Ηurriyet για Μητσοτάκη: “Περιστέρι” στην Αθήνα, “γεράκι” στην Λευκωσία

 Ηurriyet για Μητσοτάκη: “Περιστέρι” στην Αθήνα, “γεράκι” στην Λευκωσία

Tις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet. Με τίτλο: «Ο Μητσοτάκης γίνεται περιστέρι στην Αθήνα και γεράκι στη Λευκωσία: Το κυπριακό, προϋπόθεση για τις σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ», επισημαίνει ότι στην πρώτη του επίσκεψη στη μεγαλόνησο, μετά την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η βελτίωση που παρατηρείται στις σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ καλή, αλλά δεν είμαστε αφελείς, δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Εν συνεχεία επισημαίνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι επιθυμεί το κυπριακό να αποτελέσει προϋπόθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ» καθώς και ότι ζήτησε «να φύγουν οι Τούρκοι στρατιώτες από το νησί και να αρθεί η εγγύηση της Τουρκίας».

Ακολούθως σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα πρέπει αναμφίβολα να καλύπτει το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Για να επιτευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, η Τουρκία χρειάζεται να κάνει βήματα. Το Κυπριακό είναι ζήτημα της ΕΕ. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης με όλα τα μέσα. Η ήπια ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό», ήταν οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως σημειώνει.

Η τουρκική εφημερίδα δεν αφήνει ασχολίαστη την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν είναι δυνατόν μια ανεξάρτητη χώρα – μέλος της ΕΕ να έχει στρατό κατοχής (σ.σ. εννοεί τον τουρκικό στρατό), ούτε απαρχαιωμένο σύστημα εγγυήσεων», καθώς και ότι στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε στον Ερντογάν πως «δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση οποιαδήποτε  διαίρεση του νησιού και ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα εμπεριέχει το Κυπριακό», υποστηρίζοντας ότι στόχος του είναι να διώξει τους Τούρκους στρατιώτες από την Κύπρο και η επίλυση του Κυπριακού να γίνει στη βάση της «δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Σχετικά Άρθρα