Φωτιές: Ανυποχώρητη η πύρινη λαίλαπα σε Ρόδο και Κάρυστο – Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί – Ενημέρωση πυροσβεστικής

 Φωτιές: Ανυποχώρητη η πύρινη λαίλαπα σε Ρόδο και Κάρυστο – Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί – Ενημέρωση πυροσβεστικής

Σε 63 ανέρχονται οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται στο αρχικό τους στάδιο. Στη Ρόδο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθος με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγλατούρι, Περίθεια και Λαύκι χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Πλησίον των οικισμών Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στο Δερβενάκι Αχαΐας οι αναζωπυρώσεις μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται. Οριοθετήθηκαν επίσης οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στη Ρόδο – Δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.

Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή. 

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Στην μάχη της κατάσβεσης μέχρι την δύση του ηλίου, συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Δραματική κατάσταση στην κοινότητα Μάσαρη

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στην κοινότητα Μάσαρη, της Ρόδου, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια.

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι για να προασπίσουν τις οικίες τους, έχουν βγει οι ίδιοι μπροστά και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την φωτιά με νερό από τις βρύσες τους.

Οι εικόνες που έρχονται από το πύρινο μέτωπο είναι συγκλονιστικές. Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγεται ένας άντρας να λέει για την φωτιά ότι «ξέφυγε, δε σώνεται». «Βοήθεια παιδιά μπαίνει στα Μάσαρη, δεν θα γλιτώσει. Βοήθεια. Τελείωσε» προσθέτει την ώρα που κάποιος άλλος φωνάζει με αγωνία «πρόσεχε».

«Βοήθεια παιδιά. Προχώρα» αναφέρει ακόμα ο άντρας την ώρα που όλοι έχουν επιβιβαστεί στα οχήματά τους προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Κάτοικοι του χωριού που μίλησαν νωρίτερα στη Ροδιακή επιβεβαίωσαν ότι οι φλόγες άρχισαν να «γλείφουν» τα πρώτα σπίτια, ενώ οι ίδιοι μην έχοντας άλλη δυνατότητα βρέχουν τα σπίτια τους και τον εξωτερικό χώρο με νερό από τις βρύσες τους.

Οι ίδιοι κάνουν έκκληση στους πυροσβέστες να ενισχύσουν τη γραμμή άμυνας έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί απομάκρυνση κατοίκων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς επίσης και μικρών παιδιών.

Τελικά η μάχη φαίνεται ότι κερδήθηκε, ωστόσο οι εθελοντές θα βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το βράδυ.

Η φωτιά μπήκε στο χωριό Πλατανιστός και καίει σπίτια

Στο χωριό Πλατανιστός του δήμου Καρύστου, μπήκε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας (24.07.2023) η φωτιά, με τις φλόγες να βρίσκονται να τυλίγουν τα πρώτα σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, υπάρχουν και πολλά νεκρά ζώα.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο evima.gr και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου, Δημήτρης Ξυπόλητος, «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό, καίγονται σπίτια αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Μάλιστα, η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το χωριό Μπούρος. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Παράλληλα, εξακολουθεί να μαίνεται και η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Κοντοδεσπότι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 4:10 το απόγευμα χωρίς να απειλεί σπίτια.

Κάρυστος: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το Λιβάδι

 Μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα στην Κάρυστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν της αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες που παραμένουν στην περιοχή, δίνουν πραγματική μάχη σ’ ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Ο Περιφερειάρχης δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής» όπως σημειώνει.

Νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στην Κάρυστο – Κινδυνεύει κι άλλο χωριό

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Εύβοιας ήρθαν ξανά αντιμέτωποι ένα νέο μεγάλο μέτωπο αναζωπύρωσης στην Κάρυστο, στον οικισμό Πλατανιστό, όπως μεταδίδει το evima.gr.

Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου, κάτοικοι και εθελοντές.

Συγκεκριμένα υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο μέτωπο φωτιάς πάνω από τον Πλατανιστό προς το Παλοχώρι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, απειλεί το χωριό.

Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί στην περιοχή, ενώ παράλληλα υπάρχει ακόμα ένα μέτωπο φωτιάς, το οποίο απειλεί το Καστρί, το Ποτάμι και το Λιβάδι.

Φωτιά στην Κάρυστο: Αγνοείται 38χρονος κτηνοτρόφος

Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή της Καρύστου και συγκεκριμένα στο χωριό Πλατανιστός, καθώς εκτός από τη μάχη με τις φλόγες που δίνουν από χθες οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες αγνοείται ένας 38χρονος κτηνοτρόφος.

Ο 38χρονος αγνοείται από χθες το βράδυ και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βγήκε να μαζέψει τα ζώα του. Το σπίτι του αγνοούμενου είναι από τα τελευταία στο χωριό Πλατανιστός που «άγγιξαν» οι φλόγες.

Από χθες η οικογένεια του αναζητά τον κτηνοτρόφο, ωστόσο δεν έχουν κάποιο νέο στοιχείο στις έρευνες εντοπισμού του συμβάλουν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.

Κέρκυρα: Δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης

Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη την προηγούμενη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι. Στις φωτιές επιχειρούν ένα ελικόπτερο, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων Νήσων, Νίκος Κολοβός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

Σχετικά Άρθρα