Ρόδος: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά και η μονή Υψενής

 Ρόδος: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά και η μονή Υψενής

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών με την κατάσταση να θεωρείται πάρα πολύ σοβαρή, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, επετεύχθη η εκκένωση της Μονής Υψενής και ο απεγκλωβισμός πυροσβεστών, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς προσπαθούσαν να πείσουν μοναχούς να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου, Νεκτάριος Φλοσκάκης.

Για προληπτικούς λόγους νωρίς το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και πριν από λίγο η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν και οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλείς περιοχές.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

Σχετικά Άρθρα