Προβληματίζει το ενεργό μέτωπο στη Ρόδο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μάνδρα και Λακωνία

 Προβληματίζει το ενεργό μέτωπο στη Ρόδο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μάνδρα και Λακωνία

Ακόμη προβληματίζει το ενεργό μέτωπο που υπάρχει στη Ρόδο, ενώ η πυροσβεστική συνεχίζει να δίνει μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μάνδρα και Λακωνία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, παραμένοντας σε επαγρύπνηση για πιθανές αναζωπυρώσεις, καθώς οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική και στο Λευκόχωμα Λακωνίας είναι πλέον υπό έλεγχο, αλλά αυτό στη Ρόδο παραμένει ενεργό. Οι Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο νέων πυρκαγιών.

Στη Μάνδρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά πύρινα μέτωπα ή μικροεστίες ενώ τη νύχτα εκδόθηκαν εντολές εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούντουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι και ακολούθησαν οι περιοχές Οινόη, Άγιος Ιωάννης Κόρακας, Άγιος Παντελεήμων και Κιάφας. Τρία σπίτια στη Μάνδρα καταστράφηκαν από τις φλόγες κατά τη διάρκεια της χθεσινής αναζωπύρωσης. Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής επιχειρούν ενεργά συνολικά 300 πυροσβέστες και 120 οχήματα, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Ενεργό μέτωπο στη Ρόδο

Στη Ρόδο, έχει σημειωθεί βελτίωση της κατάστασης, αν και παραμένει ενεργό μέτωπο μεταξύ Απολλώνων και Έμπωνα. Ωστόσο, οι αρχές έχουν θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και υπάρχει αισιοδοξία ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί πλήρως. Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 26 οχήματα, οι οποίοι υποστηρίζονται από 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Την Πέμπτη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκε στο μέτωπο των Λαέρμων προς Αγ. Ισίδωρο, που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή και το οποίο τελικά περιορίστηκε και βρίσκεται οριοθετημένο. Ένα άλλο μέτωπο, αυτό στον Προφήτη Ηλία ελέγχθηκε και δεν είναι ενεργό.

Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη για φωτιές

Για ακόμα μία φορά η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς, όπως επεσήμανε χθες σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αμέλεια.

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη 20 Ιουλίου, έγιναν τρεις συλλήψεις ανδρών που εκτελούσαν θερμές εργασίες από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

Μηνύματα από το 112

Μέχρι χθες Πέμπτη το μεσημέρι η εικόνα που παρουσίαζαν τα πύρινα μέτωπα ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν σε Δυτική ΑττικήΡόδο και Λακωνία πήραν διαστάσεις λόγω ακριβώς των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Για τον λόγο αυτό, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα μέσω 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα.

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης

Στην πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής επιχείρησαν από χθες το πρωί 300 πυροσβέστες με 122 οχήματα και με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ περιοδικά από αέρος συνέδραμαν 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 4 αεροσκαφών από την Ιταλία και τη Γαλλία που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Δυνάμεις που βρίσκονται στο πεδίο των επιχειρήσεων θα συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν βρεθεί επίσης οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα που συνδράμουν στην πυρόσβεση καθώς και 14 προωθητές γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει 6 πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές. Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για τη διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και της φύλαξης των περιουσιών όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Υψηλός κίνδυνος σε 5 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

  • Στην Περιφέρεια Αττικής
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), και
  • Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επισήμανε ότι και σήμερα αναμένονται εξίσου ακραίες συνθήκες. «Είμαστε αντιμέτωποι με συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 3 ανδρών στην Κρήτη για την εκτέλεση εργασιών από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

60 κτίρια επικίνδυνα για χρήση

Συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές πληγέντων από πυρκαγιές κτιρίων πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Από τις 151 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων παραπάνω δήμων, μέχρι στιγμής, 60 κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 48 χαρακτηρίζονται προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν («κίτρινα») και 43 χαρακτηρίζονται κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Σχετικά Άρθρα