ΣΥΡΙΖΑ: Πόλεμος μηχανισμών για τον Δήμο Αθηναίων – Μετωπική σύγκρουση με ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη στην υπόλοιπη χώρα

 ΣΥΡΙΖΑ: Πόλεμος μηχανισμών για τον Δήμο Αθηναίων – Μετωπική σύγκρουση με ΠΑΣΟΚ και  Ανδρουλάκη στην υπόλοιπη χώρα

Αναμέτρηση μηχανισμών και ανάκτησης της επιρροής στο κόμμα η επιλογή ανάμεσα Ζαχαριάδη και Φίλη για το Δήμο Αθηναίων. Σε ρελάνς απέναντι στα τείχη που υψώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης οδηγείται η μάχη των αυτοδιοικητικών.

Το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών και της ανεύρεσης υποψηφίων έχει αρχίσει να περιπλέκεται επικίνδυνα με την Πολιτική Γραμματεία να οδηγείται σε δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα στις πέντε το απόγευμα με στόχο να καταφέρει να καταλήξει στην επιλογή των προσώπων που θα στηρίξει.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Νίκος Φίλης, ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και η Όλγα Μπαλαούρα από την Ανοιχτή Πόλη είναι τα τέσσερα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι για το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Αθηναίων.

Η Αθήνα μετά την επιλογή της Ομπρέλας να προτείνει το Νίκο Φίλη και να μετρήσει τις δυνάμεις της στο νέο εσωκομματικό σκηνικό και να εμφανιστεί ενδυναμωμένη και ισχυρότερη από ό,τι επι Τσίπρα μετατρέπεται στο πεδίο της αναμέτρησης των μηχανισμών των υποψηφίων.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι εκείνος που έχει το προβάδισμα καθώς θα πρέπει να θεωρείται επιλογή της νέας πλειοψηφίας που συσπειρώνεται γύρω από την Έη Αχτσιόγλου αλλά ο Νίκος Φίλης έχει κάθε λόγο να ευελπιστεί σε ένα καλό αποτέλεσμα μετά το κλείσιμο του ματιού του Νίκου Μπίστη ο οποίος προέρχεται από τους προεδρικούς και στηρίζει στην κούρσα της διαδοχής της κα Αχτσιόγλου.

Το ίδιο και την έκφραση στήριξης που εξέφρασε στον κ. Φίλη και η Σία Αναναγνωστοπούλου που επίσης προέρχεται από τους προεδρικούς.

Το χρίσμα θα κριθεί στην αποψινή ψηφοφορία.

Το παιχνίδι των μηχανισμών και των πιέσεων που ασκούν διάφορες πλευρές αποτυπώνεται και στις κινήσεις των κυρίων Τεμπονέρα και Παππά που για την ώρα μπορεί να συμπλέουν στο ζήτημα της διαδοχής ωστόσο ο υποψήφιος πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά που πρότεινε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος μονίωμς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει τελικά στην κούρσα της διαδοχής στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πόλεμος

Τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας πάντως κατέληξαν σε μια κοινή συνισταμένη εκκινώντας από τη σκληρή παραδοχή της αποτυχημένης της στρατηγικής της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων προεκλογικά.

Ακόμη και τα στελέχη της Ομπρέλας που άσκησαν σκληρή κριτική στις έως τώρα στρατηγικές επιλογές για την τοπικής αυτοδιοίκηση δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης χειρίζεται το ζήτημα.

Η κριτική και μάλιστα σκληρή που ασκείται έγκειται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις εκλογές του Οκτωβρίου με όρους ρεβάνς απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωνε στέλεχος της ΠΓ όχι μόνο δεν στηρίζει σε κανένα Δήμο ή Περιφέρεια της χώρας αλλά είτε κόβει υποψήφιους στην περίπτωση που συνεννοηθούν με το ΣΥΡΙΖΑ είτε τους αποθαρρύνει από το κάνουν το επόμενο βήμα.

Η Κουμουνδούρου όπως ήταν αναμενόμενο υποχρεώνεται σε αναζήτηση κομματικών υποψηφίων την ώρα που ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει υποστεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα και οι προοδευτικοί πολίτες δεν θα συγχωρήσουν ένα ακόμη στρατηγικό λάθος.   

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Νίκου Μπίστη στο ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο προοδευτικός κόσμο απαιτεί από το ΣΥΡΙΑ και το ΠΑΣΟΚ να υπάρξει κοινός υποψήφιος ειδικά για την Αθήνα.

Κλείδωσαν

Τα αδιέξοδα παραδεχόταν μέλος της ΠΓ σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγάλα και ίσως και απροσπέλαστα για περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα.

Μετά από τρεις τουλάχιστον ώρες συζήτησης για τις Περιφέρειες τα ηγετικά στελέχη κατέληξαν σε τέσσερις στηρίξεις.

Στο Θόδωρο Γαλιατσάτο για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο Σπύρο Δανέλλη για την Κρήτη, στο Γιάννη Στέφο για την Ήπειρο, στο Απόστολο Γκλέτσο για τη Στερεά Ελλάδα και στη στήριξη της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία..

Ειδικά για την τελευταία μάλιστα υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο καθώς έχει ήδη πάρει το χρίσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά σύμφωνα με στέλεχος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη αυτή έχει και βαθύτερο πολιτικό συμβολισμό.

Ήταν ίσως η πρώτη και τελευταία φορά που η Κουμουνδούρου δίνει χώρο και χρόνο στο ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας ένα κομματικό υποψήφιο την ώρα που ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κλείσει κάθε πόρτα και παράθυρο ευκαιρίας για τις προοδευτικές δυνάμεις να συναντηθούν με κοινούς υποψήφιους στη βάση.

Σχετικά Άρθρα