Σάντσεθ: Πολύ σκληρός για να πεθάνει- Οι Σοσιαλιστές άντεξαν παρά τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος- Δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό Vox

 Σάντσεθ: Πολύ σκληρός για να πεθάνει- Οι Σοσιαλιστές άντεξαν παρά τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος- Δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό Vox

Στην Ισπανία πανηγυρίζουν και το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Λαϊκό γιατί αναδείχθηκε πρώτο στις χτεσινές εκλογές, το Σοσιαλιστικό γιατί συγκράτησε τη φθορά του και γιατί το Λαϊκό και το ακρoδεξιό VOX δεν συγκεντρώνουν τις έδρες που απαιτούνται για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι, ο Πέδρο Σάντσεθ παραμένει στην κυβέρνηση καθώς οι αντίπαλοί του δεν διαθέτουν τις 176 έδρες που χρειάζονται για να τον ρίξουν και είτε θα βρει κυβερνητικούς συμμάχους είτε θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές περί τα τέλη του έτους. Η Ισπανία εισέρχεται σε βάση πολιτικής αβεβαιότητας.

Αναλυτικότερα: Οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls που πρόβλεπαν μεγάλη ήττα των Σοσιαλιστών και κυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος και VOX, διαψεύστηκαν. Με καταμετρημένο το 98,75%, το Λαϊκό Κόμμα είναι πρώτο με περίπου 33% και 136 έδρες (από 20,6% και 89 έδρες το 2019) αλλά μαζί με το ακροδεξιό Vox (12,4% και 33 έδρες) δεν συγκεντρώνουν τις 176 που απαιτούνται για κυβερνητική πλειοψηφία και οι αναλυτές αποκλείουν να συμμαχήσει μαζί τους κάποιο άλλο κόμμα. Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ με περίπου 32% και 122 έδρες μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με την αριστερή πλατφόρμα Sumar (12,3% και 31 έδρες) αν τους στηρίξουν τα μικρότερα αριστερά ή τοπικά κόμματα.

Ανάλυση KREPORT/ Η αντοχή των ηττημένων

Οι χθεσινές εκλογές στην Ισπανία δεν επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν μεγάλη ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά δικαίωσε και την απόφαση του Πρωθυπουργού Σαντσεθ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ώστε η ήττα να είναι διαχειρίσιμη.

Η χώρα έχει ζήσει πολλές εναλλαγές στην εξουσία μεταξύ Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος, αλλά σε αυτές τις εκλογές, για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975, η Ακροδεξιά Vox ετοιμαζόταν να συγκυβερνήσει με το Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο, η Ακροδεξιά είχε χθες απώλειες σε ποσοστά και έδρες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα πάντως δεν καταγράφει την σαρωτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος και της Vox που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις .

Έτσι η Ισπανία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συγκλίνει προς την Ιταλία όπου η Δεξιά αλλά και η Ακροδεξιά αποτελούν τις συνιστώσες ενός πόλου του πολιτικού συστήματος, που όχι μόνον θεωρείται μέρος της δημοκρατικής κανονικότητας αλλά προτείνεται από την Μελόνι ως εκλογική στρατηγική όλων των εκφάνσεων της Δεξιάς στην Ε.Ε, με στόχο την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στις Ευρωεκλογές του 2024.

Άλλωστε το έντονο ενδιαφέρον της Μελόνι και η παρουσία της στην Μαδρίτη επιβεβαιώνουν το ευρωπαϊκό διακύβευμα των εκλογών στην Ισπανία.

Η επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς στην Ισπανία σίγουρα θα ευνοήσει τους ακραίους εθνικιστές στην Καταλονία και την χώρα των Βάσκων.

Η Ισπανία πριν από λίγα χρόνια έδινε την εικόνα μιας κοινωνίας, που βαθιά συμπιεσμένη από την σκληρή και άκαμπτη δημοσιονομική πολιτική, έμοιαζε να θέλει να απορρίψει και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και να οικοδομήσει έναν νέο δικομματισμό με τους Podemos και τους Ciudadanos.

Η άρνηση των Σοσιαλιστών να συγκυβερνήσουν με το Λαϊκό Κόμμα από ότι απεδείχθη προστάτευσε τον παραδοσιακό δικομματισμό από τους αμφισβητίες εναλλακτικούς.

