Ρόδος: Μαίνεται η φωτιά σε τρία μεγάλα μέτωπα – Χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο – Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση, οι φλόγες πλησιάζουν σπίτια

 Ρόδος: Μαίνεται η φωτιά σε τρία μεγάλα μέτωπα – Χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο – Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση, οι φλόγες πλησιάζουν σπίτια

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο μιας και η πυρκαγιά καίει για έκτη συνεχόμενη νύχτα. Αυτή την ώρα η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα ενώ γίνεται μάχη για να μην φτάσουν οι φλόγες στον οικισμό των Λαέρμων. Ξανά μήνυμα από το 112 για εκκένωση στους κατοίκους που βρίσκονται σε Κιοτάρι και Γεννάδι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής Β. Βαρθακογιάννη εκδόθηκε πριν από λίγο 112 για τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στις περιοχές Κιοτάρι και Γεννάδι για να εκκενώσουν. Η φωτιά όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ είναι σε μακρινή ακόμη απόσταση αλλά κρίνεται απαραίτητη η εκκένωση.

Στο νησί πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ που δυσκολεύουν την κατάσταση και αλλάζουν συνεχώς κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ η φωτιά κατέβαινε, γύρισε και ανεβαίνει από το φράγμα της Λάγουρα.

Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μια αναζωπύρωση βορειοανατολικά από τα Λάερμα και μια δεύτερη ανατολικά από το φράγμα του Γαδουρά.

Για τρία ενεργά μέτωπα στη Ρόδο μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε ακραίες καιρικές συνθήκες στην περιοχή».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως τα τρία μέτωπα είναι αυτά που προβληματίζουν αυτή τη στιγμή τους πυροσβέστες:

  • Βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Λαγουρά το οποίο έχει δημιουργήσει ένα μικρό ενεργό μέτωπο
  • 500 μέτρα από Λάερμα προς Λάρδο, ένα νέο μέτωπο που ενώνεται με το παλιό
  • και το πιο ενεργό είναι στο Ασκληπιείο της Ρόδου

Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων

Παράλληλα, επισήμανε ότι απογειώνονται σήμερα το βράδυ δύο αεροσκάφη C-130 που μεταφέρουν ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων με δύο υδροφόρα οχήματα και 8 ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. Αύριο, όπως είπε, θα ξεκινήσουν άλλα 10 υδροφόρα οχήματα τα οποία θα φτάσουν στο νησί ακτοπλοϊκώς.

Επίσης, ενισχύονται κλιμάκια εγκλημάτων εμπρησμού και καταφθάνει ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό οι κάτοικοι στις περιοχές Λάερμα, Λάρδος, Ασκληπιείο και επίσης στο ενεργό μέτωπο βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Λαγουρά θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που τους σταλεί μήνυμα από το 112.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα, συμμετέχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες με 31 άτομα προσωπικό και 5 οχήματα.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός έχουν γίνει εκκενώσεις στο 10% των καταλυμάτων της Ρόδου και πάνω από 2.000 τουρίστες έχουν μετακινηθεί δια θαλάσσης.

Πλησιάζει τα Λάερμα η φωτιά

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Ρόδου που μίλησε στον ΣΚΑΪ η φωτιά έχει μπει στο χωριό Λάερμα και καίγεται η εκκλησία του νεκροταφείο, ενώ βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τον χωριό του Απολλωνα.

Η φωτιά, κινήθηκε με ταχύτητα το μεσημέρι, όταν η κύρια προσπάθεια ήταν ανατολικά από τα Λάερμα για να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα, λόγω των βόρειων- βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν με ένταση 7 μποφόρ και με τους στροβιλισμούς του αέρα που δημιουργήθηκαν η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο καλύπτοντας αυτή την απόσταση μέσα σε 2 ώρες.

Επισπεύδεται η διαδικασία μεταφοράς των τουριστών στο Κιοτάρι μέσω θαλάσσης

Επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σε ασφαλές σημείο.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός. η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα και Κιοτάρι.

Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του Λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίο τρεις ξενοδοχειακές μονάδες καίγονται στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

Τα ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαναπό τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Ρόδος: Εκτός ελέγχου η φωτιά - Καίγονται ξενοδοχεία, εκκενώσεις δια θαλάσσης
 ΕΡΤ
Εκκενώσεις στη Ρόδο λόγω της φωτιάς
Εκκενώσεις στη Ρόδο λόγω της φωτιάς  FACEBOOK / @RHODES RODOS ΡΟΔΟΣ

Εκκενώσεις δια θαλάσσης με σκάφη

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται εκκενώσεις δια θαλάσσης με τις νεότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες άτομα που έχουν απομακρυνθεί με σκάφη από τις παραλίες.

Εκκενώσεις στη Ρόδο λόγω της φωτιάς
Εκκενώσεις στη Ρόδο λόγω της φωτιάς  FACEBOOK / @RHODES RODOS ΡΟΔΟΣ

Σχετικά Άρθρα