Τα πολιτικά μηνύματα Μαξίμου για πυρκαγιές και Αγχίαλο – Κόκκινη κάρτα στον Μηταράκη, κίτρινη στον Πατούλη – Ερωτήματα της αντιπολίτευσης

 Τα πολιτικά μηνύματα Μαξίμου για πυρκαγιές και Αγχίαλο – Κόκκινη κάρτα στον Μηταράκη, κίτρινη στον Πατούλη – Ερωτήματα της αντιπολίτευσης

Στην κυβέρνηση αναζητούν να αποδώσουν ευθύνες για το πρωτοφανές σκηνικό των εκρήξεων στην Αγχίαλο, με τον Νότη Μηταράκη και τον διοικητή της 111 ΠΜ, να “πληρώνουν τον λογαριασμό”. Μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις συνεχείς πυρκαγιές ανά την Ελλάδα, το κορυφαίο τραγικό συμβάν με την πτώση του καναντέρ και τον θάνατο των δύο χειριστών, ήρθε και το σοκ από τις απανωτές εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν πολιτικά την κατάσταση, αποδίδοντας ευθύνες και οδηγώντας σε παραιτήσεις κορυφαία στελέχη.

“Τον λογαριασμό” φαίνεται πως “πλήρωσε” ο Νότης Μηταράκης, που εν ολίγης οδηγήθηκε σε παραίτηση την Παρασκευή, καθώς αποκαλύφθηκε ότι πήγε διακοπές στην Πάτμο την ώρα που καιγόταν η μισή Ελλάδα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου ανέφερε ότι ο κ. Μηταράκης παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για… προσωπικούς λόγους. Στην πραγματικότητα όμως τον κ. Μηταράκη “παραίτησε” ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαιτίας του σάλου που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση πως την ώρα που τα μέτωπα των πυρκαγιών κάλυπταν τη μισή Ελλάδα, ο εν λόγω υπουργός παραθέριζε στην Πάτμο.

Από την πλευρά του κ. Μηταράκη υποστήριζαν ότι είχε ενημερώσει για τις ολιγοήμερες διακοπές του, κάτι που διέψευδαν από το Μαξίμου. Πάντως ο Νότης Μηταράκης φαίνεται να αποτέλεσε και ένα εξιλαστήριο θύμα, δεδομένου ότι το σκεπτικό της παραίτησης ήταν να αποσυμπιεστούν οι αντιδράσεις τόσο από την κοινωνία, όσο και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ζεϊμπεκιές… Πατούλη

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η ζεϊμπεκιά Πατούλη με κυρίες του απόδημου ελληνισμού στο Ζάππειο, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο. Κεντρικά στελέχη της ΝΔ διέρρεαν τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του κόμματος και να θέσουν υπό αίρεση ακόμα και τη στήριξη που του παρασχέθηκε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο κ. Πατούλης ωθήθηκε σε άμεση αναδίπλωση μετά το γαλάζιο «άδειασμα», ζητώντας συγγνώμη. «Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου», ανέφερε με δήλωσή του, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Στην κλιματική κρίση εστίασε ο Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου εστίασε στην κλιματική κρίση. Επεσήμανε δε, πως ότι η πολιτική ηγεσία δεν αναμειγνύεται στα υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Ερωτήματα θέτει ο ναύαρχος Αποστολάκης

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, θέτει ερωτήματα για τα γεγονότα στην 111 Πτέρυγα Μάχης με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 , για προληπτικούς λόγους.

Η αντιπολίτευση ζητά και την κεφαλή του κ. Δένδια επί πίνακι, με τον κ. Αποστολάκη να θέτει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα εξής τρία ερωτήματα:

-Γιατί έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;
-Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;
-Ποιο είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε;

Επίκειται…”ξήλωμα” και σε διοικητικό επίπεδο ΥΠΕΘΑ

Σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων, φαίνεται πως επίκειται και ξήλωμα σε διοικητικό επίπεδο στο ΥΠΕΘΑ, καθώς ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης απαλλάσσεται των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη και αυτό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν ήδη στοιχεία για ελλείψεις σε θέματα πυρασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι την προβλεπόμενη ΕΔΕ στο εν λόγω στρατόπεδο, καθώς και τον έλεγχο πυρασφάλειας στα στρατόπεδα όλης της χώρας, είχε ζητήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη συνέχεια ανέφεραν ότι αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Σχετικά Άρθρα