Μητσοτάκης: “Ουδέποτε ο Ερντογάν μού έθεσε θέματα εθνικής κυριαρχίας – Σαχλαμάρα ότι οι φωτιές μπαίνουν για τις ανεμογεννήτριες”

 Μητσοτάκης: “Ουδέποτε ο Ερντογάν μού έθεσε θέματα εθνικής κυριαρχίας – Σαχλαμάρα ότι οι φωτιές μπαίνουν για τις ανεμογεννήτριες”

Στο ζήτημα των πυρκαγιών αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η δέσμευση του 2019 για να μπει προτεραιότητα στην πολιτική προστασία, υλοποιήθηκε. Έφερε ως παράδειγμα το ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει πλέον το δικό της υπουργείο και επισήμανε ότι το παλιό της κτήριο θα ήταν το πρώτο που θα έπεφτε σε περίπτωση σεισμού. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που θέλουν να επισκεφθούν το Συντονιστικό Κέντρο, την ώρα που γίνεται η προσπάθεια κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς, για να διαπιστώσουν την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης. 

Μιλώντας για το 112 είπε ότι οι Βρετανοί που βρίσκονταν στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το μήνυμα που έλαβαν για εκκένωση γιατί οι ίδιοι δεν έχουν κάτι τέτοιο στην πατρίδα τους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς και στην αύξηση του αριθμού των εναέριων μέσων που ενοικιάζονται. «Η χώρα έχει νοικιάσει 10 Ericsson. Έχει τα 10 από τα 35 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο». 

Επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα δεν γίνεται παραγωγή Canadair και δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε το νέο μοντέλο πριν από το 2026, με κονδύλια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ας είμαστε πιο προσεκτικοί στην κριτική μας εξ’ αποστάσεως όταν δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες στο πεδίο» σχολίασε. 

 «Και να μου τα έθετε η απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή»

Αναφερόμενος σε ζητήματα που ακούστηκαν σχετικά με την εξωτερική πολιτική δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση και για οποιαδήποτε κατ ιδίαν ενημέρωση. «Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν στη συνάντηση την οποία είχα, μου έθεσε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία», τόνισε. 

«Άκουσα κάποιες αναφορές για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από τον κ. Ανδρουλάκη», είπε και συνέχισε λέγοντας «είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση προ ημερησίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως είμαι ανά πάσα στιγμή για κατ ιδίαν ενημέρωση. Ελάτε επιτέλους για να κάνουμε και την συνάντηση που τόσο έχει συζητηθεί. Όμως να πω κάτι που έτυχε παρερμηνείας. Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου τα έθετε η απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή».

Σχετικά με αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ζήτημα της Κύπρου ο κ. Μητσοτάκης και ενόψει της επίσκεψής του την Τετάρτη στη Λευκωσία, δήλωσε πως η χώρα μας παραμένει αταλάντευτή στην αναζήτηση της δικαίωσης και του τερματισμού της τουρκικής κατοχής στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Οποιαδήποτε συζήτηση που θέτει ως βάση αφετηρίας τη λύση των δύο κρατών απορρίπτεται από την Ελλάδα και τον κυπριακό ελληνισμό. Η δική μας κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνδέουν την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων με τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας», υπογράμμισε.

Μega fires

Επανερχόμενος στο ζήτημα των πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η δασοκάλυψη στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ότι πριν από 50 χρόνια γιατί δασώθηκαν οι αγροί λόγω της εγκατάλειψης των αγροτικών εργασιών. «Είναι μύθος να λέμε ότι θα προστατεύσουμε όλα τα δάση. Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τα δάση που θα προστατεύσουμε. Η έμφαση θα δοθεί στα περιαστικά δάση που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και στα δάση με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία». 

«Οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής μας υποχρεώνουν να κάνουμε περισσότερα. Και πώς θα έχουμε λιγότερες από αυτές που η σύγχρονη βιβλιογραφία αποκαλεί mega fires». 

«Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ είναι ότι μπαίνουν φωτιές για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες. Είμαστε περήφανοι που έχουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα fake news που χρησιμοποιούν οι πολέμιοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Οι πυρκαγιές στη Δυτική Αττική σταμάτησαν στις ανεμογεννήτριες» τόνισε.

Σχετικά Άρθρα