Ο Τραμπ ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου για τρίτη φορά – Δήλωσε αθώος, αφέθηκε ελεύθερος

 Ο Τραμπ ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου για τρίτη φορά – Δήλωσε αθώος, αφέθηκε ελεύθερος

Αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για συνωμοσία με στόχο να αποτρέψει την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον. Φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ – ο οποίος θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές – παρουσιάστηκε στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Ο Τραμπ βρέθηκε στο ίδιο δικαστήριο όπου περισσότεροι από 1.000 υποστηρικτές του έχουν κατηγορηθεί για ομοσπονδιακά εγκλήματα για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Αφέθηκε ελεύθερος με όρους, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι δεν θα έχει επαφή για την υπόθεση με κανέναν μάρτυρα, εκτός εάν παρίστανται δικηγόροι. «Εάν δεν συμμορφωθείτε με οποιονδήποτε όρο της αποφυλάκισής σας, μπορεί να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή σας», του είπε η δικαστής Moxila A. Upadhyaya.

Το πρόσωπο του Τραμπ φαινόταν σοβαρό και κατά διαστήματα έγραφε σε ένα χαρτί μπροστά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης. Καθώς πλησίαζε το τέλος, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον δικαστή πριν φύγει από την αίθουσα. Η επόμενη ακρόαση για την υπόθεση συνομωσίας των εκλογών το 2020 έχει οριστεί για τις 28 Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την πρώτη συζήτηση για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η ακρόαση που έχει οριστεί για αργότερα αυτό το μήνα θα είναι η πρώτη ενώπιον της περιφερειακής δικαστή των ΗΠΑ Τάνια Τσάτκαν, η οποία θα επιβλέπει την υπόθεση που έχει ασκήσει ο ειδικός εισαγγελέας Τζαν Σμιθ. 

Αυτή είναι η τρίτη ποινική υπόθεση εναντίον του Τραμπ σε λιγότερο από έξι μήνες.

Κατηγορήθηκε στη Νέα Υόρκη για πλαστογράφηση επαγγελματικών αρχείων σε σχέση με πληρωμή χρημάτων στην ηθοποιό ταινιών πορνό Στόρμι Ντάνιελς κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις επαφές τους.

Επίσης του έχουν απαγγελθεί 40 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στη Φλόριντα, όπου κατηγορείται ότι διατηρούσε παράνομα απόρρητα έγγραφα στο κτήμα του στο Μαρ-α-Λάγκο, και αρνήθηκε τις κυβερνητικές απαιτήσεις να τα επιστρέψει. Ο ίδιος δήλωσε αθώος και στις δύο αυτές υποθέσεις, οι οποίες θα εκδικαστούν το επόμενο έτος.

Σχετικά Άρθρα