Γερμανία: Αστυνομία για το διαδικτυακό bullying

 Γερμανία: Αστυνομία για το διαδικτυακό bullying

Η παρέμβαση των θεσμών του κράτους στα social media είναι λεπτή υπόθεση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να περιορίσει τον χώρο έκφρασης του πολίτη. Oμως ο ανεξέλεγκτος λόγος στο Ιντερνετ απειλεί επίσης την ελευθερία του λόγου, μέσω της τρομοκράτησης από τη ρητορική του μίσους.

Οι Αρχές στη Γερμανία έχουν βάλει στόχο να διαφυλάξουν την απαιτούμενη ισορροπία στο Διαδίκτυο. Oποτε χρειάζεται, δεν διστάζουν. Στέλνουν την αστυνομία στην πόρτα των haters.

Η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί επιδρομές κατά των λεκτικών επιθέσεων στο Ιντερνετ από το 2016. Εντοπίζει κρούσματα εγκλημάτων μίσους, εισβάλλει σε σπίτια για να συλλέξει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία –όπως laptops και smartphones– και ανακρίνει υπόπτους. Σε μια από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις διενήργησε 90 επιχειρήσεις σε 14 κρατίδια. Οι αρχές ερεύνησαν άτομα ηλικίας από 17 έως 72 ετών και προχώρησαν σε κατηγορίες για υποκίνηση μίσους και συκοφαντική δυσφήμηση.

«Οφείλουμε να τραβήξουμε σαφείς γραμμές και να βγάλουμε τους δράστες από την υποτιθέμενη ανωνυμία τους», έλεγε μέλος του κλιμακίου της γερμανικής αστυνομίας, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και με απειλές κατά της ζωής ενός ατόμου.

Σχετικά Άρθρα