Τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη

 Τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη

Η περίπτωση της τοποθέτησης της Ζέφης Δημαδάμα σε θέση Γενικής Γραμματέως (Ισότητας) στην πολιτικά πανίσχυρη κυβέρνηση της Ν.Δ προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και απαρέσκεια επειδή μόλις πριν μερικές εβδομάδες -και πλειστάκις κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν- είχε επικρίνει οξύτατα και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Είναι σύνηθες να βλέπουμε τέτοιες οβιδιακές μετακινήσεις, αν και απαιτείται ένας εύλογος χρόνος (κάποιων ετών) και κατάλληλες πολιτικές συνθήκες για την ενσωμάτωση. Στην περίπτωση, όμως, της συμπαθούς πρώην στενής συνεργάτιδος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και αντιπροέδρου των Γυναικών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών οι αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν τόσο πρόσφατες και τόσο σκληρές για την κυβέρνηση που θα υπηρετήσει, ώστε, αν μη τι άλλο, δημιουργεί νέους κανόνες πολιτικού ήθους.

Για την κυβέρνηση, βεβαίως, ουδείς ψόγος. Κυριαρχεί η πολιτική και ιδεολογική χαλαρότητα…

Είναι τόσο καταλυτική η πολιτική υπεροχή της ώστε να μπορεί πολύ εύκολα να ενσωματώνει πρόσωπα που (εκ πρώτης ανάγνωσης) δεν ανήκουν στον χώρο της. Και είναι τόσο καταλυτική αυτή η υπεροχή ώστε να μπορεί, την ίδια μέρα, να “συγχωρεί”, από την μία, τον ακροδεξιών τοποθετήσεων δήμαρχο Άργους Δημ. Καμπόσο, και, από την άλλη, να φέρνει εντός κυβερνητικού νυμφώνος ένα προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα -γνωστό- αφορά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Διότι δεν είναι μόνο η κ. Δημαδάμα. Στον συνδυασμό του έχοντα το χρίσμα της Ν.Δ περιφερειάρχη Γ. Πατούλη περιλαμβάνονται πια το παροπλισμένο “Φάντομ” της Εθνικής, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος στις εκλογές του Μαϊου ήταν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ως προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Θάνος Ασκητής. Ενώ ακούγεται πως ο επίσης πρώην βουλευτής Χρήστος Αηδόνης θα στηριχθεί ως υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης. Παρόμοιο, αλλά όχι ίδιο, κι αυτό που φαίνεται πως θα συμβεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Και η προηγούμενη και αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αριθμεί πολλούς υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν όλους το ΠΑΣΟΚ τους έχει αντιμετωπίσει με αντιπολιτευτική επιείκεια, ενίοτε και με ικανοποίηση διότι λειτουργεί ως “φυτώριο” πολιτικών και τεχνοκρατικών στελεχών που επιλέγονται από τη Ν.Δ. Η συμπεριφορά αυτή καμία σχέση, βεβαίως, δεν έχει με εκείνη που επιφύλαξε με στελέχη του που έχουν αποχωρήσει εδώ και χρόνια και κάποια στιγμή μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι δείχνει αυτό.

Δεν είναι, λοιπόν, η στάση της κ. Δημαδάμα αυτή καθ’ αυτή- η οποία επιβεβαιώνει την έκπτωση της πολιτικής ηθικής και την ενίσχυση του πολιτικού κυνισμού. Είναι το γεγονός ότι ουδείς στην Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να ενοχλείται γι αυτούς τους πολιτικούς “γενιτσαρισμούς”. Θα αναζητούν κάποια μέρα τα κλειδιά για να μπουν στην Χαριλάου Τρικούπη και θα τα ψάχνουν στο Μαξίμου…

Ουδείς ενοχλείται για την αντίληψη που έχει δημιουργηθεί πως δεν υπάρχει ευδιάκριτο ιδεολογικό σύνορο μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ και μέχρις ότου σταθεί στα πόδια του -εάν και όταν- ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη νέα ηγεσία του η πολιτική ανισορροπία θα εντείνεται. Και η κυριαρχία του πρωθυπουργού θα αποκτά χαρακτηριστικά ηγεμονίας…

Σχετικά Άρθρα