ΣΥΡΙΖΑ: Και 3η υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηνών – Ποιον πρότεινε ο Τεμπονέρας – Στήριξη και από Παππά

 ΣΥΡΙΖΑ: Και 3η υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηνών – Ποιον πρότεινε ο Τεμπονέρας – Στήριξη και από Παππά

Αυξάνεται ο κατάλογος των υποψηφίων για το δήμο Αθηναίων από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς πλην του Κώστα Ζαχαριάδη και του Νίκου Φίλη, στο τραπέζι της συνεδρίασης έπεσε και η πρόταση για τον γνωστό εργατολόγο, Κώστα Τσουκαλά. Κατά πληροφορίες, τον κ. Τσουκαλά πρότεινε ως υποψήφιο ο Διονύσης Τεμπονέρας που πρόσκειται στην εσωκομματική τάση ΡΕΝΕ, καθώς το χρίσμα για το δήμο Αθηναίων δεν μένει ανεπηρέαστο, όπως φαίνεται, από τις εσωκομματικές εξελίξεις για τη διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Νίκος Παππάς, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα να προτείνει η Κουμουνδούρου τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά για υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Πέμπτη συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να ανάψει το «πράσινο φως» για τα χρίσματα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στους κεντρικούς δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας, μετά από έναν μεγάλο κύκλο κρούσεων και βολιδοσκοπήσεων σε πρόσωπα με καλή κοινωνική μαρτυρία, αλλά και κομματικά στελέχη.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, η επιλογή προσώπων για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η διπλή εκλογική ήττα, αλλά και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος «μπλόκαραν» την εσωκομματική διαδικασία. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να στείλει πολλαπλά μηνύματα με τα πρόσωπα, τα οποία θα επιλέξει για τους κεντρικούς δήμους και τις εμβληματικές περιφέρειες, σε σημείο που να εμφανίζεται διατεθειμένη να «ρίξει» στην μάχη και κεντρικά της στελέχη, προκειμένου να βελτιώσει τις εκλογικές επιδόσεις της.

Σε επίπεδο συμβολισμών, η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο δήμο Αθηναίων αποτελεί το ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις κοινωνικές δυνάμεις της, αλλά και να διεκδικήσει μερίδιο στην αίγλη που προσδίδει ο μητροπολιτικός δήμος της Αθήνας στους διεκδικητές του. Με στόχο ένα ανάχωμα απέναντι στο ρεύμα του Κώστα Μπακογιάννη, η Κουμουνδούρου φέρεται να προσανατολίζεται στο πρόσωπο του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος έχει «κλειδώσει» ως η πρόταση του κόμματος για το δήμο Αθηναίων. Ο κ. Ζαχαριάδης αποτελεί στέλεχος της νεότερης γενιάς, διακρίνεται για την μαχητικότητά του και συνιστά σταθερό υπέρμαχο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οπότε εκτιμάται ότι μπορεί να διεμβολίσει και άλλα ακροατήρια, κάνοντας ακόμη και την έκπληξη.

Σε επίπεδο συσχετισμών, η «προεδρική» πλειοψηφία υπερέχει -παρά τη ρευστοποίηση των τάσεων- ακόμη αριθμητικά στην Πολιτική Γραμματεία, οπότε η υποψηφιότητα του κ. Ζαχαριάδη έχει σχεδόν προεξοφληθεί. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για το χρίσμα στο δήμο της Αθήνας κατέθεσε προς το κόμμα του ο Νίκος Φίλης, ο οποίος θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την πρόταση της αριστερόστροφης τάσης «Ομπρέλα», κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Για τα στελέχη που τον στηρίζουν, η υποψηφιότητα του κ. Φίλη απηχεί ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς, ενώ ο ίδιος διατηρεί διαχρονικούς δεσμούς με την αυτοδιοικητική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», όπως και προσωπικά δίκτυα στην πόλη, ως Βουλευτής Α’ Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα