Αβέβαιη η επόμενη μέρα στον τουρισμό της Ρόδου – Τι λένε εκπρόσωποι φορέων στο libre

 Αβέβαιη η επόμενη μέρα στον τουρισμό της Ρόδου – Τι λένε εκπρόσωποι φορέων στο libre

Την ώρα που η πύρινη λαίλαπα μαίνεται για 8η συνεχόμενη μέρα στη Ρόδο, ανησυχία προκαλεί στους παράγοντες του νησιού το αποτύπωμα που θα αφήσει στον τουρισμό του σμαραγδένιου νησιού.

Με τη Ρόδο να αποτελεί ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών που επισκέπτονται την Ελλάδα, υπάρχει έντονος προβληματισμός αν οι εικόνες χιλιάδων ανθρώπων να φεύγουν πανικόβλητοι από τις εστίες και τα ξενοδοχεία τους για να σωθουν, βάλει φρένο στην εντυπωσιακή προσέλευση για ένα ακόμη καλοκαίρι τουριστών στο νησί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου ανήλθε σε 2,1 εκατ. άτομα, έχοντας αυξηθεί κατά 13,2% % έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2022, με την πλειοφεία να αποτελούν Βρενανοί και Γερμανοί ταξιδιώτες.

Το γεγονός αυτό έκανε πολλά βρετανικά μέσα να συνεχίζουν να φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για τις δραματικές ώρες που έζησαν, όταν οι πύρινες γλώσσες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής.

Έτσι μετά την ταξιδιωτική οδηγία από το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για τους Βρετανούς που επιθυμούν να επισκεφτούν τη Ρόδο, ακολούθησε η Jet 2 που ακύρωσε όλα τα ταξιδιωτικά πακέτα προς το νησί μέχρι τις 31 Ιουλίου και η Τhomas Cook που ακυρώνει τα πακέτα διακοπών στις περιοχές της Ρόδου που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως το Κιόταρι και η Λάρδος.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις προμηνύουν δύσκολη την ομαλή κίνηση της τουριστικής περιόδου στο νησί των Ιπποτών.

Ο Γιώργος Χότζογλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού-Επισιτισμού, αναφέρει στο llbre ότι ”με την εικόνα που παρουσιάζει το νησί αυτή τη στιγμή με τις πυρκαγιές η τουριστική σεζόν για τη Ρόδο έχει τελειώσει”.

Ο κ. Χότζογλου σημειώνει ”Μπορεί να είναι τρεις οι μονάδες που έχουν υποστεί ζημιές και 75 ξενοδοχεία να έχουν εκκενωθεί, όμως το γενικότερο κλίμα και τα μηνύματα που παίρνουμε τις πρώτες μέρες είναι ότι υπάρχει τσουνάμι ακυρώσεων στις κρατήσεις. Άρα δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να γυρίσουμε αυτό το αρνητικό κλίμα”.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων τουρισμού η πληγή των καταστροφικών πυρκαγιών στο νησί δεν θα αποτυπωθεί το επόμενο καλοκαίρι.

”Η εικόνα πάντως που έχουμε από τους τουρίστες είναι ότι έμειναν ικανοποιημένοι από τη βοήθεια που παρείχαν οι ντόπιοι στο νησί, επομένως δεν νομίζω αυτό που βιώνει η Ρόδος με τις καταστροφικές πυρκαγιές θα επιδράσει και του χρόνου”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Ξυλουράς πρώην πρόεδρος Ομοσπονδίας Ξεναγών εξηγεί στο libre ότι εξαρτάται από τη διαχείριση που θα γίνει για το αν θα πληγεί ο τουρισμός στο σμαραγδένιο νησί.

Όπως σημειώνει, ”Αυτό που διαπιστώνω από κόσμο που έχω ξεναγήσει παλιά είναι ότι υπάρχει μια αλληλεγγύη από το εξωτερικό. Αν γίνει η σωστή διαχείριση μπορούμε να περιορίσουμε τις ζημιές”.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Ξυλουρά σίγουρα θα υπάρξουν γιατί έχουν κλείσει πολλά ξενοδοχεία και κάποια έχουν υποστεί και φθορές.

Ενώ στέκεται και στα λεγόμενα του προέδρου του ΟΑΣΟ Ευθύμη Λέκκα που όπως ανέφερε πρόσφατα ”δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος διακοπές σε ένα ξενοδοχείο ακόμα αν και αυτό δεν έχει υποστεί ζημιές στην περίπτωση που ο περιβάλλων χώρος είναι καμμένος.”

Νότια της Λίνδου, έχουν φύγει οι πελάτες από 75 ξενοδοχεία νεώ η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξεναγών σημειώνει την αρνητική δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα στο εξωτερικό, όμως προσθέτει ότι υπάρχει και το θετικό στοιχείο ότι οι Ροδίτες έδειξαν μεγάλη αλληλεγγύη στους τουρίστες και αυτό προβλήθηκε στα ξένα δίκτυα.

Στο ερώτημα αν ο τουρισμός του νησιού τραυματιστεί και το επόμενο καλοκαίρι ο κ. Ξυλουράς υπογραμμίζει ότι εξαρτάται τι θα κάνουν οι αρχές και πως θα το επικοινωνήσουν στο εξωτερικό.

Και καταλήγει: ” Δεν θεωρώ πάντως ότι του χρόνου μπορεί να γίνει ζημιά στον τουρισμό. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ορμή των εθελοντών που βλέπουμε στη Ρόδο και την αλληλεγγύη που θα αναπτυχθεί στο εξωτερικό ώσρε να το κατευθύνουμε σε κάποιες θετικές δράσεις.”

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις κρατήσεις στο μέλλον

Την ίδια ώρα μπορεί χώρες όπως η Ελλάδα, Ισπανία και η Ιταλία να εξακολουθούν να είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ευρωπαίους για να κάνουν τις διακοπές τους, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καιρός στη νότια Ευρώπη έχει αρχίσει να αλλάζει τους υπολογισμούς των ταξιδιωτών για το πού να πάνε στο μέλλον.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, μια ένωση ευρωπαϊκών τουριστικών οργανισμών με έδρα τις Βρυξέλλες, ο αριθμός των Ευρωπαίων τουριστών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε μεσογειακούς προορισμούς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχει μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κροατία και η Ελλάδα εξακολουθούσαν να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, αλλά μέρη όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Δανία είχαν «αύξηση δημοτικότητας», αναφέρουν τα στοιχεία της Ευρωπαίκής Επιτροπής Ταξιδιών.

Σχετικά Άρθρα