Φωτιές: Δραματική κατάσταση σε Βελεστίνο και Λαμία με καμένα σπίτια – 112 και για εκκένωση στο βόρειο τμήμα της πόλης – Καίγεται η ΒΙ.ΠΕ. στο Βόλο

 Φωτιές: Δραματική κατάσταση σε Βελεστίνο και Λαμία με καμένα σπίτια –  112 και για εκκένωση στο βόρειο τμήμα της πόλης – Καίγεται η ΒΙ.ΠΕ. στο Βόλο

Μεγάλη δυσκολία παρουσιάζει στην αντιμετώπισή του το μέτωπο που κατακαίει αγροτοδασικές εκτάσεις σε Βελεστίνο, Άγιο Γεώργιο Φερών και Σέσκλο, ενώ έχει κλείσει η Εθνική Οδός. Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 12570 (Λάρισα-Βόλος) και 12571 (Βόλος- Λάρισα) θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία.

Από το Βελεστίνο η φωτιά έφυγε προς Άγιο Γεώργιο, πέρασε το Σέσκλο που εκκενώθηκε και κατευθύνεται στη βιομηχανική περιοχή προς το Διμήνι με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να μην φτάσει στην Χαλυβουργεία.

Τεράστιο μέτωπο, κάηκαν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες

Το μέτωπο εκτείνεται σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων ενώ το έργο της πυρκαγιάς δυσχεραίνει ο άνεμος, οι ριπές του οποίου ξεπερνούν τα 8 μποφόρ. Η φωτιά χαρακτηρίζεται ως πολύ δύσκολη και δίνεται μάχη για να συγκρατηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Έχουν εκκενωθεί σπίτια στις παρυφές του Βελεστίνου, στον Άγιο Γεώργιο, όπου έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Παράλληλα, έχουν καεί αποθήκες, αυτοκίνητα, ενώ στο Βελεστίνο κάηκε και μία καφετέρια, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές στο γήπεδο, όπου έχουν καεί τα αποδυτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένας τραυματίας πυροσβέστης, ο οποίος φέρει εγκαύματα από τη μάχη με τις φλόγες. Ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα δευτέρου βαθμού στα χέρια στο πρόσωπο και στην πλάτη και μεταφέρεται στον νοσοκομείο του Βόλου.

Η φωτιά που μαίνεται στη περιοχή του Βελεστίνου και του Αγίου Γεωργίου έφτασε με την φορά του ανέμου στο Σέσκλο αλλά και στη Βιομηχανική περιοχή Βόλου, όπου εργαζόμενοι σε εργοστάσια βλέποντας τις φλόγες ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τον χώρο.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Βόλο

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Διμήνι, Παλιούρι και ΒΙΠΕ Βόλου με εντολή να μετακινηθούν προς το Βόλο.

Πολύ άσχημη η κατάσταση στη Λαμία – Μήνυμα 112 για εκκένωση από τα βόρεια της πόλης προς το κέντρο

Εξαπλώνεται η φωτιά στη Λαμία, με τις φλόγες να έχουν ήδη κάψει μία αποθήκη στην περιοχή του Αφανού και τρία σπίτια. Η φωτιά έχει περάσει το δρόμο Λαμίας – Δομοκού και κατευθύνεται προς άλλη κατοικημένη περιοχή.

Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και από αέρος 2 πετζετέλ, 4 Air Tractors και ένα ελικόπτερο S-64.

Η Πολιτική Προστασία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να κλείσουν τα σπίτια τους και να προστατεύσουν τα σπίτια τους ρίχνοντας νερό στις αυλές, καθώς και να απομακρυνθούν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν σε ένα χώρο δίπλα από το γήπεδο, και μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας των ισχυρών νοτιοανατολικών ανέμων, ξέφυγαν σε παρακείμενες κατοικίες και «σπρώχνουν» την φωτιά στις αυλές.

Στις 17:00 στάλθηκε μήνυμα από την υπηρεσία του 112 για εκκένωση εντός της πόλης της Λαμίας, από τα βόρεια προς το κέντρο και το νότο:

Νέο μήνυμα του 112, για εκκένωση τριών οικισμών

Λίγο αργότερα, εστάλη νέο 112, το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή εκκενώστε τώρα προς Στυλίδα. Πυρκαγιά στην περιοχή σας.»

Την ίδια στιγμή, περιπολικά της αστυνομίας και αυτοκίνητα του δήμου ειδοποιούν τους κατοίκους που τα σπίτια τους είναι κοντά στην αγροτική περιοχή να τα εκκενώσουν και να απομακρυνθούν. Ήδη έχουν εκκενωθεί έξι αγροικίες με οικόσιτα ζώα, καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και από αέρος 2 PZL, 4 Air Tractors και ένα ελικόπτερο S-64.

Στην κατάσβεση μετέχουν επίσης εθελοντές και μία ομάδα εφέδρων καταδρομέων.

Τέσσερις τραυματίες από τη φωτιά στη Λαμία

Σύμφωνα με το lamiareport, ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες ζήτησαν βοήθεια λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο.

Φωτιά και στον Αλμυρό Βόλου

Λίγο αργότερα ξέσπασε νέα εστία φωτιάς και στον Αλμυρό Βόλου και συγκεκριμένα στο Κρόκιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πυρκαγιά είναι στο 293 χλμ ξέσπασε φωτιά, η οποία πέρασε και την νησίδα της Εθνικής οδού.

Δείτε φωτογραφία από το magnesianews.gr:

fotia almyros 26 7

Στη βιομηχανική ζώνη Βόλου η φωτιά

Η φωτιά έχει μπει εντός της βιομηχανικής ζώνης Βόλου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Καίει χαρτόκουτα, πλαστικά και ό,τι βρει στο πέρασμά της.

Η φωτιά έχει ζώσει το εργοστάσιο Λυκομήτρου με τις μεταλλικές κατασκευές και καίγονται στον εξωτερικό χώρο πάνελ και χωρίσματα, στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

Επίσης καίγεται και υπαίθρια αποθήκη με πλαστικά για ανακύκλωση.

Η αποθήκη αυτή έχει χαρακτηριστεί παράνομη από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Όσον αφορά στις τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Πήλιο, ευτυχώς τέθηκαν γρήγορα υπό μερικό έλεγχο.

«Άμεσα τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν σε κοντινή απόσταση, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πάλτση στην Αργαλαστή Μαγνησίας. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη», ανέφερε η Πυροσβεστική σε ενημέρωσή της.

Ρόδος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί της Ρόδου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς μαίνεται η καταστροφική φωτιά στο νησί για ένατη μέρα.

Συγκεκριμένα, έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.

Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου. Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.

Σχετικά Άρθρα