπως η Europol, το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας και η Αστυνομία του Μαυροβούνιο. Πιο αναλυτικά πρόκειται για Δελτία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους. Το ένα από αυτά φέρει ημερομηνία 6 Αυγούστου και τίτλο «Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb ». Όπως επισημαίνεται σε αυτό, «Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας, αναμένεται να ταξιδέψουν προς την χώρα μας περί τους 150 οπαδούς της GΝΚ Dinamo Zagreb».

Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται επίσης ότι «Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στη χώρα μας θα αφιχθεί ικανός αριθμός (περίπου 100) οργανωμένων οπαδών της Dinamo Zagreb» (Bad Blue Boys), κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία, και κάποιοι διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb, κυρίως πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Επιπλέον, ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αρ. 115, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες της 07/08/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων».

Το γνώριζαν οι οπαδοί της ΑΕΚ

Το δεύτερο έγγραφο φέρει ημερομηνία 7 Αυγούστου. Σε αυτό ουσιαστικά επισημαίνεται ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ, έχουν ενημερωθεί για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν. Πιο ξεκάθαρο δεν μπορούσε να γίνει ότι επρόκειτο να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια.

«Σε συνέχεια ανωτέρου σχετικού και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία μας οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν πληροφορηθεί για την έλευση οπαδών της ομάδας Dinamo Zagreb, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για τις δικές τους ενέργειες» επισημαίνεται.

Λίγο μετά ακολουθεί ένα ακόμη πληροφοριακό δελτίο. Σε αυτό επισημαίνεται ότι θα υπάρξει συγκέντρωση των οπαδών της ΑΕΚ στο Opap Arena με πρόφαση την αγορά εισιτηρίων διαρκείας.

Από τις 4 Αυγούστου η Europol

Επίσης, η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να είχε ενημερωθεί επισήμως από τη Europol τις τελευταίες μέρες σχετικά με την έλευση Κροατών χούλιγκαν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ενημέρωση από τη Europol προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ ήταν αναλυτική και περιείχε λεπτομέρειες για την έλευση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, παρά το γεγονός ότι η UEFA είχε απαγορεύσει τη μετακίνηση οπαδών.

Ωστόσο, όπως φάνηκε η ΕΛ.ΑΣ όχι μόνο δεν μερίμνησε, προκειμένου να αποφευχθούν τα όσα συνέβησαν χθες στη Νέα Φιλαδέλφεια με ένα νεαρό οπαδό της ΑΕΚ να πέφτει νεκρό, αλλά στάθηκε ως απλός παρατηρητής.

ΠΑΕ ΑΕΚ: Είχαμε ενημερώσει τις αρχές

Εκτός από τη Europol και τις Κροατικές αρχές και η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για όσα επρόκειτο να συμβούν.

«Είναι επίσης αυτονόητο πως υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένες για την εγκληματική αδράνεια που υπήρξε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το έγκλημα.

Όσα συνέβησαν τα είχαμε προβλέψει και είχαμε θέσει όλες τις σχετικές πληροφορίες μας, ακόμη και βιντεοληπτικό υλικό, ώρες πριν, υπόψη των αρμόδιων αρχών. Δυστυχώς το γεγονός πως σήμερα δεν θρηνούμε περισσότερα θύματα, οφείλεται αποκλειστικά στην άμεση επέμβαση της ασφάλειας του γηπέδου και απλών πολιτών» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Και η Αστυνομία του Μαυροβουνίου

Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η αστυνομία του Μαυροβουνίου, ώρες πριν από την είσοδο των Κροατών χούλιγκαν σε ελληνικό έδαφος είχε ενημερώσει την ελληνική αστυνομία. Μάλιστα στο έγγραφο γινόταν λόγος για κομβόι, «πιθανώς επικίνδυνων οπαδών» από την Κροατία πέρασε τα σύνορα της χώρας και φαίνεται να κατευθύνεται στην Αθήνα, λόγω του αγώνα της Ντιναμό με την ΑΕΚ.

Παρά τις πολλαπλές ενημερώσεις, η ΕΛ.ΑΣ δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το συμβάν. Παρακολουθούσε απλά «διακριτικά» με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι.

Οικονόμου: Είχαμε μία τραγική αποτυχία

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha φιλοξενήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας για τη δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, από χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, υποστήριξε πως εμφανίστηκαν δύο διαφορετικά πρόσωπα της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως εξήγησε, στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής υπήρξε τραγική αποτυχία, σε αντίθεση με όσα ακολούθησαν με τις δεκάδες συλλήψεις και την έρευνα για τον εντοπισμό του δολοφόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες για να αποδοθούν οι ευθύνες στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ. Αναφορικά με το ενδεχόμενο παραίτησης, ανέφερε πως είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη της βελτίωσης της ΕΛΑΣ ενώ εξήγησε πως μια τέτοια κίνηση θα δικαιολογούταν αν υπήρχε πολιτικός σχεδιασμός στον οποίο θα ερχόταν μια ανάλογη αποτυχία. Επιπλέον, δεσμεύτηκε για έρευνα μέχρι το τέλος έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να βρεθεί ο δράστης ή οι δράστες της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της ΕΔΕ που έχουμε διατάξει. Να δούμε τι συνέβη με τα δύο αντιφατικά πρόσωπα της ΕΛΑΣ. Ενώ έγιναν 98 συλλήψεις και άλλες στα σύνορα, στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής είχαμε μία τραγική αποτυχία. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Δεν είμαστε κυβέρνηση που μασάει τα λόγια της. Ήταν μια εικόνα τελείως ξένη με αυτή που μας έχει συνηθίσει η ΕΛΑΣ. Υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιολογήθηκαν σωστά, πρωτοφανή επιχειρησιακά λάθη. Υπήρξαν άνθρωποι που ξεκίνησαν από την Κροατία και έφτασαν στον χώρο των επεισοδίων χωρίς να τους σταματήσει κανείς», είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου αναφορικά με το τι πήγε λάθος και υπήρξε αυτή η τραγική κατάληξη.

