Νύχτα κόλασης σε Ρόδο και Κέρκυρα – Οι τελευταίες πληροφορίες για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές που καίνε δάση και περιουσίες

 Νύχτα κόλασης σε Ρόδο και Κέρκυρα – Οι τελευταίες πληροφορίες για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές που καίνε δάση και περιουσίες

Στη Ρόδο, τα μέτωπα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, βρίσκονται στη Μαλώνα, στο Βατι καθώς και στην περιοχή του Γενναδίου. Η μεγάλη φωτιά που μαίνεται για ένατη μέρα έχει κατακάψει χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες. Τα εναέρια μέσα σηκώθηκαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης, για να επιχειρήσουν στα τρία ενεργά μέτωπα.

Αν και οι φλόγες φαίνονται να κατευθύνονται προς τον Αρχάγγελο, ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την ώρα ευνοούν την ανακοπή της πορείας τους. Οι κάτοικοι του νησιού χαρακτήρισαν τη χθεσινή νύχτα ως τρομακτική, αφού οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ρόδο είναι πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων, του μεγάλου ορεινού περιβάλλοντος, της μορφολογίας του εδάφους αλλά και της πυκνής βιομάζας που υπάρχει στο νησί. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, όπως τόνισε, είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που δημιουργούν τρομερές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης.

Στην Κέρκυρα η μάχη είναι σε δύο μέτωπα. Το πρώτο κατευθύνεται από το χωριό Παλιά Περίθεια προς το Λαύκι και το δεύτερο κοντά στην Ημερολία. Παράλληλα λίγο πριν τις 7 έγινε μία νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στο χωριό Λούτσες,

ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι την Τρίτη υπήρξαν αρκετά προβλήματα, καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, δημιούργησε αρκετές αναζωπυρώσεις και καθοδήγησε το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κάρυστο σήμερα το πρωί η κατάσταση είναι καλύτερη, με κάποιες πολύ μικρές εστίες, μακριά από οικιστικές περιοχές.

Σχετικά Άρθρα