Καύσωνας:”Kαυτό” Σαββατοκύριακο, ενώ έρχονται 45αρια – Νέος συναγερμός για τις φωτιές

 Καύσωνας:”Kαυτό” Σαββατοκύριακο, ενώ έρχονται 45αρια – Νέος συναγερμός για τις φωτιές

Δε λέει να αφήσει ο καύσωνας τη χώρα που ήδη βρίσκεται σε «κλοιό αφόρητης ζέστης» καθώς μετεωρολόγοι και πολίτες, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, προετοιμάζονται για το 48ωρο εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και τους 42 – 45 βαθμούς Κελσίου.

Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ, χαρακτηριστικό είναι ότι, και στα αστικά κέντρα, η θερμοκρασία κατά τις βραδινές ώρες δε θα πέφτει κάτω από 30 βαθμούς.

Και για την επόμενη εβδομάδα, όμως, τα προγνωστικά είναι εξαιρετικά δυσοίωνα, καθώς, το σύντομο «διάλειμμα» τη Δευτέρα (24/07) και την Τρίτη (25/07) θα διαδεχθεί ένα νέο, ακόμα ισχυρότερο κύμα καύσωνα όπου το θερμόμετρο μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

«Το Σάββατο και η Κυριακή οι πιο δύσκολες ημέρες»

Φαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ δύσκολο, σύμφωνα με τον Μαρουσάκη, ο οποίος προβλέπει 38 με 41 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 42-25 βαθμούς σε περιοχές ηπειρωτικά της χώρας και 36-38 βαθμούς στο Αιγαίο λόγω των μελτεμιών. «Οι συνθήκες βοηθούν πολύ στο να ξεκινήσει πυρκαγιά ενώ την Κυριακή μπαίνει και ο λίβας η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική στα μεγάλα αστικά κέντρα» ανέφερε στο OPEN.

Πάντως, το νέο κύμα καύσωνα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Μέγιστες θερμοκρασίες από 42 μέχρι 45 βαθμούς

Ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι 27 βαθμούς

Περιορισμός των μελτεμιών

χαμηλά ποσοστά υγρασίας

επικράτηση λίβα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Nέο έκτακτο καιρικό δελτίο

Νέο συναγερμό σημαίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καύσωνα που έρχεται στη χώρα μας προχωρώντας σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία Κλέων σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Το Σάββατο 22-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

3. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

4. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Την Παρασκευή 28-7-2023 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

Κίνδυνος για θερμοπληξία – Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί τους πολίτες για τη ζέστη, με αποτέλεσμα να εκδώσει αναλυτικές οδηγίες, τόσο για τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, όσο και με τον τρόπο που μπορεί κάποιος να παρέχει τις πρώτες βοήθειες.

Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Έτσι αυτοί που επίσης πρέπει να προσέχουν είναι:

Ηλικία άνω των 65 ετών.

Καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική δυσπραγία.

Χρήση αλκοόλ ή άλλων κατασταλτικών φαρμάκων.

Χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαινοθειαζινών, αντιπαρκινσονικών κτλ.

Ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας.

Παχυσαρκία.

Εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Πρώτο σύμπτωμα συνήθως είναι οι κράμπες λόγω απώλειας αλάτων. Μπορεί να εμφανισθούν ζάλη, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν παραλήρημα, σπασμοί και κάποιες φορές πλήρης απώλεια αισθήσεων.

Το δέρμα είναι καυτό, ερυθρό και ξηρό, ο πυρετός μπορεί να φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, η αναπνοή είναι γρήγορη ενώ ο σφυγμός εξασθενεί προοδευτικά.

Σε βαριά θερμοπληξία ο ασθενής παθαίνει μαζική καταστροφή των μυών, νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια έως και πνευμονικό οίδημα. Ο καρδιακός ρυθμός διαταράσσεται όπως και η πήξη του αίματος.

Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και εγκεφαλοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, ενώ ο θάνατος σ’ αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανός. Αναφέρεται 25% θνητότητα των πασχόντων.

Πώς να προστατευτείτε

Η θερμοπληξία μπορεί εύκολα να αποφευχθεί με απλή πρόληψη όπως το να καταναλώνουμε άφθονα υγρά, να τρώμε πολλά φρούτα και σαλάτες, να περιορίζουμε τη ζάχαρη και τα οινοπνευματώδη. Επίσης, να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και να φροντίζουμε την κάλυψη του σώματος με ανοιχτόχρωμα άνετα βαμβακερά ρούχα και την κάλυψη της κεφαλής με καπέλο.

Όταν υποψιάζεστε ότι κάποιος δικός σας άνθρωπος εμφανίζει θερμοπληξία

Μεταφέρετε τον πάσχοντα άμεσα σε δροσερό μέρος.

Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα.

Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα.

Αν είναι εφικτό χορηγείτε άφθονα υγρά.

Διακομίζετε τον πάσχοντα στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό.

Ειδικές συμβουλές για τους καρδιοπαθείς

Σχετικά Άρθρα