Παραιτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης – Οικονόμου στη θέση του, Βρούτσης αναπληρωτής υπ. Αθλητισμού – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

 Παραιτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης – Οικονόμου στη θέση του, Βρούτσης αναπληρωτής υπ. Αθλητισμού – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η πρώτη αντίδραση Μηταράκη μετά την παραίτηση

Το πρώτο «μήνυμα» του Νότη Μηταράκη έπειτα από την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, προήλθε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Συγκεκριμένα, ο Νότης Μηταράκης ανανέωσε το εργασιακό του στάτους στο Facebook, λίγη ώρα μετά την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση περί παραίτησης, ενημερώνοντας ότι: «Σταμάτησε να εργάζεται για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Πηγές του πρώην υπουργού εκθέτουν το Μαξίμου – Είχε ενημερώσει και δεν υπήρξε αντίδραση

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Νότη Μηταράκη, ο ίδιος είχε «ενημερώσει το Μαξίμου για την ολιγοήμερη απουσία του» και ότι δεν του τηλεφώνησε κανείς για να επιστρέψει. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μηταράκης παραιτήθηκε επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», ενώ πηγές του Μαξίμου υποστήριξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που ζήτησε την παραίτηση γιατί ο υπουργός έκανε διακοπές, ενώ η χώρα καιγόταν.

«Δεν είναι δυνατόν όταν όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές, κάποιοι να λείπουν» ανέφεραν μεταξύ άλλων πηγές της Κατεχάκη.

Ωστόσο τώρα συνεργάτες του εκθέτουν το Μαξίμου λέγοντας στο iEidiseis.gr ότι «ο Μηταράκης είχε εξηγήσει ότι επειδή το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου θα ήταν στην Αθήνα -για να δουλέψει για διάφορα καίρια θέματα του υπουργείου- δεν θα είχε χρόνο για διακοπές με τη γυναίκα του και το παιδί του. Έτσι, ενημέρωσε ότι το μόνο κενό που υπήρχε για δει την οικογένειά του ήταν τώρα. Το ταξίδι ήταν για τρεις ημέρες. Έφυγε για Πάτμο την Τετάρτη και θα γυρνούσε το Σάββατο».

Σημειώνεται ότι της παραίτησης προηγήθηκε δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αποκάλυπτε ότι ο Νότης Μηταράκης έκανε διακοπές την ώρα που μαίνονταν καταστροφικές φωτιές στη χώρα. 

Ο Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με τις πηγές φέρεται μάλιστα να αιφνιδιάστηκε με την εξέλιξη γιατί κανείς δεν του τηλεφώνησε να γυρίσει πίσω, αλλά δέχτηκε την οργή του Μαξίμου όταν έγινε γνωστό ότι έκανε διακοπές. «Όταν κατάλαβε ότι υπάρχει αυτό το κλίμα τότε παραιτήθηκε.

ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση Μηταράκη: Βαφτίζουν “προσωπικούς λόγους” τις διακοπές του

Την παραίτηση του Νότη Μηταράκη από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σχολιάζει αιχμηρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “βαφτίζουν ‘προσωπικούς λόγους’ παραίτησης τις διακοπές του” και μάλιστα, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν για ακόμη ένα καλοκαίρι αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αναληφθούν ευθύνες “για τις εικόνες κατάρρευσης και καταστροφής που ζούμε αυτές τις μέρες”.

Ολόκληρο το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ:

Βαφτίζουν «προσωπικούς λόγους» παραίτησης του κ. Μηταράκη τις διακοπές του, τη στιγμή που η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη.

Αλλά μιας και οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη άρχισαν τις παραιτήσεις για «προσωπικούς λόγους», σκέφτεται κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του για τις εικόνες κατάρρευσης και καταστροφής που ζούμε αυτές τις μέρες;

ΠΑΣΟΚ για παραίτηση Μηταράκη: Το κερασάκι σε μια αλυσίδα αστοχιών του “καλοκουρδισμένου” επιτελικού κράτους

Για το “κερασάκι σε μια αλυσίδα αστοχιών του ‘καλοκουρδισμένου’ επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη” κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την παραίτηση του Νότη Μηταράκη. Σε σχόλιό του το κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση για “πλημμελή προετοιμασία και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης των ακραίων φυσικών φαινομένων”.

Και κλείνει το σχόλιό του λέγοντας ότι “το ρεσιτάλ ανικανότητας του επιτελικού κράτους ξεκίνησε πολύ νωρίς”.

Ολόκληρο το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ:

Οι καλοκαιρινές διακοπές του τ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, εν μέσω πυρκαγιών είναι το κερασάκι σε μια αλυσίδα αστοχιών του «καλοκουρδισμένου» επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περιοχές της χώρας έχουν παραδοθεί στα πύρινα μέτωπα , που καίνε για μέρες, πιστοποιώντας την πλημμελή προετοιμασία και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης των ακραίων φυσικών φαινομένων, που συνεχώς θα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κομβική για την εθνική ασφάλεια 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, καταστράφηκαν.

Πολύ νωρίς ξεκίνησε το ρεσιτάλ ανικανότητας του επιτελικού κράτους!

ΚΚΕ για Μηταράκη: Οι παραιτήσεις υπουργών δεν μπορούν να “ξεπλύνουν” τις κυβερνητικές ευθύνες

Σε σχόλιό του για την παραίτηση Μηταράκη, το ΚΚΕ επισημαίνει πως γίνεται «για λόγους εντυπώσεων», τονίζοντας «την έλλειψη αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη για μία ακόμη χρονιά».

Αναλυτικά, το ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Οι παραιτήσεις υπουργών για λόγους εντυπώσεων δεν μπορούν να «ξεπλύνουν» τις ευθύνες της κυβέρνησης συνολικά, για τα θύματα των πυρκαγιών, για τις καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες και φυσικό περιβάλλον και πάνω από όλα για την έλλειψη – για μία ακόμη χρονιά – αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη».

Σχετικά Άρθρα