Σάλος με τον “Δράκο” της ΕΛ.ΑΣ – Σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε γυναίκες – Τι αναφέρει το έγγραφο, τι απαντά το υπουργείο

 Σάλος με τον “Δράκο” της ΕΛ.ΑΣ – Σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε γυναίκες – Τι αναφέρει το έγγραφο, τι απαντά το υπουργείο

Από εμπιστευτικό έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε μετά τη βροχή άκρως σοβαρών καταγγελιών, προκύπτει ότι οι γυναίκες αστυνομικοί υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση, βία και εκφοβισμό στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, από το αρχηγείο εκδόθηκε προειδοποιητική αναφορά χθες Τρίτη 1η Αυγούστου, η οποία απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, τους οποίους καλεί «να μαζευτούν», επισημαίνοντας ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά».

  • Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αρχηγείο προχώρησε στην έκδοση του εμπιστευτικού προειδοποιητικού εγγράφου καθώς υπάρχουν, τουλάχιστον, τέσσερα με πέντε περιστατικά όπου έχουν καταγγελθεί αξιωματικοί για κακοποιητική συμπεριφορά, εκτός από τις καταγγελίες για περιστατικά βίαιων επεισοδίων σε αστυνομικές υπηρεσίες, εκτός Κατεχάκη.

«Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας εκ των καταγγελλόμενων αξιωματικών αποκαλείται στα γραφεία της Κατεχάκη με το προσωνύμιο «Δράκος» λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του, ενώ γίνεται λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών καθώς και αφόρητες πιέσεις, γεγονός που είχε οδηγήσει γυναίκες αστυνομικούς στη σκέψη ακόμα και να αποχωρήσουν από το σώμα.

Στην εμπιστευτική αναφορά επισημαίνεται ότι θα πρέπει να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους αναφορών σημειώνοντας ότι:

  • «Οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούνται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της. Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε να ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια προκαταρκτικής ή ένορκης διοικητικής εξέτασης ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».

Το εμπιστευτικό έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΣ με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού», που αφορούν και περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών σε υφισταμένες τους.

Tι απαντά το υπουργείο

Διευκρινίσεις για το σημερινό δημοσίευμα περί “σεξουαλικών παρενοχλήσεων στην ΕΛ.ΑΣ.” δίνουν πηγές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως επισημαίνουν, οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά.

Οι πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζουν πως το έγγραφο που επικαλείται το δημοσίευμα των Νέων και κάνει λόγο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών αστυνομικών, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Τέλος, από τις ίδιες πηγές διευκρινίζεται ότι αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ..

Σχετικά Άρθρα