Νέα Αγχίαλος: Πρώτες εκτιμήσεις από την έρευνα για τις εκρήξεις

 Νέα Αγχίαλος: Πρώτες εκτιμήσεις από την έρευνα για τις εκρήξεις

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα των πυροτεχνουργών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των εξειδικευμένων Στελεχών του Στρατού Ξηράς που περπάτησαν και εξέτασαν μέτρο-μέτρο όλους τους χώρους στις αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καραμπά είναι ότι οι συγκλονιστικές εκρήξεις θα μπορούσαν να στείλουν τον κύριο όγκο των θραυσμάτων σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση και φυσικά να καλύψουν ολόκληρη την πόλη της Νέας Αγχιάλου αν τα αναχώματα δεν είχαν κατασκευαστεί σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Ο κύριος όγκος των θραυσμάτων σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής κατευθύνθηκε ευτυχώς προς τις Μικροθήβες και κατέληξε κυρίως σε χωράφια και όχι προς τη Νέα Αγχίαλο.

Τα αρμόδια Στελέχη της 111 Πτέρυγας Μάχης δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν ότι η αποθήκευση των πυρομαχικών έγινε όπως ακριβώς προβλέπουν τα ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας και προσθέτουν ότι είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα όπως η δημιουργία δύο αντιπυρικών ζωνών γύρω από τις αποθήκες. Ενώ επιμένουν ότι η συνδρομή της πυροσβεστικής δεν ήταν ανάλογη του κινδύνου παρά την ενημέρωση-προειδοποίηση που είχε γίνει από το πρωί της Πέμπτης ότι οι αποθήκες πυρομαχικών έπρεπε να προστατευτούν με κάθε τρόπο. Όταν το πύρινο μέτωπο έφτασε έξω από το στρατόπεδο όσες δυνάμεις και να βρίσκονταν εντός όπως λένε δεν μπορούσαν να σταματήσουν το θερμικό φορτίο το οποίο σαν λάβα πέρασε στον υπαίθριο χώρο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται όσα ανέφερε ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τη θέση του. Φέρεται να επισημαίνει ότι εάν το προσωπικό έμενε εντός του στρατοπέδου η εικόνα έπειτα από το πέρασμα του θερμικού φορτίου θα παρέπεμπε στο τραγικό περιστατικό στο Μάτι όταν κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε ένα χέρσο χωράφι ελπίζοντας να σωθούν και τελικά απανθρακώθηκαν χωρίς να καεί τίποτα σε μεγάλη ακτίνα γύρω τους. Ήταν ο τελευταίος που απομακρύνθηκε με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο ενώ το ωστικό κύμα ελάχιστο χρόνο μετά συγκλόνισε την περιοχή και τράνταξε το όχημα.

Το πρωί στις αποθήκες πυρομαχικών βρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και έκανε αυτοψία σε όλο το στρατόπεδο ενώ συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. Η εικόνα στις αποθήκες πυρομαχικών δείχνει ζημιές σε όλες τις υπαίθριες επιχωματωμένες αποθήκες σκεπασμένες με ειδικές σιδηροκατασκευές. Κομμάτια από βαριά σιδερένια μπλοκ εκτινάχθηκαν σε απόσταση 500 μέτρων σε ελαιώνα της περιοχής. Αποθήκες στις οποίες φυλάσσονταν μόνο βόμβες γενικής χρήσης mk-82 και όχι τα σύγχρονα όπλα της Πτέρυγας τα οποία βρίσκονται ανέπαφα εντός των ειδικών τύπου igloo αποθηκών. Αποθήκες οι οποίες έχουν υποστεί ελάχιστες ζημιές όπως και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου. Με τις εργασίες αποκατάστασης να αρχίζουν άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών.

Την ίδια ώρα τα ειδικά συνεργεία συνεχίζουν την περισυλλογή θραυσμάτων από την ευρύτερη περιοχή έως και τα πρώτα σπίτια της Νέας Αγχιάλου. Όπως ακριβώς έγινε στο στρατόπεδο έτσι και στην πόλη της Νέας Αγχιάλου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή η άμεση εκκένωση αποδείχθηκε σωτήρια για κατοίκους και εργαζόμενους καθώς εάν παρέμεναν ο κίνδυνος θα ήταν άμεσος με βάση την εικόνα των καταστροφών.

Σχετικά Άρθρα