Καύσωνας: Στο “φούρνο” η χώρα – Τριήμερο με 45άρια προβλέπουν οι μετεωρολόγοι – Η Κυριακή πιο καυτή ημέρα – Τρίτο κύμα στο βάθος

 Καύσωνας: Στο “φούρνο” η χώρα – Τριήμερο με 45άρια προβλέπουν οι μετεωρολόγοι – Η Κυριακή πιο καυτή ημέρα – Τρίτο κύμα στο βάθος

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται από σήμερα Παρασκευή (21/7) η χώρα καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45 βαθμούς, ενώ έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τριήμερο, ένα «διάλειμμα» και από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη μια νέα θερμική έξαρση θα κάνει τη χώρα ξανά καμίνι. Η Κυριακή αναμένεται να είναι η χειρότερη μέρα οπότε και θα «χτυπήσουν» τα 45άρια.

Οι μετεωρολόγοι ο ένας μετά τον άλλον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ το υπουργείο Υγείας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε μέτρα προστασίας για την επερχόμενη θερμή εισβολή που αναμένεται εντονότερη από την προηγούμενη.

«Καμπανάκι» από τους μετεωρολόγους

Ο Μιχάλης Σιούτας, δρ. Μετεωρολογίας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι τα ακραία φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν έχοντας πια μεγάλη χρονική διάρκεια και ένταση.

«Οι καύσωνες που έχουν μεγάλη διάρκεια παρουσιάζουν και μεγαλύτερες τιμές θερμοκρασίας. Θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν χρειάζεται ανησυχία. Χρειάζεται όμως προγραμματισμός και να εφαρμόζουμε τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης, ώστε να μην έχουμε προβλήματα», δήλωσε ο κ. Σιούτας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας ο οποίος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προειδοποίησε για τον καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών.

«Καταβάτες καυτοί άνεμοι την Κυριακή θα εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στους 45 βαθμούς», έγραψε ο κ. Τσατραφύλλιας, συνεχίζοντας: « Με πάρα πολύ ζέστη θα κυλίσει το επόμενο οκταήμερο αφού η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με 2 διαδοχικά κύματα καύσωνα. Ωστόσο, την Κυριακή καταβάτες καυτοί άνεμοι με ισχυρές ριπές (7 μποφόρ) προερχόμενοι από τα βουνά της Πίνδου και της Πελοποννήσου δεν αποκλείεται να εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στους 45 βαθμούς (τοπικά μπορεί και παραπάνω) με εξαιρετικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες στις παρακάτω περιοχές:

Θεσσαλία
Βοιωτία
Φθιώτιδα
Αττική
Κορινθία
Αργολίδα
Αρκαδία (ανατολικά)
Λακωνία (ανατολικά)
Υ.Γ. Η ενημέρωση είναι δύναμη.
Η πρόληψη ουσία».

Την δικιά του πρόγνωση για τον καύσωνα έκανε και ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, επίσης με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:
«ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 180 ΩΡΕΣ

Ατελείωτος και ισχυρός θα είναι ο καύσωνας που από χθες έχει ξεκινήσει, μιας και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι ο καύσωνας αυτός θα μας απασχολήσει έως τουλάχιστον την επόμενη Πέμπτη – Παρασκευή 27-28 Ιουλίου.

Την προσεχή Κυριακή 23/7 θα κορυφωθεί αυτό το κύμα ζέστης, πρόσκαιρα όμως διότι μετά την μικρή πτώση της θερμοκρασίας την ερχόμενη Δευτέρα 24/7, από την ερχόμενη Τρίτη 25/7 και έπειτα θα ανέβει πάλι η θερμοκρασία σε τιμές που ίσως να είναι… ακόμα πιο υψηλές !

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ “ΦΟΥΡΝΟ”

Παρόλο, που, έως και μεθαύριο Σάββατο, οι μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα βρίσκονται σταθερά πάνω από τους 40-41°C (τοπικά και 42-43°C), την Κυριακή αναμένονται ακόμα πιο υψηλές τιμές του υδραργύρου.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ (23/7)ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ 5ΕΤΙΑΣ

Με τιμές που στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα της πεδινής ηπειρωτικής χώρας φτάνει τους 42-44°C και τοπικά ακόμα και τους 44-45°C, η προσεχής Κυριακή θα αποδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα από τις θερμότερες ημέρες της 5-ετίας.

ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ

Υπάρχει ακόμα πιο αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές την Κυριακή 23/7 και τη Δευτέρα 24/7 μιας και οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα 6 και πιθανότατα στα 7 μποφόρ. Τα εδάφη θα είναι ήθη θερμά με αποτέλεσμα να χρειάζεται περίσσεια προσοχή!

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24/7

Λόγω των βοριάδων εκείνου του διημέρου, η θερμοκρασία τη Δευτέρα, κυρίως στα ανατολικά και νότια θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση. Από τους 43-44°C θα πάει στους 38-40°C. Και πάλι ζέστη θα επικρατεί αλλά τουλάχιστον θα είναι λίγο πιο υποφερτή η ατμόσφαιρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ… “ΦΟΥΡΝΟ”

Από την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα θα μας απασχολήσει ένα νέο κύμα ζέστης ακόμα πιο ισχυρό, με τη θερμοκρασία τοπικά στα ηπειρωτικά -μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- να ξεπερνά ακόμη και τους 44-45°C ! Ίσως υπάρξουν μικροδιαφοροποιήσεις ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες αυτές. Θα σας ενημερώνω με συνεχόμενες ανακοινώσεις.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ;

ΑΘΗΝΑ :
-Παρασκευή 21/7 : 41°C
-Σάββατο 22/7 : 41-42°C
-Κυριακή 23/7 : 43-44°C
-Δευτέρα 24/7 : 39-40°C

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
-Παρασκευή 21/7 : 38°C
-Σάββατο 22/7 : 38-39°C
-Κυριακή 23/7 : 39-40°C
-Δευτέρα 24/7 : 34-35°C

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ;

Οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (εσωτερικό ηπειρωτικής χώρας μακριά από θάλασσες) που η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές όλες τις επόμενες ημέρες είναι οι ακόλουθες :

Πεδινά κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλικός κάμπος
Πεδινά Φθιώτιδας & Βοιωτίας
Πεδινά κεντρικής Εύβοιας
Κεντρική και δυτική Αττική
Πεδινά ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου

Ανάρτηση για τις ανώτερες θερμοκρασίες έκανε και ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου δημοσιεύοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τον παρακάτω πίνακα:

Σχετικά Άρθρα