Ουκρανία: “Κρίσιμος ο ρόλος των ΗΠΑ και για τις δύο επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας”

 Ουκρανία: “Κρίσιμος ο ρόλος των ΗΠΑ και για τις δύο επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας”

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έπαιξε κρίσιμο ρόλο και στις δύο πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας  παρέχοντας στην Ουκρανία την απαραίτητη τεχνολογία, ανέφερε χθες Πέμπτη ο βραβευμένος με Πούλιτζερ αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, επικαλούμενος αμερικανό αξιωματούχο.Ο Χερς δεν ονομάτισε την πηγή του, αλλά η τελευταία του ανάρτηση περιγράφεται ως μια ματιά στα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία «από τη σκοπιά εκείνων στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών που πιστεύουν ότι δεν εισακούονται από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά θα έπρεπε».

«Βεβαίως, ήταν η τεχνολογία μας», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Χερς, και πρόσθεσε. «Το drone καθοδηγήθηκε εξ αποστάσεως και ήταν μισοβυθισμένο – σαν τορπίλη».

Oταν ρωτήθηκε εάν σκέφτηκαν πριν τις επιθέσεις στη γέφυρα την πιθανότητα ρωσικών αντιποίνων, ο αξιωματούχος απάντησε: «Τι θα κάνει ο Πούτιν; Δεν σκεφτόμαστε τόσο μπροστά. Η εθνική μας στρατηγική είναι ότι ο Ζελένσκι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει γονική επίβλεψη».

Στις 8 Οκτωβρίου 2022, φορτηγό εξερράγη στη γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει την ομώνυμη χερσόνησο με τη Ρωσία. Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο οδηγός του οχήματος, σκοτώθηκαν. Η γέφυρα υπέστη σοβαρές ζημιές.

Στις 17 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε άλλη μια επίθεση με υποβρύχιο drone, σκοτώνοντας ένα ζευγάρι και τραυματίζοντας την έφηβη κόρη του.

Ναρκωτικά και ρωσικό πετρέλαιο

Ο αμερικανός δημοσιογράφος ανέφερε ότι η Ουκρανία μετέφερε ναρκωτικά και ρωσικό πετρέλαιο υπό την κάλυψη της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, μια συμφωνία που είχε σκοπό να ενισχύσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο αξιωματούχος του είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από σιτηρά και ηλιόσπορους που ρέουν στην Ευρώπη από την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Οι εξαγωγές της Οδησσού περιελάμβαναν παράνομα πράγματα όπως ναρκωτικά και το πετρέλαιο που έπαιρνε η Ουκρανία από τη Ρωσία», δήλωσε.

Η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας την περασμένη εβδομάδα, μετά τη μακροχρόνια κριτική της για την αποτυχία του ΟΗΕ να διευκολύνει τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, όπως προέβλεπε η συμφωνία. Η απόφαση ελήφθη επίσης μετά την τελευταία επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Εκτός αυτού, η Μόσχα άρχισε να εντείνει σταθερά τις αεροπορικές επιδρομές της στην Οδησσό, με τον αρχικό κατάλογο των στόχων να επεκτείνεται από τις περιοχές του λιμανιού σε τοποθεσίες μέσα στην πόλη.

Σύμφωνα με την πηγή, ο στρατός των ΗΠΑ και της Ουκρανίας αποφεύγουν τώρα να κάνουν προβλέψεις σχετικά με τη μελλοντική επιτυχία της αντεπίθεσης, επειδή η Ρωσία έχει αποκτήσει ξεκάθαρο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.

«Ο Πούτιν έχει αυτό που θέλει»

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον διπλασιάζει την υποστήριξη της προς το Κίεβο, ενώ πρόσφατα προσπάθησε να εξασφαλίσει μια δεκαετή προμήθεια βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών από το Πακιστάν. Η Ουκρανία «ξεμένει από αυτά τα πυρομαχικά και έχουμε ελάχιστα», είπε πρόσφατα ο Μπάιντεν στο CNN, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την παράδοση βομβών διασποράς στο Κίεβο ως πρόχειρη λύση.

«Ο αμερικανικός και ο ουκρανικός στρατός δεν κάνουν πλέον καμία πρόβλεψη», επισήμανε ο αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Χερς. Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν «ξεπεράσει την πρώτη από τις τρεις ρωσικές αμυντικές γραμμές. Κάθε νάρκη που ξεθάβουν οι Ουκρανοί αναπληρώνεται τη νύχτα από τους Ρώσους».

Η πραγματικότητα, διευκρίνισε ο συνομιλητής, «είναι ότι η ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο έχει διευθετηθεί. Ο Πούτιν έχει αυτό που θέλει».

Η Ουκρανία δεν είναι ικανή ν’ ανακτήσει την Κριμαία, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα, το Λουγκάνσκ και την περιφέρεια της Ζαπορίζια τόνισε, και παρατήρησε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει «κανένα σχέδιο, εκτός από το να συνεχίσει».

«Το Κίεβο ο επόμενος» στόχος;

«Είναι σαν να πρόκειται για ορφανό – ένα φτωχό ορφανό με τα εσώρουχά του – και δεν έχουμε πραγματική ιδέα για το τι σκέφτονται ο Ζελένσκι και η παρέα του. Η Ουκρανία είναι η πιο διεφθαρμένη και ανόητη κυβέρνηση στον κόσμο, εκτός της Νιγηρίας», είπε και υπέθεσε ότι η υποστήριξη του αμερικανού προέδρου στον ουκρανό ομόλογό του «μπορεί να προέλθει μόνο από τις πληροφορίες του Ζελένσκι για τον Μπάιντεν, και όχι μόνο επειδή φρόντιζε τον γιο του» Χάντερ.

Υπάρχουν ορισμένοι στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, σημείωσε ο αξιωματούχος, που ανησυχούν για την απάντηση του Πούτιν στις πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στο κέντρο της Μόσχας. «Θα είναι το Κίεβο ο επόμενος» στόχος;

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα