Μητσοτάκης στην Κύπρο: Η Αγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την παραβατική συμπεριφορά

 Μητσοτάκης στην Κύπρο: Η Αγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την παραβατική συμπεριφορά

Η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την παραβατική της συμπεριφορά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. «Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων να έχει αντίκτυπο και στο κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στη Ρόδο ανακοίνωσε ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε μεταξύ άλλων λόγο για τις «προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που έχουμε ενώπιόν μας» και συμπλήρωσε ότι «προσβλέπω στις συζήτησείς μας και στη συζήτηση που θα γίνει και κατ’ ιδίαν αλλά και αργότερα με τις αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να δούμε πώς μέσα από τις κοινές μας δράσεις Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως. Φτάνει να εργαζόμαστε με μια θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Με αυτά τα λίγα, αγαπητέ Κυριάκο, σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο«.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Αγαπητέ μου Νίκο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την τόσο θερμή υποδοχή. Λυπάμαι που αναγκάστηκα να μεταθέσω για λίγες μέρες το ταξίδι αυτό καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα με τις πυρκαγιές τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε την περασμένη εβδομάδα. Είναι όμως όχι απλά υποχρέωσή μου αλλά θα έλεγα μια έμπρακτη αναγνώριση αυτής της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου το γεγονός ότι πάντα το πρώτο επίσημο διμερές ταξίδι του νέου Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται εδώ πέρα στην Κύπρο και όντως έχεις απόλυτο δίκιο που επισημαίνεις ότι οι συγκυρίες, οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις, αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες.

Και θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους στην Κύπρο και στην Ελλάδα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίον συνεργαζόμαστε όχι μόνο στα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων, τα οποία πιστεύω ότι απαιτούν έναν ακόμη καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεών μας».

Ο πρωθυπουργός μετέβη το πρωί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια στα Φυλακισμένα Μνήματα. Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ενώ στα Φυλακισμένα Μνήματα έτυχε υποδοχής από την Υπουργό Δικαιοσύνης Αννα Κουκκίδη Προκοπίου. Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε και στους δύο χώρους στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών. Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η κοινή συνέντευξη τύπου Κ. Μητσοτάκη-Ν. Χριστοδουλίδη 

Στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται και συντονίζουν τις δράσεις τους, όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας.

Το Κυπριακό θα κατέχει κυρίαρχη θέση. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα και οι προσπάθειες του προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έχουν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι στρατηγικές περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών ως κόμβων για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των τριμερών συνεργασιών και τρόπους αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στενά ως κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχουν ενεργά στις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Στις 13:20 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στο κοινοβούλιο.

Στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή για τη θέση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Σχετικά Άρθρα