Νέα Αγχίαλος: Τι δείχνει το πόρισμα της ΕΔΕ για εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

 Νέα Αγχίαλος: Τι δείχνει το πόρισμα της ΕΔΕ για εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

Το πόρισμα της ΕΔΕ, που διεξάγεται για το πως έφτασε η φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι χάρη στα αναχώματα που υπήρχαν γύρω από το στρατόπεδο απετράπη ένα ακόμη χειρότερο σενάριο για τη Νέα Αγχίαλο. Και αυτό καθώς ανέκοψαν το ωστικό κύμα των ισχυρών εκρήξεων, το οποίο ακόμη και έτσι προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα της ΕΔΕ καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Πυροσβεστική υποτίμησε την κατάσταση με αποτέλεσμα την επέκταση της φωτιάς μέχρι την αποθήκη των πυρομαχικών. Την ίδια στιγμή πάντως άλλες πληροφορίες από την πλευρά της Πυροσβεστικής κάνουν λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου, γεγονός που επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της μονάδας. Πάντως το ΓΕΑ με ανακοίνωση του υποστήριζε ότι είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του αρχηγού ΓΕΑ, έχει ήδη απαλλαχθεί των καθηκόντων του ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, μέχρι την ολοκληρωση της ΕΔΕ, καθώς τα πρώτα στοιχεία έδειξαν πως υπάρχουν διοικητικές ευθύνες σε θέματα πυρασφάλειας.

Προβληματισμό προκαλεί ειδικότερα το ερώτημα γιατί τα πυρομαχικά, που ήταν πρόχειρα αποθηκευμένα σε εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα και εν τέλει εξερράγησαν, δεν είχαν απομακρυνθεί ή ενταφιαστεί, εφόσον δεν χωρούσαν στις υπόγειες αποθήκες, παρότι πυρκαγιές μαινόταν για δύο ημέρες στην περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές πάντως σχολίαζαν με νόημα ότι δεν πρέπει να διακινούνται πρόωρα συμπεράσματα για τα αίτια της έκρηξης…

Σημειωτέον ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς διέκοψε τις επισκέψεις στο πλαίσιο των διευρυμένων επιθεωρήσεων ασφαλείας και πυρασφαλείας στα στρατόπεδα της χώρας, καθώς εκλήθη να πάρει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Αττικής και σήμερα βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, οι επιθεωρήσεις για την πυρασφάλεια στις Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχιστούν υπό τις κατευθύνσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τη βελτίωση και επαύξηση των υφιστάμενων μέτρων, όπου και εφόσον απαιτηθεί.

Οι Γενικές Επιθεωρήσεις των Γενικών Επιτελείων, θα συγκροτήσουν εξειδικευμένες επιτροπές κατά κλάδο, οι οποίες θα υποβάλλουν συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις για τον κάθε επιθεωρούμενο χώρο στο ΓΕΕΘΑ. Επικεφαλείς των επιτροπών τίθενται οι Γενικοί Επιθεωρητές Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και ΓΕΑ, ενώ τα αποτελέσματα θα υποβληθούν ιεραρχικά στο ΓΕΕΘΑ.

Σχετικά Άρθρα