Όσο για την απόδοση ευθυνών, εξήγησε: «Ήδη αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες, ο κόσμος λέει – και δικαίως – «και τι έγινε; Με επτά απομακρύνσεις τελειώσαμε;». Λέω ευθέως, και απαντώ και σε αυτούς που έσπευσαν να μας κουνήσουν το δάκτυλο, πως ότι μας δείξει η έρευνα, θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί. Αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο. Δεν νοείται στελέχη της ΕΛΑΣ να αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο πληροφορίες και περιστατικά. Απαιτείται ευθύνη, συνεργασία και αποτελεσματικότητα. Όχι να πασάρουν τις εντολές και την ευθύνη ο ένας στον άλλον».

«Έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης ευθυνών σε όλα τα επίπεδα. Και με τη δήλωσή μου το πρωί είπα αυτό που λέει ο κάθε πολίτης. Ήταν απαράδεκτο. Ένα κομβόι διάνυσε τη μισή Ελλάδα και δεν τους σταμάτησε κανείς. Είδαμε το ένα πρόσωπο της Αστυνομίας που δεν μας τιμά, μας στεναχώρησε και ήδη ξεκίνησε η ΕΔΕ», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν σκέφτηκε το ενδεχόμενο παραίτησης, απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει 6-7 φορές την παραίτησή μου. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ακολούθησε φυσιολογικά. Δεν θα είχα κανένα θέμα να παραιτηθώ, αν το ζήτημα είχε να κάνει με πολιτικό σχεδιασμό. Ο κάθε υπουργός δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι επιχειρησιακός για να κάνει σχέδιο πως θα σταματήσουμε τους χούλιγκαν. Η παραίτηση θα ήταν ο εύκολος δρόμος. Αναλαμβάνω την ευθύνη, θα δουλέψουμε σκληρά, να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται και να κάνουμε την Ελληνική Αστυνομία όπως πρέπει να είναι».

Τέλος, τόνισε πως: «Να θυμίσω ότι οι δολοφόνοι του Άλκη Καμπανού είναι στη φυλακή. Ρέπουμε στην υπερβολή και ακυρώνουμε τη συνεισφορά της ΕΛΑΣ σε μια σειρά πραγμάτων. Έχουμε 98 συλληφθέντες, έχουμε στοιχεία στα χέρια μας και θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, για να συλληφθεί ο δράστης της δολοφονίας».

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τη στιγμή της επίθεσης των Κροατών χούλιγκαν

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες από τη δολοφονική επίθεση των Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στους οπαδούς της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας (7/8).

Οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήρθαν αποφασισμένοι να σκοτώσουν, με την οικογένεια της ΑΕΚ να θρηνεί την απώλεια του 29χρονου Μιχάλη, ο οποίος έπεσε νεκρός από μαχαιριά.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους τρεις τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ο νεαρότερος (21 ετών) που είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση, έχει πολλαπλά αιματώματα στο κεφάλι από χτυπήματα. Είναι σταθερή η κατάσταση του και οι γιατροί περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα επόμενα 24ωρα τα αιματώματα.

Ο δεύτερος σε σοβαρότητα τραυμάτων, οπαδός της ΑΕΚ που ζει τον περισσότερο καιρό στην Γαλλία και είχε βρεθεί στη Φιλαδέλφεια για να πάρει το διαρκείας του, έχει επίσης βαριά χτυπήματα στο κεφάλι, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σπασμένα κόκαλα στην μέση.

Οι λεπτομέρειες της επίθεσης στον συγκεκριμένο οπαδό της ΑΕΚ σοκάρουν, καθώς αυτός προσπάθησε να καλυφθεί σ’ ένα χαντάκι και οι χούλιγκαν τον έκαιγαν στο σώμα με το καπνογόνο και ταυτόχρονα τον χτυπούσαν με λοστούς.

Όσον αφορά τον τρίτο οπαδό, έχει ελαφρύτερα χτυπήματα στο κεφάλι, αλλά είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Όπως αναφέρει η ΑΕΚ, τόσο ο αδικοχαμένος Μιχάλης όσο και οι τρεις οπαδοί που βρίσκονται στο νοσοκομείο είναι θύματα και των Κροατών κι Ελλήνων εγκληματιών, αλλά και της εγκληματικής στάσης της Αστυνομίας.

Σχετικά Άρθρα