Γερμανικός Τύπος: Αντιδράσεις για τις δωρεάν διακοπές στη Ρόδο

 Γερμανικός Τύπος: Αντιδράσεις για τις δωρεάν διακοπές στη Ρόδο

Μεγάλη δημοσιότητα στο γερμανικό Τύπο πήρε η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να κάνουν δωρεάν διακοπές στη Ρόδο τουρίστες που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω πυρκαγιών. “Ο Μητσοτάκης υπόσχεται στους τουρίστες δωρεάν διακοπές” είναι ο τίτλος της Tagesschau.de. Η διαδικτυακή σελίδα μεταφέρει το μήνυμα, και πρόσκληση μαζί, ότι “η Ρόδος είναι και πάλι φιλόξενη, όπως ήταν πάντα” και ότι εκείνο το κρίσιμο Σάββατο “20.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος και ότι δεν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί εξαιτίας των πυρκαγιών”.

Το ενημερωτικό δίκτυο ntv στη διαδικτυακή του σελίδα επιγράφει το σχετικό άρθρο με τον τίτλο “η Ελλάδα αποζημιώνει τους τουρίστες με δωρεάν διακοπές”. Σημειώνει όμως παράλληλα ότι παραμένει ασαφές πού θα πρέπει να κάνουν την σχετική αίτηση οι ενδιαφερόμενοι για να μπορέσουν να κάνουν χρήση αυτής της προσφοράς.

Πληρότητα για φέτος στη Ρόδο

Από διαφορετική οπτική γωνία προσεγγίζει τo θέμα η DerWesten που ανήκει στον δημοσιογραφικό όμιλο εντύπων Funke. „Η πυρκαγιά έχει σβήσει … ο κίνδυνος έχει αποτραπεί, ωστόσο πολλοί άνθρωποι, ντόπιοι και τουρίστες, εξακολουθούν να είναι βαθιά σοκαρισμένοι από τις εμπειρίες τους στην Ελλάδα” σημειώνει η αρθρογράφος. “Αντί για διακοπές στη χώρα πολλοί τουρίστες σκέπτονται έναν άλλο προορισμό, ειδικά τώρα που μερικά ξενοδοχεία στο νησί είναι αυτήν τη στιγμή ακατοίκητα. Παρ’ όλα αυτά, η Tui πετάει και πάλι από το Σάββατο (29 Ιουλίου) στη Ρόδο, και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ζεμπάστιαν Έμπελ, υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ ενός τέτοιου ταξιδιού στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή”. Αλλά η αρθρογράφος διερωτάται: “Χαλάρωμα εκεί που άλλοι υποφέρουν; Να επιτρέψει κανείς στον εαυτό του να σερβιριστεί, εκεί που άλλοι έχουν χάσει πολλά; Σε μερικούς δεν φαίνεται σωστό. Αλλά ο Έμπελ βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Αν όχι τώρα, τότε πότε, υποστηρίζει. Αυτό που εκ πρώτης όψεως μπορεί να ακούγεται ως ασέβεια, έχει για εκείνον πολύ ρεαλιστικούς λόγους”.

Η εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Express, που κυκλοφορεί στο πλέον πολυάριθμο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, εξετάζει το ερώτημα εάν φέτος λόγω των πυρκαγιών σε Ρόδο και Σικελία παρουσιάζει κάμψη το τουριστικό ενδιαφέρον για προορισμούς με υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. “Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο”, είναι η απάντηση του Κρίστιαν Ούλριχ, διευθυντή τουριστικών πακέτων στο γραφείο Emirates World Travel με έδρα την Κολωνία. “Ξενοδόχοι και κάτοικοι της Ρόδου τού είπαν ότι έχουν υποστεί σοκ, αλλά αμέσως η δεύτερη πρόταση ήταν, αυτή είναι η σεζόν μας. Ακόμη και στο αποκορύφωμα των πυρκαγιών οι μισοί από τους τουρίστες που είχαν κάνει κράτηση, αποφάσισαν να πετάξουν στη Ρόδο και μετά σε άλλο μέρος του νησιού. Οι άλλοι μισοί φοβήθηκαν και διάλεξαν άλλον προορισμό, εναλλακτικά συνήθως την Ισπανία ή τη Πορτογαλία. Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού η Ρόδος έχει πληρότητα. Τώρα, εάν θα μειωθεί το κόστος των διακοπών λόγω υψηλότερου κινδύνου πυρκαγιών και υψηλών θερμοκρασιών ο Ούλριχ απαντά ως εξής: Σε καμιά περίπτωση”. Πάντως στατιστικά στοιχεία που επικαλείται ο αρθρογράφος αναφέρουν ότι το 2022 η Τουρκία ήρθε πρώτη ανάμεσα σε τουρίστες που πήραν πτήσεις από τα αεροδρόμια του γερμανικού κρατιδίου. 

Σχετικά Άρθρα