Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Ένας νεκρός και 12 τραυματίες, σε κρίσιμη κατάσταση οι 4 εξ αυτών – Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα – Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες (vid)

 Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Ένας νεκρός και 12 τραυματίες, σε κρίσιμη κατάσταση οι 4 εξ αυτών –  Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα – Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες (vid)

Ένας νεκρός και 12 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός, ύστερα από την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα με την κατάσταση της υγείας των τεσσάρων εξ αυτών, να κρίνεται σοβαρή. Συνελήφθησαν ο υπεύθυνος του έργου και τρεις χειριστές. Ολονύχτια μάχη στα συντρίμμια για επιζώντες.

Συνελήφθη ακόμη ένας άνδρας

Ακόμη ένας άνδρας συνελήφθη για τη κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα

Ταχιάος: Αποκλειστικά υπεύθυνη για τα μέτρα ασφαλείας η εταιρεία

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος είπε: «Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους, που έχασαν τον οικείο τους και ελπίζω να σταματήσουμε εδώ. Ακόμα, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα γεγονός σε εξέλιξη και δεν μπορώ να πω παραπάνω, δεν ξέρω παραπάνω αν και είμαι στην έδρα της 6ης ΕΜΑΚ.

Για να πάμε στο ίδιο το γεγονός της κατάρρευσης της γέφυρας, η γέφυρα κατέρρευσε κατά τη φάση της κατεδάφισης ενώ δεν το περίμεναν αυτό και μάλιστα συμπαρέσυρε και δύο μηχανήματα, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστούν οι χειριστές τους. Υπάρχουν όμως ερωτηματικά, όπως αν στο συγκεκριμένο εργοτάξιο τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό θα διερευνηθεί, θα το διερευνήσει η εισαγγελία και φυσικά μετά να κρίνει ο φυσικός δικαστής, ο οποίος θα προσωποποιήσει και τις ευθύνες γιατί ευθύνες έχουν πάντα και πρόσωπα. Από ‘κει και πέρα, σε ό,τι αφορά το υπουργείο υποδομών, εμείς θα κάνουμε μία εξαντλητική έρευνα. Η γέφυρα δεν έπεσε μόνη της, γινόταν εργασίες κατεδάφισης αλλά δεν περίμεναν να καταρρεύσει σήμερα η γέφυρα αλλά αύριο», δήλωσε αρχικά ο Νίκος Ταχιάος.

Για το γεγονός πως εκτελούνταν οι εργασίες με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Ταχιάος είπε: «Επιτρεπόταν μέχρι τις 12 η ώρα η εργασία αλλά και αυτό θα διερευνηθεί από τους επιθεωρητές εργασίας, για ποιο λόγο συνεχιζόταν οι εργασίες μετά τις 12 η ώρα διότι η κατάρρευση έγινε μετά τις 12. Θα διερευνηθεί κι αυτό αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι εάν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο.

Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας είναι αυτός, που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες. Το εργοτάξιο πρέπει να είναι απολύτως περιφραγμένο, να μην υπάρχει η δυνατότητα να παρεισφρήσει κανένας πεζός ή αυτοκίνητο και φυσικά όταν ξέρει κανένας ότι υπάρχει μία κοινωνική ομάδα, η οποία θέλει να καρπωθεί τα προϊόντα της κατεδάφισης για να τα πουλήσει. Νομίζω ότι αυτά, που πρέπει να διερευνηθούν, θα διερευνηθούν, η ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντική για την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, δε θα μείνει τίποτα αναπάντητο και φυσικά όπου χρειαστεί να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας όπου αλλού γίνονται ανάλογες εργασίες, αυτό θα γίνει», κατέληξε ο υφυπουργός.

Συνελήφθησαν τρία άτομα για την πτώση της γέφυρας

Στη σύλληψη τριών ατόμων προχώρησε η Αστυνομία λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Από την πλευρά της, η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποίησε ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος. Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες

Αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που ανασύρονται από το τμήμα της μεγάλης περιμετρικής της Πάτρας, που κατέρρευσε.

Μέχρι τώρα, οι πυροσβέστες, που μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, έχουν ανασύρει κάτω από τα συντρίμμια έναν νεκρό και 12 τραυματίες.

Έξι από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και άλλοι έξι στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

“Γλίτωσα από θαύμα – Είδα άλλους τρεις στα συντρίμμια πεθαμένους”

“Βγάζαμε κάτι παλιοσίδερα και έπεσε η γέφυρα”, λέει στην κάμερα άνδρας που βρίσκεται στην Πάτρα, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης των ατόμων που βρίσκονταν κάτω από τη γέφυρα της στιγμή της κατάρρευσής της.

“Γλίτωσα από θαύμα”, λέει με τρεμάμενη φωνή στην κάμερα ο μάρτυρας. Μάλιστα, ο ίδιος αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών, υποστηρίζει: “Έχει δύο τρία άτομα από κάτω. Είναι πεθαμένοι. Τους είδα”.

Το τμήμα της περιμετρικής που κατέρρευσε βρίσκεται στην περιοχή Προάστιο, στο ρεύμα προς Αθήνα, λίγο μετά τα τούνελ και στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, με εντολή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη ,τίθεται σε εφημερία και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ώστε μαζί με το νοσοκομείο, «Άγιος Ανδρέας», που εφημερεύει, να υποδεχθούν τραυματίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο έσπευσαν 35 Πυροσβέστες με 12 οχήματα και στελέχη της 6ης ΕΜΑΚ.

Παράλληλα, από την Αθήνα σπεύδουν στελέχη της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ.

Παρουσίαζαν προβλήματα οι γέφυρες

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635).

Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών

H τοπική ιστοσελίδα The Best μετέδωσε βίντεο από το σημείο της κατάρρευσης. Σε αυτό φαίνεται να έχει πέσει τμήμα της γέφυρας και ένα σκαπτικό μηχάνημα που βρισκόταν επάνω σε αυτή.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην μεγάλη περιμετρική μετά την κατάρρευση τμήματος του δρόμου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ στην μεγάλη περιμετρική της Πάτρας, μετά την κατάρρευση τμήματος του δρόμου, στην περιοχή Προάστιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα και η κίνηση των οχημάτων εκτρέπεται στον κόμβο της Εγλυκάδας. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Διοδώρου, στην Πάτρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο τμήμα της μεγάλης περιμετρικής που κατέρρευσε.

Σχετικά Άρθρα