“Καμίνι¨ η χώρα – Έκτακτη ανακοίνωση για 4 περιοχές από το Meteo

 “Καμίνι¨ η χώρα – Έκτακτη ανακοίνωση για 4 περιοχές από το Meteo

Ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη (20/7) η δεύτερη φάση του καύσωνα με σταδιακή σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα, το επίπεδο επικινδυνότητας αυξάνεται στο μέγιστο, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Αναλυτικότερα, το Meteo σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας:

  • Αθήνα,
  • Θεσσαλονίκη,
  • Λάρισα,
  • Ιωάννινα,
  • Πάτρα,
  • Ηράκλειο

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Καύσωνας: Οι πόλεις όπου το επίπεδο επικινδυνότητας θα «τερματίσει»

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 21/07. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Όπως βλέπουμε οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 8-10 βαθμούς θερμότερες από το κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Heat 850 Jul21 1

Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Πέμπτη 20/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στη Λάρισα και στην Πάτρα.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, την Παρασκευή 21/07 επίπεδο επικινδυνότητας 3 αναμένεται σε ΑθήναΘεσσαλονίκηΛάρισα και Πάτρα, και επίπεδο επικινδυνότητας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Heat Jul21 1

Σχετικά Άρθρα