Αιχμές Ερντογάν κατά ΗΠΑ για F-16: Έχουμε υποβληθεί σε μυστικά και προφανή εμπάργκο

 Αιχμές Ερντογάν κατά ΗΠΑ για F-16: Έχουμε υποβληθεί σε μυστικά και προφανή εμπάργκο

Σήμερα (28/07), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να αφήνει ξανά «αιχμές» κατά των χειρισμών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τα μαχητικά F–16, τονίζοντας ότι η Τουρκία δε μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα που εισήγαγε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μιλώντας στην τελετή λήξης της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF). «Έχουμε υποβληθεί σε μυστικά και προφανή εμπάργκο, έχουμε πέσει θύματα άδικων και παράνομων περιορισμών, έχουμε βιώσει δύο μέτρα και σταθμά, αδικία και απιστία. Μπροστά σε αυτά, δεν τα παρατήσαμε, δεν υπαναχωρήσαμε ποτέ από τον δρόμο μας», ισχυρίσθηκε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Παρ’ ότι το ποσοστό εξάρτησης (σε εξοπλισμό) της χώρας ήταν στο 80% στον αμυντικό τομέα πριν από 21 χρόνια, πλέον ανέρχεται στο 20%. Κατά τη διάρκεια της 21ετούς (κυβερνητικής) περιόδου, η Τουρκία σημείωσε πολλές επιτυχίες και νίκες, ενώ, κατασκεύασε αμυντικά προϊόντα τα οποία κάποτε ήταν ένα αδιανόητο κατόρθωμα. Θα επιταχύνουμε τα συνεχιζόμενα αμυντικά πρότζεκτ και θα βρούμε λύσεις για τις απαιτήσεις του τομέα» σημείωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

«Στόχος της γείτονος χώρας δεν είναι μονάχα η πώληση προϊόντων, αλλά και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνεργασία. Δεν είμαστε σύμφωνοι με μία εμπορική μέθοδο κατά την οποία η μία πλευρά αποτελεί τον παραγωγό και η άλλη πάντα τον πελάτη. Η Τουρκία στοχεύει να δημιουργήσει σχέσεις βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος»

«Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται ένα τόσο ζωτικό ζήτημα όπως η ασφάλεια, ως στοιχείο απειλής και πίεσης μεταξύ των χωρών», επεσήμανε, θέτοντας την Ουάσινγκτον στο «στόχαστρο».

«Ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται εύκολα στις ανάγκες ασφαλείας του, εφόσον παραμένουν νόμιμες και εντός του νόμου. Γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις δυνατότητές μας, με φιλικές και αδελφικές χώρες. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους φίλους μας, καλύπτοντας τις δικές μας ανάγκες», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος, εξάλλου, στο –τουρκικής κατασκευής– μαχητικό Kaan, υποστήριξε ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχετικά Άρθρα