Γονείς Άλκη Καμπανού: “Διπλώθηκα από την οδύνη όταν έμαθα για τη δολοφονία” – “Χωρίς καμία ενσυναίσθηση η συγγνώμη των δραστών”

 Γονείς Άλκη Καμπανού: “Διπλώθηκα από την οδύνη όταν έμαθα για τη δολοφονία” – “Χωρίς καμία ενσυναίσθηση η συγγνώμη των δραστών”

“Ο Άλκης ακόμη και τώρα που επαναφέρω τις μνήμες ήταν ένας πραγματικός άγγελος, ένα παιδί γεμάτο χαρά, γεμάτο φως. Ένα παιδί αγνό, άδολο. Πάντοτε χαρούμενος και πάντοτε χαμογελαστός. Ήταν φίλος με όλα τα παιδιά, σε όσα σχολεία κι αν άλλαξε. Παντού δημιουργούσε φιλίες, κρατούσε τις φιλίες του, τις παρέες του. Ήμασταν και είμαστε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια. Γεμάτος αγάπη απέναντι στους γονείς του, στην αδερφή του, στους φίλους του. Ήξερε να δίνει”

Μια συγκλονιστική συνέντευξη έδωσαν οι γονείς του Άλκη Καμπανού, λίγες ημέρες μετά την καταδίκη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, των 12 κατηγορουμένων για την άγρια δολοφονία του γιου τους.

“Διπλώθηκα κάτω από τον πόνο, το κλάμα και την οδύνη”

“Διπλώθηκα κάτω από τον πόνο, το κλάμα και την οδύνη που ένιωσα εκείνη τη στιγμή όταν το άκουσα”, λέει ο πατέρας του Άλκη. Οι γονείς του Αλκη μιλούν στην ΕΡΤ, για τις πρώτες στιγμές όταν πληροφορήθηκαν ότι ο γιος τους έπεσε θύμα επίθεσης χούλιγκαν τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, μέχρι τη δίκη. Περιγράφουν όσα έζησαν τις 49 ημέρες μέσα στο δικαστήριο, “τη σκέτη συγνώμη χωρίς καμία ενσυναίσθηση”, μέχρι την καταδίκη των δώδεκα νεαρών ή της “στρατιωτικής, καταδρομικής ομάδας”, όπως τους χαρακτήρισε ο πατέρας.

“Σεβόταν τους πάντες ο Άλκης, ήταν πραγματικός άγγελος”

“Ένα παιδί…δεν υπάρχουν λόγια, δεν υπάρχουν λόγια. Σεβόταν τους πάντες. Ήθελε από πολύ καιρό να πάρει μια γατούλα και τώρα που κατέβηκε Θεσσαλονίκη βρήκε μια φιλοζωική και πήρε μια. Μας την έστειλε φωτογραφίες και ρωτούσε τους φίλους του τι πρέπει να κάνει για να νιώσει η γατούλα άνετα”, λέει η μητέρα του.

“Ο Άλκης ακόμη και τώρα που επαναφέρω τις μνήμες ήταν ένας πραγματικός άγγελος, ένα παιδί γεμάτο χαρά, γεμάτο φως. Ένα παιδί αγνό, άδολο. Πάντοτε χαρούμενος και πάντοτε χαμογελαστός. Ήταν φίλος με όλα τα παιδιά, σε όσα σχολεία κι αν άλλαξε. Παντού δημιουργούσε φιλίες, κρατούσε τις φιλίες του, τις παρέες του. Ήμασταν και είμαστε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια. Γεμάτος αγάπη απέναντι στους γονείς του, στην αδερφή του, στους φίλους του. Ήξερε να δίνει”, είπε.

Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του Άλκη, τα πράγματά του είναι στο πατρικό του στη Βέροια. Οι σημειώσεις για τα μαθήματά του στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όπου φοιτούσε είναι ακουμπισμένες με ευλάβεια από τους γονείς του στο γραφείο του. Όπως ακριβώς τα άφησε λίγο προτού βγει για την τελευταία του βόλτα. Ήθελε να κάνει ένα διάλειμμα από το διάβασμα γιατί την επόμενη μέρα έδινε εξετάσεις.

«Όταν πήγα να μαζέψω τα πράγματα, καταλαβαίνετε τώρα… είχε αφήσει τις σημειώσεις του γιατί την επόμενη μέρα έδινε μάθημα. Τα μάζεψα και τα έφερα εδώ πέρα στο γραφείο της Βέροιας.»

“Τα μηνύματα που δεχθήκαμε από όλο τον κόσμο και είναι τόσα πολλά που καταφέραμε να ξεχωρίσουμε λίγα από αυτά εδώ πέρα. Μακάρι να είχαμε έναν τεράστιο χώρο να τα απλώσω όλα. Καλό είναι να τα βλέπουν. Να τα βλέπει ο κόσμος, να τα βλέπουν τα παιδιά κυρίως, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν ότι η βία οδηγεί σε λάθος δρόμους, σε λάθος ατραπούς”, αναφέρει ο πατέρας του.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το απόγευμα της πρώτης Φεβρουαρίου του 2022, ο Άλκης βγαίνει μια βόλτα με τους φίλους του στη Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα κάθεται στα σκαλιά μιας πολυκατοικίας στην οδό Θεοδώρου Γαζή 18, που πια έχει μετονομαστεί σε Οδό Άλκη Καμπανού, όταν δύο αυτοκίνητα σταματούν στο στενάκι. Οι δράστες κατεβαίνουν κρατώντας ένα δρεπάνι, μαχαίρια και ρόπαλα. Αρχίζουν με λύσσα και βαρβαρότητα να χτυπούν και να μαχαιρώνουν την παρέα των αγοριών. Δύο φίλοι του Άλκη καταφέρνουν να ξεφύγουν και δύο δέχονται μαχαιριές και μεταφέρονται στο χειρουργείο. Ο Άλκης τους φωνάζει συνεχώς “Μη με χτυπάτε άλλο”. Οι δολοφόνοι δεν σταματούν και το παιδί πέφτει νεκρό. Η αστυνομία βρίσκει λίγα μέτρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος ένα μαχαίρι πεταμένο στο δρόμο, δίπλα στα σκουπίδια.

Σχετικά Άρθρα