Αρτοποιός: Αποκλιμακώθηκε το φαινόμενο σε Κιοτάρι-Ασκληπιείο, έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 2000 ατόμων

 Αρτοποιός: Αποκλιμακώθηκε το φαινόμενο σε Κιοτάρι-Ασκληπιείο, έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 2000 ατόμων

Στη νέα ενημέρωση σχετικά με τις φωτιές στη Ρόδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως έχει αποκλιμακωθεί η ένταση του φαινομένου στις περιοχές Κιοτάρι και Ασκληπιείο ενώ έχει ληφθεί ήδη μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Αναλυτικά το κείμενο με την ενημέρωση:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος,

Η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Κιοταρίου.

Κατά την πορεία της, έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρά τις προσπάθειες των ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες, με ένταση 7 μποφόρ, με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο.

Γι’ αυτό το λόγο δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου έχει αποκλιμακωθεί.

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή σημεία και υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 2000 ατόμων.

Οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο, αφορούν λιγότερο του 10% των Τουριστικών καταλυμάτων του νησιού.

Επισημαίνεται ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές. Επίσης διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι εξέλιξη σύσκεψη του Συντονιστικού με τη συμμετοχή των Υπουργείων Περιβάλλοντος και ενέργειας, Τουρισμού, και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ, του ΓΕΕΘΑ και των Σωμάτων Ασφάλειας.

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν, σκάφη του Λιμενικού Σώματος ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατηγό – οχηματαγωγό και φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας, και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα.

Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Στην ακραία κατάσταση που βιώνουμε, επιβάλλεται η προσοχή όλων μας

Σας ευχαριστώ»

Σχετικά Άρθρα