Καύσωνας και φωτιές προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση – Στο Μέγαρο Μαξίμου στήθηκε ”παρατηρητήριο”

 Καύσωνας και φωτιές προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση – Στο Μέγαρο Μαξίμου στήθηκε ”παρατηρητήριο”

Οι τελευταίες φωτιές αλλά και ο κίνδυνος για νέα πύρινα μέτωπα, συνεπεία του νέου θερμού κύματος τις επόμενες ημέρες, ανατρέπουν προσωρινά τις προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου, που έχει θέσει ως βασικό στόχο να μην χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να περιοριστούν, στο μέτρο του δυνατού, οι δραματικές συνέπειες της πύρινης λαίλαπας τόσο σε επίπεδο περιουσιών, όσο και στο περιβάλλον.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχε μπαράζ επικοινωνιών με ομολόγους του, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνδρομή εναέριων και επίγειων μέσων για την κατάσβεση των φωτιών.

Εκτός από τις χώρες της Ε.Ε. που συνέτρεξαν την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, βοήθεια στη χώρα μας προσέφεραν και το Ισραήλ και η Ιορδανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει προς όλες τις κυβερνήσεις την ευγνωμοσύνη του για την «ανεκτίμητη» αλληλεγγύη και βοήθειά τους.

Η εντολή του Πρωθυπουργού προς όλα τα αρμόδια υπουργεία είναι να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Ο παρατεταμένος καύσωνας αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για νέους πύρινους εφιάλτες, καθιστώντας αναγκαία την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής, ώστε να ανταποκριθεί με την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όπου το απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες στη χώρα.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, σημειώνοντας ότι η έγκαιρη και γρήγορη παρέμβαση είναι προϋπόθεση για να περιοριστούν οι συνέπειες σε κάθε επίπεδο.

Κυβερνητικό «παρατηρητήριο»

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει «στηθεί» τις τελευταίες ημέρες «παρατηρητήριο». Μια ομάδα συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Άμυνας.

Η εκτίμηση τους είναι ότι παρά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι για τη φετινή χρονιά δόθηκαν 25 εκατ. ευρώ σε δήμους και συνδέσμους δήμων, ποσό αυξημένο κατά 36% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυξήθηκε και ο στόλος των οχημάτων πυρόσβεσης αλλά και τα εναέρια μέσα, εθνικά και μισθωμένα.

Απόφαση για άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου και η άμεση προώθηση μέτρων στήριξης προς τους πληγέντες.

Μεταξύ αυτών, η αποζημίωση με 10.000 ευρώ για τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες επικίνδυνα (κόκκινα ) και με 5.000 ευρώ για τα σπίτια που κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα (κίτρινα).

Παράλληλα θα δοθούν 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής, ενώ προωθείται και η επιδότηση ενοικίου ( ή συγκατοίκησης ) από 300 έως 500 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις η αποζημίωση κυμαίνεται από 2.000 έως 4.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και 3ετης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Όλη η προσοχή των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων επικεντρώνεται στην κατάσβεση των πυρκαγιών και τη διαχείριση των συνεπειών, και εφόσον οι εξελίξεις το επιβάλλουν, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το επόμενο διάστημα και ως το κλείσιμο της Βουλής, ως τις αρχές Αυγούστου, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Κάτι που φυσικά όλοι απεύχονται.

Σχετικά Άρθρα