ΕΟΔΥ / Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και 8 νέα κρούσματα – Οι περιοχές

 ΕΟΔΥ / Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και 8 νέα κρούσματα – Οι περιοχές

Δύο είναι οι θάνατοι και οκτώ τα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι θάνατοι αφορούν σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ηλικίας άνω των 81 ετών.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 1η Αυγούστου ο ΕΟΔΥ, οι δύο ασθενείς που κατέληξαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα είχαν ηλικία άνω των 81 ετών. Τα νέα κρούσματα της λοίμωξης ήταν 8 με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 11. Οι δέκα από τους 11 μολυνθέντες, εξάλλου, είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό). Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τους ασθενείς οι τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο ένας εξ αυτών βρίσκεται στην εντατική. Άλλοι έξι έχουν λάβει εξιτήριο.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Προς το παρόν έχει εντοπιστεί στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Πιο αναλυτικά έχουν καταγραφεί:

-2 κρούσματα στην Καβάλα (το ένα ήταν με ήπια συμπτώματα)

-4 στην Καρδίτσα

-1 στη Λάρισα

-1 στην Ημαθία

-2 στην Πέλλα

-1 στις Σέρρες.

Πάντως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Σχετικά Άρθρα