Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μαγνησία: Μήνυμα 112 για εκκενώσεις 6 περιοχών – 2 νεκροί, πυροσβέστης τραυματίας – Η κατάσταση σε Ρόδο και Κάρυστο

 Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μαγνησία: Μήνυμα 112 για εκκενώσεις 6 περιοχών – 2 νεκροί, πυροσβέστης τραυματίας – Η κατάσταση σε Ρόδο και Κάρυστο

Μαίνεται το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο στη Μαγνησία με ολοένα και περισσότερες περιοχές να απειλούνται από τη μεγάλη φωτιά. Νέο μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Γαφυρά, Κάκκαβος, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα για να είναι σε ετοιμότητα για απομάκρυνση. Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Η εικόνα από το εφιαλτικό πύρινο μέτωπο στη Μαγνησία 

Δύο άνθρωποι βρήκαν τραγικό τέλος, εν μέσω εξάπλωσης της φωτιάς, μία γυναίκα που διέμενε σε τροχόσπιτο και λόγω κινητικών προβλημάτων δεν κατάφερε να απομακρυνθεί έγκαιρα από την περιοχή Χοροστάσι και ένας 45χρονος βοσκός στον Άγιο Γεώργιο Φερρών που ήταν επί ώρες αγνοούμενος και τελικά βρέθηκε απανθρακωμένος. 

5937512

Προβλήματα υδροδότησης υπάρχουν στη Μαγνησία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ χωρίς ρεύμα έχει μείνει το Βελεστίνο.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην παροχή νερού, έχει τεθεί εκτός το υδραγωγείο του κάμπου με αποτέλεσμα την απώλεια 1000 κυβικών μέτρων νερού την ώρα. Σύμφωνα με το gegonota.news, η απώλεια αυτής της ποσότητας νερού, οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο μείωσης πίεσης στο δίκτυο νερού στο σύνολο της πόλης.

Η ΔΕΥΑΜΒ απευθύνει έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού στο ελάχιστο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υδροδότησης λόγω της χαμηλής πίεσης του δικτύου.

5937509

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σέσκλου προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ και κατά συνέπεια η κεντρική δεξαμενή της περιοχής καθίσταται εκτός λειτουργίας, διατηρώντας ελάχιστα αποθέματα νερού. Εκτιμάται πως η υδροδότηση στην εν λόγω περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Όμοια προβλήματα με την περιοχή του Σέσκλου φαίνονται να δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, όπου ακόμη υπάρχει υδροδότηση αλλά όταν εξαντληθούν τα αποθέματα της δεξαμενής θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης έως την επαναφορά του ρεύματος.

Το μέγεθος της φωτιάς ήταν τέτοιο στη Μαγνησία που εξαιτίας της φωτιάς δημιουργήθηκε πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό.

5937506

Σε διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος της παράκαμψης προς Βελεστίνο, προχώρησαν οι αρχές λόγω της φωτιάς.

Την ίδια στιγμή, από τον ΣΕΑ Αλμυρού, παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ ένας εγκαυματίας και δύο παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. 

Στο μεταξύ, εξαιτίας των πυρκαγιών, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε πυροσβέστης με εγκαύματα β’ βαθμού ενώ επιχειρούσε στο Βελεστίνο.

Πώς συνέβη η τραγωδία με τη νεκρή γυναίκα – Πώς γλίτωσε ο σύζυγος της

Τραγωδία σημειώθηκε στον Αλμυρό Βόλου, όπου μαίνεται η φωτιά από το μεσημέρι της Τετάρτης (26.07.2023), καθώς μία γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μέσα στο τροχόσπιτο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα, η οποία είχε κινητικά προβλήματα, βρισκόταν στο τροχόσπιτο στην παραλία, με χόρτα γύρω γύρω. Μόλις ο σύζυγός της είδε τη φωτιά, προσπάθησε να πλησιάσει για να τη σβήσει.

