Ψηφιακή βίζα: Με 7 ευρώ οι Αμερικανοί θα ταξιδεύουν στην Ευρώπη

 Ψηφιακή βίζα: Με 7 ευρώ οι Αμερικανοί θα ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Κάθε χρόνο Αμερικανοί τουρίστες συρρέουν στην Ευρώπη για μία σέλφι στον Πύργο του Αϊφελ, στην Καπέλα Σιστίνα, στον Παρθενώνα, στο Μπιγκ Μπεν και αμέτρητα άλλα αξιοθέατα. Η ευρωπαϊκή ήπειρος προσείλκυσε το 2019 περισσότερους από 10 εκατομμύρια Αμερικανούς επισκέπτες μόνο σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Από τον Ιανουάριο του 2024, όμως, όσοι Αμερικανοί και πολίτες ορισμένων δυτικών χωρών εκτός ζώνης Σένγκεν επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων και να πληρώσουν τέλος, σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS).

Το νέο σύστημα θα ισχύει για τις 27 χώρες της ζώνης Σένγκεν, ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές επιμένουν ότι δεν πρόκειται για ταξιδιωτική βίζα. Πέρα από τις χώρες Σένγκεν, ETIAS θα απαιτείται και για ταξίδια στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στο Μονακό, στο Σαν Μαρίνο και την Πόλη του Βατικανού. Οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση για να λάβουν αμέσως το ψηφιακό έγγραφο και την απόδειξη πληρωμής.

Λιγότερη αναμονή

Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι το νέο σύστημα ETIAS θα βοηθήσει τους ταξιδιώτες περιορίζοντας τον χρόνο αναμονής σε γκισέ ελέγχου διαβατηρίων. Οι επισκέπτες κάτοχοι ETIAS θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα εξοπλισμένα με ψηφιακό τσιπ διαβατήριά τους στις επίζηλες ηλεκτρονικές πύλες ελέγχου διαβατηρίων σε αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη την Ευρώπη.

Η Ε.Ε. πίεσε για την υιοθέτηση του νέου μέτρου σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις υποδομές του συνοριακού ελέγχου, με το σύστημα ETIAS να είναι συνδεδεμένο με παγκόσμιες βάσεις δεδομένων για τον εντοπισμό εγκληματικής δραστηριότητας και τρομοκρατίας. Η αρχική πρόβλεψη για την «ευρωπαϊκή βίζα» υπολόγιζε την υιοθέτησή της τον Ιανουάριο του 2021.

Σειρά από πολιτικά και γραφειοκρατικά προσκόμματα, όμως, υποχρέωσαν τις Βρυξέλλες να μετατοπίσουν την ημερομηνία αυτή κατά τρία χρόνια. Ακόμη και η ιστοσελίδα του ETIAS παραδέχεται ότι το πρόγραμμα δεν αναμένεται να είναι λειτουργικό πριν από το καλοκαίρι του 2024. «Μετά τα εγκαίνια ενδέχεται να υπάρχει ένα μικρό διάστημα τριών με έξι μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου το ETIAS δεν θα είναι υποχρεωτικό για το ταξίδι σας. Αυτό γίνεται προκειμένου η Ε.Ε. να ρυθμίσει κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους ταξιδιώτες στην αρχική περίοδο εφαρμογής», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Το κόστος του τέλους ETIAS είναι 7 ευρώ, ενώ η διαδικασία αίτησης διαρκεί δέκα λεπτά. Η έγκριση θα βρίσκεται στον φάκελο εισερχομένων των αιτούντων σε τέσσερις ημέρες το αργότερο. Η ψηφιακή βίζα έχει ισχύ τριών ετών.

Το σύστημα ETIAS αφορά τους πολίτες ΗΠΑ, Αυστραλίας, Νότιας Κορέας και Σιγκαπούρης, οι οποίοι απολάμβαναν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την Ευρώπη χωρίς την παραμικρή διατύπωση. Πολίτες τρίτων χωρών δεν θα επωφεληθούν από την ETIAS, καθώς θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε περίπλοκες γραφειοκρατικές διεργασίες προκειμένου να αποκτήσουν βίζα Σένγκεν. Η απόκτηση τέτοιας τουριστικής βίζας για πολίτες της Τουρκίας, της Κίνας ή της Ινδίας δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία σε προξενική αρχή για συλλογή βιομετρικών στοιχείων και προσκόμιση εισιτηρίων επιστροφής και κρατήσεων ξενοδοχείων.

Σχετικά Άρθρα