Οι φλόγες “καίνε” και τον τουρισμό της Ρόδου – Αρνητικά δημοσιεύματα, ακυρώνονται πτήσεις

 Οι φλόγες “καίνε” και τον τουρισμό της Ρόδου – Αρνητικά δημοσιεύματα, ακυρώνονται πτήσεις

Στις φλόγες “παραδίδεται” και ο τουρισμός της Ρόδου, καθώς σύμφωνα με το news247.gr, μεγάλοι tour operators ακυρώνουν πτήσεις, την ώρα που δεκάδες δημοσιεύματα με εικόνες από τις φωτιές και τους τουρίστες να εκκενώνουν ξενοδοχεία, γίνονται όλο και πιο συχνές και φυσικά “ταξιδεύουν” μέσω των social media.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος νησιωτικός προορισμός της χώρας, η Ρόδος, δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν το νησί. Στην καρδιά του καλοκαιριού, ο νότος της Ρόδου, μια περιοχή που αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και φιλοξενεί αρκετές από τις μεγάλες και πιο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, έχει υποστεί ανεπανόρθωτες για το άμεσο μέλλον ζημιές στο φυσικό του περιβάλλον.

Από το Σάββατο, υπολογίζεται ότι σχεδόν 8.000 τουρίστες που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής, τα εγκατέλειψαν μετά από εντολές των αρχών και μεταφέρθηκαν σε κοινόχρηστες δημοτικές υποδομές, όπως γήπεδα, αλλά και σε συνεδριακούς χώρους μεγάλων ξενοδοχείων στην πόλη και σε άλλα σημεία μακριά από τα μέτωπα της φωτιάς.

Οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο της Ρόδου, προς διάφορους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, ξεκίνησαν αμέσως, καθώς ενεργοποιείται αυτόματα το μέτρο του επαναπατρισμού, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Η Ρόδος, ένας από τους πρώτους προορισμούς που ανέπτυξαν τον τουρισμό στην Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο, επέδειξε σπουδαία αντανακλαστικά σε αυτή τη μεγάλη κρίση, με τους απλούς κατοίκους και τους επαγγελματίες όλων των κλάδων να εξυπηρετούν με κάθε τρόπο τους ξένους αλλά και τους ντόπιους που έχουν ανάγκη.

Όμως, οι εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τους τουρίστες να περπατούν με τις αποσκευές τους στο δρόμο, εκκενώνοντας τα ξενοδοχεία, αλλά και τα στιγμιότυπα από τη διαμονή τους σε γήπεδα και αίθουσες, κάνουν το γύρο του κόσμου. Ενώ το βόρειο κομμάτι της Ρόδου, όπου και βρίσκεται η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων είναι ανέπαφο, αυτή τη στιγμή η αρνητική δημοσιότητα που λαμβάνει το νησί, μάλλον θα επηρεάσει τη ροή των κρατήσεων.

Ακυρώνονται οι πτήσεις από μεγάλους tour operators

Με ανακοινώσεις τους χτες οι μεγαλύτεροι tour operators της Ευρώπης TUI και jet2 ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν όλες τις πτήσεις τους προς Ρόδο για τις επόμενες ημέρες και μέχρι να επανεκτιμήσουν την κατάσταση. Μιλώντας στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος της TEZ Tour Greece κ. Δημήτρης Χαριτίδης τόνισε ότι όλοι οι τουρίστες που έμεναν στη νότια Ρόδο με πακέτα του συγκεκριμένου tour operator μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία και μάλιστα σε άλλα καταλύματα.

Ο ίδιος λέει ότι η ανησυχία στο εξωτερικό τόσο από τουριστικά γραφεία όσο και από ξένους δημοσιογράφους είναι έντονη, γεγονός που δημιουργεί κακό κλίμα, που ίσως επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τη Ρόδο αλλά και την υπόλοιπη χώρα. Ο κ. Χαριτίδης είπε ότι όσο συνεχίζεται ο καύσωνας και οι φωτιές στο νησί αλλά και αλλού, οι ακυρώσεις μπορεί να είναι μεγάλες, ενώ πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει όταν σβήσουν οι φωτιές.

Κάηκαν ξενοδοχεία

Στα νοτιοανατολικά της Ρόδου, εδώ και αρκετές δεκαετίες βρίσκονται πολλές πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, που τώρα επλήγησαν από τη φωτιά. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον δύο καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πύρινη λαίλαπα, σε κάποια κάηκαν ολόκληρες πτέρυγες, ενώ σε άλλα οι ζημιές είναι πιο περιορισμένες. Από τις 8 μονάδες που επηρεάστηκαν από τις φωτιές, το νέο resort της Hilton που λειτουργεί κάτω από το brand της Curio, υπέστη ζημιές μόνο στο μπαρ της πισίνας και μετά το σβήσιμο της φωτιάς αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να λειτουργήσει άμεσα. Καθώς η πληρότητες των ξενοδοχείων στη Ρόδο, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, αγγίζουν το 100%, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο οι τουρίστες να εξυπηρετηθούν από άλλα τουριστικά καταλύματα.

Κέντρα εξυπηρέτησης στη Ρόδο

Από χτες το απόγευμα το υπουργείο Τουρισμού συνέστησε εκτάκτως help desk στην πόλη της Ρόδου όπου μπορούν να απευθύνονται τουριστικοί φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία στα παρακάτω τηλέφωνα: 2241044335, 2241044330. Την ίδια ώρα, το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών έχει εγκαταστήσει μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου Help Desk για διευκόλυνση, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Η εταιρεία Fraport που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να «εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες των τουριστών που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το νησί.

Περίπου 115.000 τουρίστες υπολογίζεται ότι καταφτάνουν κάθε εβδομάδα του Ιουλίου στη Ρόδο. Από αυτούς οι 30.000 είναι βρετανοί, οι 20.000 Γερμανοί, στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ισραηλινοί και ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί. Με απευθείας πτήσεις στο νησί φτάνουν ξένοι επισκέπτες από πάνω από 25 χώρες. Οι προγραμματισμένες θέσεις στις απευθείας πτήσεις που έχουν προγραμματισθεί για τη Ρόδο φέτος είναι 2,6 εκατ., στο 2,2% πάνω από πέρυσι.

Σχετικά Άρθρα