Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας: Συνεχείς και ισχυρές οι εκρήξεις – Εκκενώθηκε το 80% της περιοχής – Τρομακτικές μαρτυρίες κατοίκων (vid)

 Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας: Συνεχείς και ισχυρές οι εκρήξεις – Εκκενώθηκε το 80% της περιοχής – Τρομακτικές μαρτυρίες κατοίκων (vid)

Στο έλεος της πύρινης κόλασης βρίσκεται η Νέα Αγχίαλος, μια περιοχή 5.000 κατοίκων, όπου προχωρά η επιχείρηση ολοκληρωτικής εκκένωσης, στην οποία συμμετέχουν λεωφορεία, ασθενοφόρα αλλά και ιδιωτικά σκάφη. Ήδη έχει εκκενωθεί το 80% της περιοχής, με τις μεγάλες εκρήξεις που έχουν σημειωθεί να είναι δύο. Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από το πρώτο μήνυμα 112 που σήμανε τον αρχικό συναγερμό για γρήγορη εκκένωση. Ακολούθησε το δεύτερο που καλούσε τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς δύο κατευθύνσεις, τον Αλμυρό και την πόλη του Βόλου. 

Η φωτιά κινήθηκε αστραπιαία μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκαν εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε οικίες και βιτρίνες καταστημάτων της περιοχής.

Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, που βρίσκεται στο σημείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σείεται» η γη στην περιοχή.

«Έφτασε φωτιά, πήραν φωτιά. Πρωτοφανές για την περιοχή», ανέφερε άνθρωπος που είναι εκεί.

Η στιγμή των εκρήξεων:

Λίγο μετά τις 17:00 και σύμφωνα με το τοπικό μέσο thenewspaper.gr, οι φλόγες έχουν φτάσει λίγο πριν την είσοδο της Νέας Αγχιάλου, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται κατοικίες.

Εκκένωση από θαλάσσης στη Νέα Αγχίαλο

80 φουσκωτά ιδιωτών και ένα σκάφος του λιμενικού επιχειρούν στις εκκενώσεις δια θαλάσσης ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο ακούστηκαν μέχρι και την Εύβοια.

Λόγω της επικινδυνότητας, κάτοικοι εγκαταλείπουν το σημείο μέσω θαλάσσης, καθώς επιβιβάζονται σε βάρκες.

Tο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και ιδιωτικών βοηθά τους κατοίκους που δεν έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς, να τους βοηθήσουν να απομακρυνθούν με βάρκες από το σημείο.

Στόχος είναι να επιτευχθεί ασφαλής μεταφορά πληθυσμού που έχει καταφύγει στις ακτές για να γλυτώσει από το πύρινο μέτωπο που πλησιάζει στις κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, έχει ζητηθεί και η συνδρομή αστικών λεωφορείων για τη μετακίνηση προς ασφαλείς περιοχές.

Στο σημείο είναι και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίο συστήνει στον κόσμο να μείνει ψύχραιμος και να μπαίνουν μαζί οι οικογένειες στα φουσκωτά.

Να τονιστεί πως ο δρόμος προς τον Βόλο είναι ανοιχτός και γίνεται χρήση λεωφορείων προκειμένου να μεταφερθούν κάτοικοι εκεί όπου θα φιλοξενηθούν σε εκθεσιακό κέντρο της πόλης.

Δείτε εικόνες από το σημείο:

Νέο μήνυμα 112 στη Νέα Αγχίαλο – Ζώνη απαγόρευσης 3 χλμ. από το σημείο των εκρήξεων

Με μήνυμα του 112, οι κάτοικοι στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά Αγχιάλου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Μεγάλες καταστροφές στην αποθήκη που σημειώθηκαν οι εκρήξεις – Τα επόμενα βήματα

Ανυπολόγιστες είναι μέχρι στιγμής οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, συνεργεία της πολεμικής αεροπορίας και της Πυροσβεστικής, θα εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό προς την αποθήκη για λόγους ασφαλείας και μετά από 24 ώρες θα προσεγγίσουν το σημείο για να υπολογίσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Φωτιά στη Μαγνησία: Φεύγουν οι κάτοικοι από Άγιο Γεώργιο, Χρυσή Ακτή, Μάραθο, Κριθαριά

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μαγνησία, με τους κατοίκους να φεύγουν άρον άρον από τον Άγιο Γεώργιο Κυνηγών, τη Χρυσή Ακτή, τον Μάραθο και την Κριθαριά, καθώς έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν τις περιοχές τους.

Έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά σε Σέσκλο, Άγιο Γεώργιο Φερών και Μεγάλη Βελανιδιά, στη Μαγνησία, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, έως και 7 Μποφόρ.

Εξαιτίας των ανέμων έχει σημειωθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μεγάλη Βελανιδιά παρά τη μάχη που δίνουν στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών και κατευθύνεται προς το Καστράκι και τις Μικροθήβες, όπου επίσης σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στο Σέσκλο, ανατολικά προς νοτιοανατολικά του χωριού και χαράσσεται μεγάλη ζώνη πυροπροστασίας και άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην προχωρήσει η φωτιά προς τον οικισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο που κοινοποίησε το Magnesianews.gr:

Μαγνησια, φωτια στη Μαγνησια, Βολος, φωτια τωρα, 112, εκκενωση
Μαγνησια, φωτια στη Μαγνησια, Βολος, φωτια τωρα, 112, εκκενωση

Μηνύματα του «112» για εκκένωση οικισμών

Εξαιτίας της αναζωπύρωσης στη φωτιά στο Σέσκλο, εστάλη μήνυμα του «112», το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Καστράκι εκκενώστε τώρα προς Μικροθήβες. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Λίγο αργότερα, εστάλη μήνυμα του «112» και στις περιοχές Νέα Αγχίαλος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια, για να εκκενώσουν προς Βόλο.

Στις 16:25, υπήρξε νέα εντολή προς τους κατοίκους της Νέας Αγχιάλου να κατευθυνθούν προς Αλμυρό, αντί για Βόλο.

Μερικά λεπτά αργότερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Σώρος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιος Γεώργιος Βόλου.

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν τις παραπάνω κοινότητες και να κατευθυνθούν προς Βόλο

Ρόδος: Αίρεται ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές για τους οικισμούς Μαλώνας, Χαράκι και Μάσσαρι

Σχετικά Άρθρα