Θύελλα αντιδράσεων από τις εικόνες ντροπής στο Κτηματολόγιο Αθηνών: Μέχρι και 12 ώρες νωρίτερα για μία θέση στην ατελείωτη ουρά- Τι απαντά το Υπουργείο

 Θύελλα αντιδράσεων από τις εικόνες ντροπής στο Κτηματολόγιο Αθηνών: Μέχρι και 12 ώρες νωρίτερα για μία θέση στην ατελείωτη ουρά- Τι απαντά το Υπουργείο

Τριτοκοσμικές είναι οι εικόνες που λαμβάνουν χώρα έξω από το Κτηματολόγιο της Αθήνας, με τους πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν να προσέρχονται μέχρι και 12 ώρες νωρίτερα για να πάρουν σειρά στις ατελείωτες ουρές, ενώ διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητά τους- Την εμφάνισή του έκανε και πάλι το επάγγελμα του διεκπεραιωτή- Απαντήσεις δίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ολονύχτιες ουρές, λίστες προτεραιότητας και πολίτες που περνούν τη νύχτα τους στα αυτοκίνητα είναι η κατάσταση που συναντά κανείς έξω από το Κτηματολόγιο Αθηνών, το παλαιό Υποθηκοφυλακείο, στην οδό Αριστοτέλους. Εικόνες που δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο δυτικό κράτος και φυσικά χωρίς να λείπουν και οι καβγάδες, μεταξύ αυτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν. Ωστόσο, απάντηση έδωσε την Πέμπτη το απόγευμα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η κατάσταση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, καθώς υπάρχουν διαδικασίες που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και πολίτες. Μέσα σε όλη αυτή τη δυστοπία, επανεμφανίστηκαν και οι διεκπεραιωτές, το «επάγγελμα» των οποίων «ανθίζει» ξανά, καθώς έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Παρά τις εκκλήσεις του δικηγορικού κόσμου, που κάνει λόγο για τριτοκοσμικές καταστάσεις, λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί.

Οι λίστες για τη σειρά προτεραιότητας και τα χαρτάκια των υπαλλήλων

Όποιος θελήσει να εξυπηρετηθεί από το Κτηματολόγιο, σπεύδει από πολύ νωρίς και βάζει το όνομά του στη λίστα, για να πάρει σειρά προτεραιότητας. Χθες, το Νο1 της λίστας βρισκόταν έξω από το παλαιό Υποθηκοφυλακείο από τις 20:30 το βράδυ, ενώ το Νο13 από τις 00:15 π.μ. Μέχρι τις 8:30 το πρωί που ανοίγει η υπηρεσία, ήδη έχουν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές.

Όποιος νομίζει όμως ότι βάζοντας το όνομά του στη λίστα ολοκλήρωσε τις διαδικασίες προτεραιότητας, κάνει λάθος. Στις 8:30 το πρωί, υπάλληλοι του Κτηματολογίου, που έχουν πάρει το αυτοσχέδιο χαρτί, βγαίνουν στην είσοδο, φωνάζουν τα ονόματα της πρώτης λίστας με τη σειρά, ελέγχουν τα χαρτιά και δίνουν νέα χαρτάκια αναμονής, με βάση τον αριθμό των συμβολαίων που έχει ο κάθε συναλλασσόμενος. Κάθε χαρτάκι αφορά ένα συμβόλαιο, ενώ ο κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να εξυπηρετηθεί για μέχρι τέσσερα συμβόλαια, με αποτέλεσμα η σειρά να αλλάζει και φυσικά η αναμονή να παρατείνεται. Κάθε μέρα οι υπάλληλοι εξυπηρετούν μέχρι 150 πράξεις. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της πρώτης λίστας εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι αριθμοί στη δεύτερη “διανομή”.

“Υπάρχει λύση” λέει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

“Από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω του ktimatologio.gov.gr” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Αν λάβει κανείς υπόψη ότι άνω του 70% των πράξεων καταχώρισης αφορούν σε συμβόλαια, με τη σωστή συνεργασία των Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες, θα είναι πολύ σημαντική” αναφέρει το υπουργείο.

Για τους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης βρίσκεται σε στάδιο τελικών δοκιμών μια νέα πλατφόρμα που θα δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και ο πολίτης θα μπορεί να την παρακολουθήσει από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην ουρά.

Στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» είναι η διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση και στελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων”.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Την τραγική αυτή κατάσταση καυτηριάζουν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., με πυρά κατά της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Να μπει τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών

Όπως παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, “τις τελευταίες ώρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας απαράδεκτες εικόνες με ουρές έξω από το Κτηματολόγιο Αθηνών με την αναμονή να έχει φτάσει έως και τις 12 ώρες”.

“Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές έχουν αναδείξει το ζήτημα εδώ και πολλούς μήνες. Ωστόσο, οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα στην “Ελλάδα 2.0″ η σειρά προτεραιότητας να τηρείται ακόμα χειρόγραφα και με χαρτάκια”, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: “Η κυβερνητική αδιαφορία, η υποστελέχωση και οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση είναι πλευρές που οξύνουν το πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπισθούν το συντομότερο δυνατόν. Να μπει τέλος στην ταλαιπωρία για εκατοντάδες πολίτες και επαγγελματίες”.

ΠΑΣΟΚ: Το αφήγημα του επιτελικού κράτος καταρρέει καθημερινά

“Οι εικόνες ντροπής στο Κτηματολόγιο Αθηνών, όπου δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και πολίτες αναγκάζονται να περιμένουν από τα μεσάνυχτα έως το πρωί της επομένης για να εξυπηρετηθούν, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ψηφιακής διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας και των Τομέων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

“Μια απλή συναλλαγή με το Κτηματολόγιο είναι σήμερα μια πραγματική Οδύσσεια για κάθε πολίτη και για κάθε επαγγελματία» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση και προσθέτει:

“Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες πολιτών και επιστημονικών φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, τα προβλήματα δεν έχουν μέχρι σήμερα επιλυθεί, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων να συνεχίζεται. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, οι κτιριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς, ενώ, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υπολειτουργούν και δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα”.

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ξεκίνησε χθες τη θητεία της. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης που επί τέσσερα χρόνια ευαγγελιζόταν την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Σήμερα, δε, επαγγέλλεται τη μεταβίβαση ακινήτων “με ένα κλικ”, σαν να απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν σε άλλη χώρα. Η πραγματικότητα όμως είναι αδυσώπητη. Λίστες της ντροπής, γραφειοκρατία, ανεπάρκειες και, εν τέλει, ατέλειωτη ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες.

Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας σε κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες, μια κυβέρνηση που ασκεί πολιτική μονάχα με επικοινωνιακούς όρους και μόνο όταν τα θέματα αναδεικνύονται στη δημοσιότητα” αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση και καταλήγει:

“Το αφήγημα του επιτελικού κράτος και της ψηφιακής διακυβέρνησης καταρρέει καθημερινά”.

Σχετικά Άρθρα