Πυρκαγιές: Δυσμενής εξέλιξη σε Κέρκυρα και Ρόδο – Εκκενώνονται Λούτσες, Ημερολιά, Καλαμάκι, Απραός, Βάτι – Μάχη και στην Κάρυστο

 Πυρκαγιές: Δυσμενής εξέλιξη σε Κέρκυρα και Ρόδο – Εκκενώνονται Λούτσες, Ημερολιά, Καλαμάκι, Απραός, Βάτι – Μάχη και στην Κάρυστο

Δυσάρεστα είναι τα νέα από τα μεγάλα μέτωπα πυρκαγιάς σε Ρόδο και Κέρκυρα. Στη Ρόδο, οι πυροσβέστες έδιναν από το πρωί τιτάνια μάχη να αποτρέψουν τις φλόγες -από την πρωινή μεγάλη αναζωπύρωση στο Βάτι- να περάσουν το ποτάμι.

Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, οι φλόγες πέρασαν το ποτάμι με τα πράγματα να γίνονται πλέον πιο επικίνδυνα με αποτέλεσμα να εκκενώνεται το Βάτι.

Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι νέοι, δίνουν γενναία μάχη αυτή την ώρα για να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην μπει στο χωριό Βάτι.

Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα – Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

Στην Κέρκυρα, καθώς το μέτωπο στα βόρεια κινείται προς οικισμό, οι αρχές έστειλαν 112 για την εκκένωση της περιοχής Λούτσες. Στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής:

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αχαράβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μετά από λίγη ώρα ήχησε και νέο 112 που ζητά την εκκένωση της περιοχής Ημερολιάς.

Εκκενώνονται επίσης οι περιοχές Καλαμάκι και Απραός. Οι κάτοικοι των οικισμών Καλαμάκι και Απραός ειδοποιήθηκαν μέσω μηνύματος του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού στην παραλία της Αχαράβης βρίσκονται ήδη πλωτά μέσα του Λιμενικού προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο βορρά Γ. Μαχειμάρη η φωτιά βρίσκεται κοντά στα πρώτα σπίτια στο υψηλό σημείο ωστόσο τόσο η πυροσβεστική όσο και τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού έτσι ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά.

Στο μεταξύ, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται δύο πλωτά του Λιμενικού στην παραλία Αχαράβης προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.

Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κάνει λόγο στο protothema.gr o δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του χωριού Λούτσες.

  • Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Κάρυστο, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Τα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις ήταν ο εφιάλτης από χθες το απόγευμα, καθώς «ξεφύτρωναν» από παντού μιας και η ένταση των ανέμων παρέμενε ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες, που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

Μάλιστα το μέτωπο προς τον Πλατανιστό, που προέκυψε από αναζωπύρωση, πήρε μεγάλες διαστάσεις, χωρίς να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να το συγκρατήσουν και κατευθύνθηκε προς το χωριό Πλατανιστός και το Παλοχώρι.

Στις 2:00 τα ξημερώματα μήνυμα από το 112 πληροφορούσε τους κατοίκους του Πλατανιστού ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο. Μέχρι τότε οι αρχές είχαν κάνει μερική εκκένωση του οικισμού, ενώ στην συνέχεια θα έπρεπε να τον εγκαταλείψουν όλοι οι κάτοικοι. Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα σε μία χαράδρα για να μην περάσει προς την Κάρυστο.

Είναι η τρίτη μέρα που συνεχίζει την καταστροφική της πορεία η συγκεκριμένη φωτιά με τους πυροσβέστες, την αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές να δίνουν μία πραγματική μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες μέσα στα ελαιόδεντρα και τις χαράδρες, ενώ η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει αρκετά ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στις άκρες των οικισμών.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι σε επτά χωριά έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Κάρυστο, καθώς οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

  • Τα εναέρια μέσα που βρίσκονται συνεχώς πάνω από την περιοχή προσπαθούν να ελέγξουν ένα τεράστιο μέτωπο που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και συνεχώς δημιουργούνται αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις από όλη την κεντρική Ελλάδα και συνεχώς συμπληρώνονται, ωστόσο όμως τα επίγεια μέσα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν όλες τις περιοχές, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά Άρθρα