Νέα Αγχίαλος: Προχώρησε 160 μέτρα μέσα στο στρατόπεδο η φωτιά – Γεμάτος πουρνάρια ο χώρος

 Νέα Αγχίαλος: Προχώρησε 160 μέτρα μέσα στο στρατόπεδο η φωτιά – Γεμάτος πουρνάρια ο χώρος

Στοιχεία για τα αίτια και τον τρόπο που μπήκε η φωτιά στο στρατόπεδο και έφτασε στα πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι τρομακτικές εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, έρχονται στο φως. Σε φωτογραφικό ντοκουμέντο από το βόρειο τμήμα του στρατοπέδου, που εξασφάλισε το Open, φαίνεται ότι δεν είχε γίνει αποψίλωση και ότι ο χώρος ήταν γεμάτος από πουρνάρια κάποια εκ των οποίων, ξεπερνούσαν ακόμη και τα έξι μέτρα.

Η φωτιά από εκεί λόγω και των ισχυρών ανέμων μπήκε μέσα στο στρατόπεδο και προκλήθηκε η μεγάλη έκρηξη. Ειδικοί είπαν στον τηλεοπτικό σταθμό ότι «καμία αποθήκη υπαίθρια δεν θα έσκαγε από το θερμικό φορτίο της περιοχής».

Αυτό που συνέβη, βάσει των ίδιων πληροφοριών, είναι ότι μπήκε μέσα στο στρατόπεδο, πλησίασε πάρα πολύ κοντά – στα 10 με 20 μέτρα – από το σημείο που ήταν οι βόμβες και για αυτό σημειώθηκε και η τεράστια έκρηξη.

Σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου στην εσωτερική περίμετρο του στρατοπέδου επίσης δεν είχε γίνει αποψίλωση και είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά προχώρησε για 160 μέτρα μέσα στο στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, η ζώνη πυρασφάλειας στην εξωτερική περίμετρο ήταν στα 10 μέτρα μήκος κάτι που σημαίνει ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν ήταν αδύνατο να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της ΕΔΕ για τη φωτιά που έκαψε τις αποθήκες πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης, το οποίο και παραδόθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, έδειξε ότι «πλημμελή καθαρισμό» και «πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη» γύρω από τις αποθήκες.

Επιπλέον στο πόρισμα αναφέρεται πως «η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του Στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών».

Όπως επισημαίνεται «για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που καταγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες».

Σχετικά Άρθρα