Γιατί το 2023 είναι η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ- Ακόμα πιο θερμό το 2024

 Γιατί το 2023 είναι η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ- Ακόμα πιο θερμό το 2024

Ο Ιούλιος έχει ήδη καταρρίψει τα ρεκόρ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των αρχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πανεπιστημίου του Maine, τα οποία συνδυάζουν επίγεια και δορυφορικά δεδομένα σε μοντέλα για τη δημιουργία προκαταρκτικών εκτιμήσεων, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αν και διαφέρουν ελαφρώς το ένα από το άλλο, η τάση της ακραίας ζέστης είναι αναμφισβήτητη και πιθανότατα θα αντικατοπτρίζεται στις πιο ισχυρές μηνιαίες εκθέσεις που θα εκδίδονται αργότερα από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, είπε ο Schmidt σε μια ενημέρωση της NASA με δημοσιογράφους.

“Βλέπουμε άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλο τον κόσμο — τα κύματα καύσωνα που βλέπουμε στις ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Κίνα καταρρίπτουν τα ρεκόρ, αριστερά, δεξιά και κέντρο”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στο μοτίβο του καιρού του Ελ Νίνιο, το οποίο «πραγματικά μόλις εμφανίστηκε».

Στην Ευρώπη: Ο καύσωνας συνεχίστηκε άλλο ένα 24ωρο στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και σε τμήμα της κεντρικής Ευρώπης, με τα περισσότερα ρεκόρ να έχουν σημειωθεί την περασμένη Τρίτη. Ενδεικτικά: 46,2 βαθμοί στη Σαρδηνία, 44,2 βαθμοί στη Μάλαγα και 40,4 βαθμοί στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Στις ΗΠΑ: Περίπου 78,5 εκατομμύρια άνθρωποι πολιορκούνται επί εβδομάδες από καύσωνα, στο Φοίνιξ η θερμοκρασία και χθες τους 48 βαθμούς, στο Λας Βέγκας έφτασε τους 52 βαθμούς. Τουλάχιστον 18 θάνατοι αποδίδονται στον καύσωνα, ερευνώνται τα αίτια άλλων 69

Αν και το Ελ Νίνιο παίζει έναν μικρό ρόλο, “αυτό που βλέπουμε είναι η συνολική αύξηση θερμοκρασίας σε πολύ υψηλό βαθμό, σχεδόν παντού, ιδιαίτερα στους ωκεανούς. Βλέπουμε θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας που σπάνε ρεκόρ, ακόμη και εκτός των τροπικών, εδώ και πολλούς μήνες.

«Και θα αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί είναι επειδή συνεχίζουμε να ρίχνουμε αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή αυξάνει τις πιθανότητες ότι το 2023 θα είναι η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί.

Εικόνα: Λύγισε και ο γυπαετός. Διψασμένος κι αδύναμος ξαπόστασε στη μέση του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης.

«Αλλά αναμένουμε ότι το 2024 θα είναι μια ακόμη πιο ζεστή χρονιά, γιατί θα ξεκινήσουμε με αυτή την εκδήλωση El Nino που χτίζεται τώρα και θα κορυφωθεί προς το τέλος αυτού του έτους».

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς ο κόσμος έχει πληγεί από πυρκαγιές και τρομερές προειδοποιήσεις για την υγεία την περασμένη εβδομάδα, εκτός από τα σπασμένο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Σχετικά Άρθρα