Ζαχαριάδης στο libre: “Κάποια στελέχη μας, μετεκλογικά και με ασφάλεια, γίνονται μετά Χριστόν προφήτες”

 Ζαχαριάδης στο libre: “Κάποια στελέχη μας, μετεκλογικά και με ασφάλεια, γίνονται μετά Χριστόν προφήτες”

Αυτοκριτική για τα αίτια της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και κριτική στην κυβέρνηση κάνει ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο libre. Όπως λέει με σαφήνεια «μετεκλογικά και με ασφάλεια, όλοι μας γινόμαστε μετά Χριστόν προφήτες. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν αναμενόμενο, ούτε από μας ούτε από τους αντιπάλους μας. Τα επιτελεία όμως και τα καθοδηγητικά όργανα, έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Ακούγαμε περισσότερο την ηχώ της δικής μας φωνής, παρά την φωνή της κοινωνίας». Σ’ ότι αφορά το νέο πολιτικό τοπίο, σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί λοιπόν να γίνει επικίνδυνο με κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και ισχυροποίηση της Ακροδεξιάς.

Κύριε Ζαχαριάδη, η κυβέρνηση ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία της, στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άρχισαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού και νέα κόμματα κυρίως από τη δεξιά αναδείχθηκαν από τις εκλογές. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το νέο πολιτικό τοπίο;

Η Κυβέρνηση ξεκίνησε την δεύτερη θητεία της στραβά. Με 64 μέλη είναι το αντίθετο από ένα «μικρό και ευέλικτο Κυβερνητικό σχήμα», νέου επιτελικού κράτους.

Στις 7 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μας έλεγε πως η χώρα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες πυρκαγιές και σε 15 ημέρες καιγόταν όλη η Αττική. Υπουργοί, Κυβερνητικός εκπρόσωπος και Πρωθυπουργός ψάχνουν να κρύψουν κάπου την Πανεπιστημιακή αστυνομία που αποδείχθηκε ένα δαπανηρό και άχρηστο αποτέλεσμα της ιδεοληψίας τους και του δεξιού λαϊκισμού τους.

Δύο εβδομάδες μετά τις διπλές εκλογές θέτουν θέμα ψήφου αποδήμων λες και ετοιμαζόμαστε πάλι για εκλογές και δεν έχουμε χρόνο για συζήτηση και βασικές συναινέσεις. Δείχνουν μια άκρως αλαζονική και θεσμικά αρπακτική συμπεριφορά σε μια λογική «τώρα που είμαστε μπροστά θέλουμε να τα πάρουμε όλα και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε με αυτά».

Επαναφέρουν δημάρχους  που είχαν διαγράψει υπερπολιτικοποιούν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, για να δείξουν ότι και πάλι είναι νικητές, με μια πρωτοφανή αδιαφορία αξιολόγησης προσώπων, έργου και αποτελέσματος. Δικός μας να είναι και όποιος θέλει να είναι.

Κατά την γνώμη μου αυτό ενώ από την μια δείχνει μια πολιτική ανασφάλεια είναι και μια προφανής ένδειξη προσπάθειας δημιουργίας ενός καθεστώτος που απεχθάνεται τα όποια θεσμικά αντίβαρα.

Η Ελλάδα μετά από τόσο χρόνια κρίσης χρειάζεται σημαντικές υποδομές και μεταρρυθμίσεις , η Κυβέρνηση οφείλει να απαντά με τις πράξεις της στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Εκεί θα είναι και ο δικός μας ρόλος ως δημιουργικής Αντιπολίτευσης που ελέγχει, κρίνει και προτείνει.

Το νέο πολιτικό τοπίο μπορεί λοιπόν να γίνει επικίνδυνο με κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και ισχυροποίηση της Ακροδεξιάς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανόρθωσης. Ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, προτάσεις για το μέλλον της χώρας, νέα ηγεσία. Εδώ είμαστε, και είμαι πραγματικά αισιόδοξος για τις κοινωνικές δυνάμεις που μας υποστηρίζουν, αλλά και για την ωριμότητα του στελεχιακού μας δυναμικού.

Η ανάδειξη αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα επηρεάσει τις εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες; Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει τους υποψήφιους που θα στηρίξει; Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις;

Μας επηρεάζει κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο, γιατί σε τοπικό επίπεδο διερεύνησης συμμαχιών και προσώπων είχαμε κάνει αρκετή δουλειά.

Εμείς θα κάνουμε αυτό που λέμε εδώ και καιρό, θα στηρίξουμε ευρύτερα προοδευτικά σχήματα με σαφές τοπικό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα, ακούμε και συνομιλούμε με τις τοπικές κοινωνίες. Η περίοδος των κομματικών χρισμάτων για εμάς έχει παρέλθει. Δεν θεωρώ ότι οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν την αυτοδιοικητική μάχη, θα βοηθήσει βεβαίως στην ανασύνταξη του χώρου μας και στην πολιτική μας αυτοπεποίθηση αλλά αυτό δεν συνδέεται άμεσα με τις εκλογές στους ΟΤΑ.

Έχετε κάνει μια πρώτη αναζήτηση των λόγων που οδήγησαν το κόμμα σας μετά από 4 χρόνια στην ήττα; Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

 Βρεθήκαμε σε αναντιστοιχία με την κοινωνία. Εγκλωβιστήκαμε στο καλό και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα του 2019 όπου παρά την ήττα έδειχνε πως είχε δημιουργηθεί μια παραταξιακή σταθερή ψήφος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στην πραγματικότητα όμως, όπως αποδείχθηκε, ήταν ψήφος ελπίδας και υποστήριξης των προοδευτικών πολιτών για να αλλάξουμε, όχι για να συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που έχασαν το 2019.

