Πυρκαγιά στη Ρόδο: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νότια Ρόδος – Μαίνεται σε τρία μέτωπα η φωτιά – Νέα πυρκαγιά στο φράγμα Γαδουρά

 Πυρκαγιά στη Ρόδο: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νότια Ρόδος – Μαίνεται σε τρία μέτωπα η φωτιά – Νέα πυρκαγιά στο φράγμα Γαδουρά

Τεράστια επιχείρηση έχει στηθεί στη Ρόδο την ώρα που η φωτιά συνεχίζει να καίει σε τέσσερα μέτωπα με πιο πρόσφατο αυτό στο φράγμα Γαδουρά, την ώρα που στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής. Έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί. Με drone η μάχη με τις φλόγες όταν πέσει η νύχτα.

Νέο πύρινο μέτωπο στο φράγμα Γαδουρά – Αναμένονται αναζωπυρώσεις τις επόμενες μέρες

Δύο οικισμοί απειλούνται αυτή τη στιγμή καθώς ένα νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε κοντά στο φράγμα Γαδουρά, προς τον οικισμό Μαλώνα και Μάσαρη. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν αλλά η προσοχή των Αρχών έχει επικεντρωθεί εκεί. Το μέτωπο που προκαλεί επίσης ανησυχία είναι εκείνο του Ασκληπιείου. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις στη νότια Ρόδο, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, ενώ συλλέγονται μαρτυρίες και υλικό. Ένα σενάριο είναι αυτό του εμπρησμού, καθώς ένα βίντεο που κινεί υποψίες, δόθηκε στην Πυροσβεστική από κάτοικο του νησιού. Υποστηρίζει ότι τραβήχτηκε χθες το βράδυ από τον ίδιο. Στο συγκεκριμένο σημείο φαίνεται να ξεσπά μια φωτιά από το πουθενά…

Νωρίτερα, η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί, εκκενώθηκε προληπτικά, ενώ καμμένα ελάφια βρίσκονται διάσπαρτα στη μέση του δρόμου. Δεν κατάφεραν να ξεφύγουν, όπως και πολλά άλλα ζώα που ζούσαν στα δάση της Ρόδου.

Στήθηκε Help Desk για να βοηθηθούν οι τουρίστες

Σε λειτουργία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρόδο Help Desk με σκοπό να βοηθηθούν οι τουρίστες που έχουν έρθει στο νησί από το εξωτερικό. Ποια είναι τα τηλέφωνα.

Μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Σύσκεψη στη Ρόδο είχε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας με τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport κ. Σπυράτο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας κ. Ψαρό και εκπροσώπους ξένων αεροπορικών εταιρειών, με αντικείμενο τη διευκόλυνση των επιβατών και την ομαλή λειτουργία του Αεροδρομίου «Διαγόρας»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής

“Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.”

Επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων σε ασφαλή σημεία

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά. Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθει και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Διπλωματικές πηγές: Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για την εκκένωση ξένων πολιτών από τη Ρόδο

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για την αντιμετώπιση όλων των διεθνών πτυχών της κατάστασης που έχει προκύψει λόγω των δασικών πυρκαγιών στη Ρόδο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικων βρέθηκε, προ ολίγου, στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, όπου έδωσε οδηγίες στους ακολούθους υπηρεσίας για τον περαιτέρω χειρισμό της κατάστασης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε χθες, Σάββατο 22 Ιουλίου, «η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα