Νέα Αγχίαλος: Αυτά είναι τα πυρομαχικά που εξερράγησαν μέσα στην αποθήκη

 Νέα Αγχίαλος: Αυτά είναι τα πυρομαχικά που εξερράγησαν μέσα στην αποθήκη

Βόμβες διασποράς και κατευθυνόμενα βλήματα για μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 είχε μέσα η αποθήκη πυρομαχικών που άνηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία «τυλίχθηκε» από τη φωτιά που ξέσπασε στη Νέα Αγχίαλο, με αποτέλεσμα να προκληθούν απανωτές τρομακτικές εκρήξεις. Η υπέργεια αποθήκη βρισκόταν έξι χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της 111 Πτέρυγας Μάχης και διέθετε «πυρομαχικά Β χορηγίας», όπως ονομάζονται τα πυρομαχικά που βρίσκονται για προφανείς λόγους, εκτός της αεροπορικής βάσης και δεν είναι πυρομαχικά άμεσης χρήσεως.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δε δίνει πληροφορίες για τις ποσότητες των πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένα και δε διαθέτει, ακόμη, ακριβή εικόνα για των αριθμό των βομβών και των βλημάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά στη Μαγνησία. Ο τελικός απολογισμός της καταστροφής θα γίνει αφότου η φωτιά σβήσει.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, η φωτιά έχει καταστρέψει βόμβες διασποράς που ήταν αποθηκευμένες χωρίς τους πυροκροτητές και αριθμό βλημάτων, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αποθήκη πυρομαχικών που κάηκε, ανήκε πιθανότητα στην 341 ή στη 347 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, από τις οποίες επιχειρούν αεροσκάφη F-16C/-D Block 50. Το μίγμα της κάθε χορηγίας εξαρτάται από το είδος αποστολής της κάθε μοίρας. Τα αεροσκάφη της 341 και της 347 εκτελούν αποστολές αέρος – αέρος και προσβολής στόχων εδάφους.

Παρότι η φωτιά βρισκόταν από χθες σε απόσταση ορισμένων χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, η μεταφορά των πυρομαχικών ήταν τεχνικά αδύνατη. Όπως επισημαίνουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ο περιβάλλον χώρος των εγκαταστάσεων και ειδικά ο χώρος με τις αποθήκες είναι πάντα καθαρισμένος από χόρτα που μπορούν να αποτελέσουν καύσιμη ύλη. Μάλιστα, πριν από δύο ημέρες την 111 Πτέρυγα Μάχης είχε επιθεωρήσει ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας.

Σχετικά Άρθρα