Εγκρίθηκε η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group

 Εγκρίθηκε η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η διάσωση διά απορρόφησης της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ΑΝΕΚ) από την Attica Group, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Yστερα από μια διαδικασία ενδελεχούς εξέτασης του ανταγωνισμού και όλων των παραμέτρων της συμφωνίας, η οποία κράτησε 10 σχεδόν μήνες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε μία ιστορική απόφαση που αναμένεται να αποτελέσει υπόθεση αναφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, άναψε πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η συμφωνία προβλέπει ανάληψη χρεών ύψους 80 εκατομμυρίων της ΑΝΕΚ από την Attica όπως και την ανάληψη των υποχρεώσεων προς προμηθευτές και την εκχώρηση μετοχών που αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica στους μετόχους της ΑΝΕΚ.

Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας προβλέπουν την τελική έγκρισή της από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εισηγμένων ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων όπως και την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κύκλοι της Attica Group σχολίαζαν την Παρασκευή πως τώρα είναι «ώρα σκληρής δουλειάς προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμφωνία και να αναταχθεί η ΑΝΕΚ, τα χρώματα της οποίας θα συνεχίσουν να είναι υψωμένα στα καράβια της ιστορικής κρητικής ακτοπλοϊκής».

Η ΑΝΕΚ εδώ και πολύ καιρό παράγει ζημιές οι οποίες τα τελευταία έτη, μετά και την αύξηση των τιμών των καυσίμων, υπολογίζεται ότι προσμετρώνται σε εκατομμύρια μηνιαίως ενώ τα χρέη της προς τους προμηθευτές αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια και οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές έχουν υπερβεί τα 300 εκατομμύρια. Κατά την τελευταία χρήση (2022) το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας και του ομίλου ήταν αρνητικό και μάλιστα στα -283,8 εκατ. και -272,8 εκατ. αντίστοιχα με τα ίδια κεφάλαια εταιρείας και ομίλου να είναι αρνητικά κατά -75 εκατ. και -61,4 εκατ. αντίστοιχα.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της ΑΝΕΚ, η Attica Group προ ενός περίπου έτους ήρθε σε συμφωνία με τους μετόχους και τους πιστωτές της προκειμένου να την διασώσει απορροφώντας την, προσφέροντας 80 εκατομμύρια στις τράπεζες υπό τη μορφή ανάληψης χρεών της ΑΝΕΚ και ποσοστό της τάξης του 11,5% των μετοχών της Attica Group στους μετόχους της ΑΝΕΚ. Η συμφωνία αυτή, που έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εξετάστηκε υπό το πλαίσιο των προβλεπόμενων περί διάσωσης (failing firm). Σε αυτή την περίπτωση η έγκριση σημαίνει πως η συμφωνία προχωρά χωρίς να απαιτηθεί η παραμικρή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των δύο εταιρειών, δηλαδή ενδεχόμενη απόσυρση από γραμμές ή πώληση πλοίων.

Σχετικά Άρθρα