Ζαπορίζια: Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στις οροφές του πυρηνικού σταθμού

 Ζαπορίζια: Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στις οροφές του πυρηνικού σταθμού

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως στελέχη του «δεν παρατήρησαν νάρκες ή εκρηκτικά» στις οροφές του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε καθώς το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ετοιμάζει «προβοκάτσια», με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί από την πλευρά του πως είναι πιθανή ουκρανική «επίθεση» που θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Μετά την ανταλλαγή κατηγοριών, ο ΔΟΑΕ ζήτησε καλύτερη πρόσβαση για να «επαληθεύσει τα γεγονότα στο πεδίο» κατά τρόπο «ανεξάρτητο και αντικειμενικό».

Στελέχη του ΔΟΑΕ είχαν «απρόσκοπτη» πρόσβαση χθες το απόγευμα (3.8.2023) – μετά από «επανειλημμένα αιτήματα» του Οργανισμού για να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις – στις στέγες «των δύο αντιδραστήρων και μπόρεσαν επίσης να δουν καθαρά τις οροφές στις αίθουσες όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες», είπε ο Γκρόσι.

Ο Οργανισμός, ωστόσο, εξακολουθεί να ζητά πρόσβαση στις οροφές των άλλων τεσσάρων μονάδων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Ο ΔΟΑΕ τόνισε τη σημασία της «έγκαιρης» πρόσβασης σε όλες τις εγκαταστάσεις προκειμένου να παρακολουθείται η πλήρης συμμόρφωση με την προστασία του τόπου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Επαναλαμβάνω την έκκληση μου προς όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνικό ατύχημα με πιθανές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», σημείωσε ο Γκρόσι.

Επιπλέον, ο ΔΟΑΕ επιβεβαιώνει ότι «οι νάρκες που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στις 23 Ιουλίου σε μια ουδέτερη ζώνη που κατέλαβαν οι Ρώσοι «ήταν ακόμα στη θέση τους» την Τρίτη. Δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τόνισε ο Οργανισμός.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, ο οποίος καταλήφθηκε από τον στρατό της Ρωσίας την 4η Μαρτίου 2022, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος πυρών και έχει υποστεί επίσης επανειλημμένα διακοπές ηλεκτροδότησης, με την επισφαλή κατάσταση να εγείρει ανησυχίες για σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα. Και οι έξι αντιδραστήρες του έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά Άρθρα