Πολιτική θύελλα για τις πυρκαγιές – ΣΥΡΙΖΑ: “Οι διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού κατέρρευσαν”

 Πολιτική θύελλα για τις πυρκαγιές – ΣΥΡΙΖΑ: “Οι διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού κατέρρευσαν”

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η νέα μεγάλη πυρκαγιά στην Μαγνησία που υποχρέωσαν τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε μία ακόμη εκκένωση διά θαλάσσης στη Νέα Αγχίαλο, η οποία νωρίτερα είχε δεχθεί διαδοχικά ωστικά κύματα από τις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Το βράδυ, εκδηλώθηκαν και οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη εδώ και δέκα ημέρες, σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη για “ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού” κατέρρευσαν και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές» υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, επικοινώνησε με τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, να εκφράσει την έντονη ανησυχία του κόμματός του και να τονίσει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πολιτών.

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, επικοινώνησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκτακτη κατάσταση εξαιτίας της πυρκαγιάς σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφάλεια του προσωπικού και των πολιτών, αλλά και των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους.

Αξιολόγηση των χειρισμών

Είναι προφανές ότι σήμερα, παράλληλα με τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα, θα γίνει η αξιολόγηση των χειρισμών, τόσο σε πολιτικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέντευξη Τύπου για τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας θα παραχωρήσει εκτάκτως σήμερα στις 11:30 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας θα έχει δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.

Παράλληλα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ετοιμάζουν τα πυρά τους για την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι υπήρξε λάθος σχεδιασμός που επέτρεψε τις αναζοπυρώσεις. Ξεκινώντας από τα Δερβενοχώρια στην αρχή αυτής της περιπέτειας, εστιάζοντας στη Ρόδο όπου η πυρκαγιά δεν λέει να σβήσει και φτάνοντας στις αναζοπυρώσεις του Βόλου και της Λαμίας.

Γιατί χθες το απόγευμα αναζωπύρωση υπήρξε και στο μέτωπο στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας. Απειλήθηκε και πάλι το βόρειο τμήμα της πόλης με το «112» αυτή την φορά να καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή κινούμενοι προς τον Δομοκό.

Σε κάθε περίπτωση, από την Αεροπορία υποστηρίζεται ότι στη Νέα Αγχίαλο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των κατοίκων και του εξοπλισμού και πως οι απαραίτητοι έλεγχοι θα γίνουν από εξειδικευμένους τεχνικούς μόλις σβήσει οριστικά η φωτιά.

Σχετικά Άρθρα