Έγιναν προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά ήταν λίγες και με την κοινωνία απούσα. Οι καινούργιοι σύντροφοι που ήθελαν να έρθουν μαζί μας συναντούσαν συνήθως το «σύνδρομο του σκατζόχοιρου» από την πλευρά μας.

Να αποδεχθούμε επιτέλους ότι τα στελέχη δεν έχουν πάντα δίκιο, να ανοίξουμε και τα αυτιά μας και τα μυαλά μας.

Να καταλάβουμε τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών που δημιουργούν, αγωνίζονται, αγωνιούν, για το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους και της Ελλάδας.

Να συναντηθούμε με τους πολίτες που θέλουν να την αλλάξουν την Ελλάδα, να την κάνουν καλύτερη, δικαιότερη, ομορφότερη, πιο ανεπτυγμένη, πιο εξωστρεφή.

Ο κ. Τσίπρας γνώριζε την πραγματικότητα ή βρισκόταν σ’ ένα «προστατευμένο περιβάλλον»; Σας ρωτώ γιατί μετά τις εκλογές κάποιοι είπαν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν είχε γνώση της πραγματικής εικόνας. Εσείς γνωρίζετε κάτι;

Μετεκλογικά και με ασφάλεια, όλοι μας γινόμαστε μετά Χριστόν προφήτες. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν αναμενόμενο, ούτε από μας ούτε από τους αντιπάλους μας. Τα επιτελεία όμως και τα καθοδηγητικά όργανα, έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Ακούγαμε περισσότερο την ηχώ της δικής μας φωνής, παρά την φωνή της κοινωνίας.

Τι να περιμένουμε από εδώ και εμπρός κ. Ζαχαριάδη; Θα κάνετε προσπάθεια να συμμαχήσετε με το ΠΑΣΟΚ, θα αναζητήσετε συμμαχίες στην κοινωνία ή θα περιμένετε μια νέα κρίση για να την κάνετε «ευκαιρία» για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Θα κάνουμε αυτό που μας όρισε ο λαός με την ψήφο τους να πράξουμε. Είμαστε Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε την μεγάλη ευθύνη της παρακολούθησης της κριτικής και της ανάσχεσης των όποιων αρνητικών επιπτώσεων του κυβερνητικού έργου στους πολίτες και στα συμφέροντά τους.

Και έχουμε επίσης την ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη με τις ιδέες μας, τις αξίες μας, τις προτάσεις μας, τις πράξεις μας, το πρόγραμμά μας, να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη, συλλογική, προοδευτική, εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Εσείς πως βλέπετε το προσωπικό σας μέλλον, καθώς δεν θα είστε στη Βουλή;

Δεν κληρονόμησα την έδρα μου, δεν γεννήθηκα βουλευτής, ούτε σκεφτόμουν να είμαι ισοβίως βουλευτής. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαι στην πρώτη γραμμή και θα προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις σε ότι συλλογικά αποφασίσουμε.  Θα είμαι στην πρώτη γραμμή, όπως πάντα και θα προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις σε ότι αποφασίσουμε συλλογικά. Θα τιμήσω την ψήφο των πολιτών στο ΣΥΡΙΖΑ στις δύσκολες εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και ιδίως των φίλων μου στο βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών που μας επέλεξαν σε δύσκολες συνθήκες και με στήριξαν και προσωπικά. Τους ζητώ να είναι δίπλα μας και την επόμενη μέρα για να κάνουμε ξανά το κόμμα μας μεγάλο και τον χώρο μας πλειοψηφικό. Να ξέρουν ότι θα είμαι κι εγώ δίπλα τους σε όλες τις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Κύριε Ζαχαριάδη,  η κυβέρνηση επιχαίρει, θα έλεγα καθ’ υπερβολή, γιατί δεν υπάρχουν νεκροί από τις φωτιές. Γιατί όμως συνεχίζονται οι φωτιές με τόση ένταση; 

Είναι θετικό ότι δεν υπάρχουν νεκροί, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν κάνει αντιπολίτευση με φέρετρα, δεν έκανε ποτέ, δεν θα κάνει και τώρα. Ευθύνη της πολιτείας είναι να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες των πολιτών. Εδώ έχουμε μια μεγάλη αποτυχία, για άλλη μια φορά. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει πολλά από το 2019 και μετά για την πυροπροστασία, τα προβλήματα όμως και παραμένουν και διευρύνονται. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη, στην αποτελεσματική και γρήγορη κατάσβεση, στα επαρκή διαχειριστικά σχέδια, στη συνεννόηση Κράτους – Περιφερειών – Δήμων. Ενώ η κλιματική κρίση επελαύνει, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με τις φωτιές πυκνώνουν η χώρα μένει στάσιμη και κάνει βήματα προς τα πίσω σε αυτό το μείζον θέμα. Δείτε τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να διαχειριστούν αντίστοιχες κρίσεις. Να κάνουμε τις σωστές επιλογές στο μέλλον, χρειαζόμαστε περισσότερους πυροσβέστες και οδηγούς ΕΚΑΒ και όχι πανεπιστημιακή αστυνομία, χρειαζόμαστε ανανέωση της υλικοτεχνική βάσης με την οποία επιχειρούν οι πυροσβέστες και λιγότερες απευθείας αναθέσεις, να κατευθύνουμε πόρους από τον προϋπολογισμό και να αναπροσαρμόσουμε το ταμείο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης σε αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά Άρθρα