Οι Σοσιαλιστές επένδυσαν στην αποστροφή που προκαλεί σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας η εποχή του Φράνκο. Μια συνταγή που δεν εξασφαλίζει την επιστροφή στην εξουσία, καθώς αυτή προϋποθέτει εναλλακτική ατζέντα κυβερνητικής διαχείρισης με άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών.

El Pais: Όταν η Αγιούσο ξύπνησε, ο Σάντσεθ ήταν ακόμα εκεί

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η El Pais, αυτή η Δευτέρα θα ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για την Isabel Díaz Ayuso. Θεωρήθηκε ότι ο Pedro Sánchez επρόκειτο να εξαφανιστεί από το μονοπάτι και ότι θα ξεκινούσε μια φάση ειρήνης και αρμονίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ισπανίας και της Κοινότητας της Μαδρίτης. Ωστόσο, το βράδυ των εκλογών άφησε ένα αβέβαιο σενάριο. Ο Alberto Núñez Feijóo του Λαϊκού κόμματος ήταν ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους, αλλά τώρα ανοίγει μια περίοδος διαπραγματεύσεων και αυτός με τις περισσότερες επιλογές για να κυβερνήσει είναι ο Sánchez. Παρά την απογοήτευση, ο Αγιούσο βγήκε στο μπαλκόνι της Γένοβας μαζί με τον υποψήφιο του κόμματός του, χωρισμένος από αυτόν από τον γενικό γραμματέα του PP, Cuca Gamarra. Ενώ ο Feijóo μιλούσε, διεκδικώντας το δικαίωμά του να κυβερνά, το κοινό άρχισε να φωνάζει το όνομα του προέδρου και ο Γαλικιανός σταμάτησε. Του χαμογέλασε ανασηκώνοντας τους ώμους και εκείνος έγνεψε καταφατικά και είπε: «Ευχαριστώ, Πρόεδρε».

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC News, ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Ισπανίας Alberto Núñez Feijóo κήρυξε τη νίκη σε πρόωρες εκλογές, αλλά χωρίς το αποτέλεσμα που χρειαζόταν.

Ακόμη και με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, το Λαϊκό του Κόμμα (PP) δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι επευφημίες στο αντίπαλο σοσιαλιστικό στρατόπεδο ήταν το ίδιο δυνατές όπως δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ: «Το αντιδραστικό μπλοκ απέτυχε».

Ενώ και οι δύο μπορούν να διεκδικήσουν την επιτυχία, η Ισπανία μένει με ένα ασαφές αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο κ. Sánchez δικαιώθηκε για την αμφιλεγόμενη απόφασή του να προκηρύξει την ψηφοφορία στον καύσωνα ενός ισπανικού καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες την ημέρα των εκλογών έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 70%, καθώς οι ψηφοφόροι αντιλήφθηκαν τη σημασία των εκλογών, αποχωρώντας από τις διακοπές τους για να ψηφίσουν με μαγιό και με εξοπλισμό παραλίας.

«No pasarán», φώναζαν οι υποστηρικτές έξω από τα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλιστών – δεν θα περάσουν – αναφερόμενοι τόσο στο ακροδεξιό κόμμα Vox όσο και στο αντιφασιστικό σύνθημα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Ωστόσο, ο κ. Feijóo είπε στους επευφημούμενους συντηρητικούς υποστηρικτές ότι τώρα ήταν καθήκον του να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Οι Ισπανοί γνωρίζουν ότι έχουμε μετατραπεί από τη δεύτερη δύναμη στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους», είπε, προσθέτοντας: «Ελπίζω να μην ξεκινήσει μια περίοδος αβεβαιότητας στην Ισπανία».

Αλλά αυτό είναι που αντιμετωπίζει η Ισπανία. Επειδή με το Vox να έχει 33 έδρες και το PP του κ. Feijóo στις 136, θα απείχαν επτά έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 στο κοινοβούλιο, οπότε το πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι μια άλλη δημοσκόπηση προς το τέλος του έτους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Σοσιαλιστές του κ. Sánchez και οι ακροαριστεροί σύμμαχοί του Sumar εμφανίστηκαν πιο ευτυχισμένοι.

«Το αντιδραστικό μπλοκ της οπισθοδρόμησης, το οποίο οδήγησε στην πλήρη ανατροπή όλων των προόδων που πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απέτυχε», είπε στους υποστηρικτές του.

Σχετικά Άρθρα