Ωστόσο, όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε, έσπευσε να πάρει το αυτοκίνητο για να μετακινήσει τη γυναίκα του. Δυστυχώς, όμως, έχασε χρόνο και το τροχόσπιτο τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο ίδιος βρέθηκε ζωντανός, λίγο πιο πέρα στα δέντρα, όπου ήταν το αυτοκίνητο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Αλμυρού, ανέφερε ότι τους είχε ειδοποιήσει τηλεφωνικά για να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Στη βιομηχανική ζώνη Βόλου η φωτιά

Η φωτιά έχει ζώσει το εργοστάσιο Λυκομήτρου με τις μεταλλικές κατασκευές και καίγονται στον εξωτερικό χώρο πάνελ και χωρίσματα, στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

Επίσης καίγεται και υπαίθρια αποθήκη με πλαστικά για ανακύκλωση.

Η αποθήκη αυτή έχει χαρακτηριστεί παράνομη από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Κλείνουν όλες οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε Α’ και Β’ ΒΙΠΕ

Κλειστές θα παραμείνουν απόψε όλες οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που διατηρούσαν νυχτερινές βάρδιες στις εγκαταστάσεις τους τόσο στην Α’ ΒΙΠΕ, όσο και στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, εξαιτίας της φωτιάς.

Το ίδιο ισχύει και για την αυριανή εργάσιμη ημέρα και δεν θα επιτραπεί η λειτουργία των επιχειρήσεων καθ’ όλο το 24ωρο, λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί από τις φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Η απόφαση ελήφθη από κοινού από το υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας και το Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Η κατάσταση στη Ρόδο – 3 τα ενεργά μέτωπα στο νησί

Στην περιοχή της νότιας Ρόδου, όπου υπάρχουν μέτωπα λόγω αναζωπυρώσεων, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, ένα μέτωπο της φωτιάς είναι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση ανατολικά προς Ασκληπειό, το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στο βουνό απέναντι από το χωριό Βάτι με κατεύθυνση προς το χωριό Μεσαναγρός και υπάρχει και τρίτο μέτωπο προς το χωριό Λαχανιά.

Και στα τρία μέτωπα δίνονται μάχες προκειμένου να περιοριστούν από πυροσβέστες και εθελοντές ενώ συνέδραμαν στη μάχη αυτή μέχρι και πριν από λίγο τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναζωπυρώσεις και την περιοχή των Απολλώνων, όπου και αντιμετωπίζονται με αντιπυρικές ζώνες και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο προκειμένου να περιοριστούν.

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Κάρυστο

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στη φωτιά που καίει στην Κάρυστο στην Εύβοια το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με το evima η αναζωπύρωση είναι στο τρίτο μέτωπο και κινείται προς το χωριό Αντιά. Ανησυχία επικρατεί καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Εικόνα από την μεγάλη αναζωπύρωση:

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη στην περιοχή συνετρίβη αεροσκάφος Canadair CL-215 συμπαρασύροντας στον θάνατο τους δύο χειριστές του.

Ο θάνατος των δύο πιλότων της ΠΑ σκόρπισε τη θλίψη ενώ κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Η τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, εκεί όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς. Εκφράζουμε τον σεβασμό μας στην μνήμη τους και συλλυπητήρια στις οικογένειες τους» τόνισε το απόγευμα της Τετάρτης σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Στην συνέχεια, υπογράμμισε ότι η μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζεται σε αρκετά μέτωπα, σημειώνοντας ότι «σήμερα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας λειτουργούν υπό ακραίες συνθήκες, δεδομένου ότι η σημερινή μέρα είναι η δυσκολότερη όλου του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 90 σε όλη την επικράτεια.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι σοβαρότερες που εκδηλώθηκαν σήμερα είναι στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και γι αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112, που ενημέρωνε τους κατοίκους των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο, Άγιο Γεώργιο Φερών για την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και, αν απαιτηθεί, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με τον αντιπύραρχο, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κάστρο Φθιώτιδας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι έλαβε γρήγορα διαστάσεις και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε νέο μήνυμα από 112 για την εκκένωση του βορείου τμήματος της Λαμίας προς το κέντρο και νότια της πόλης. Επιπρόσθετα, όπως είπε, πριν από λίγο εκδόθηκε νεότερο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα.

Για την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – ομοίως και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Κρόκιο Αλμυρού Μαγνησίας και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού Φθιώτιδας.

Αναφορικά με το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν χθες στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, και για αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε τρεις φορές το 112 για εκκένωση οικισμών.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Ρόδο συνεχίζουν και επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις εκ των οποίων τα δύο από την Τουρκία και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Σχετικά Άρθρα