Πρώτο κύμα ζέστης του Αυγούστου – Πού θα δείξει 39 βαθμούς ο υδράργυρος – Πόσο θα διαρκέσει

 Πρώτο κύμα ζέστης του Αυγούστου – Πού θα δείξει 39 βαθμούς ο υδράργυρος – Πόσο θα διαρκέσει

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα άνοδο από σήμερα και για το επόμενο τριήμερο με τον υδράργυρο να δείχνει κατά τόπους 40αρια. Το κύμα ζέστης δεν θα έχει καμία σχέση με τον καύσωνα “Κλέωνα” που έπληξε την Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες και είχε ως συνέπεια ο φετινός Ιούλιος να είναι ο πιο θερμός για την κεντρική και νότια Ελλάδα από το 2010.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo είχε προειδοποιήσει ήδη από τη Δευτέρα (31/7) για την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε μεγάλο τμήμα της χώρας τις επόμενες ημέρες. Οι μέγιστες τιμές της θα καταγραφούν προς το τέλος της εβδομάδας και θα κυμαίνονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΛΕΑΡΧΟ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗ ΤΟΥ OPEN

Οι αυτοματοποιημένοι προγνωστικοί χάρτες του Μeteo δείχνουν επιστροφή στα 40άρια -έως και 41 βαθμούς- την Παρασκευή 4 Αυγούστου και το Σάββατο 5 Αυγούστου που θα είναι και οι πιο δύσκολες μέρες.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία σήμερα Πεμπτη (3/8) θα κυμανθεί:

  • στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου,
  • στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 38,
  • στη Θεσσαλία από 24 έως 39,
  • στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 17 έως 34,
  • στην υπόλοιπη Στερεά από 22 έως 39,
  • στην Πελοπόννησο από 15 έως 37,
  • στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 31,
  • στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 39,
  • στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 20 έως 33,
  • στην Κρήτη από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Η πορεία του καύσωνα μέχρι και τη Δευτέρα (7/8)

Από την πλευρά της, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με το δελτίο καιρού που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της καταγράφει την πορεία του καύσωνα κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών και αναλύει πώς θα είναι ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι και τη Δευτέρα 7 Αυγούστου.

  • Ειδικότερα, την Πέμπτη 3 Αυγούστου προβλέπεται ότι ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα κεντρικά και νότια δυτικοί έως 5 Μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στα ανατολικά τους 39 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Παρασκευή 4 Αυγούστου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι-απόγευμα. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4, τοπικά στα νότια πελάγη 5 Μποφόρ, ενώ στα βορειοανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 35 με 37 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
  • Το Σάββατο 5 Αυγούστου προβλέπεται ότι από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική χώρα και τη Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από νωρίς το βράδυ αναμένεται βελτίωση στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί έως 6 Μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 Μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βορειοδυτικά.
  • Την Κυριακή 6 Αυγούστου στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 7 Μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
  • Τέλος, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός.
    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση της ΕΜΥ για Παρασκευή (4/8)

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι – απόγευμα.

Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 τοπικά στα νότια πελάγη 5 μποφόρ, ενώ στα βορειοανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 35 με 37 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο (5/8)

Από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική χώρα και τη Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από νωρίς το βράδυ αναμένεται βελτίωση στα δυτικά.

Σχετικά Άρθρα